(FOTO in VIDEO) Rdeče opozorilo za polovico države: Glavnina padavin se bo v prihodnjih urah selila na vzhod

Va, STA, Hojka Berlič
04.08.2023 05:36

Agencija RS za okolje (Arso) je za severno polovico Slovenije do polnoči izdala rdeče opozorilo. Marsikje je padla že povprečna mesečna količina dežja in padavine ne ponehujejo, razlivajo se reke, ponekod je treba reševati ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Goričane pri Medvodah
Robert Balen

Zgolj od četrtka od 4. ure do 4. ure danes so po podatkih Arso največ dežja namerili na merilni postaji Pasja ravan, in sicer 182,7 milimetra, na Voglu, Rudnem polju in Zelenici pa več kot 170 milimetrov. Več kot 150 milimetrov dežja je padlo na letališču Brnik, Kredarici in v Lučah.

Pretok Drave na meji z Avstrijo se je v zadnjih urah hitro povečal, pretok Meže pred sotočjem v Dravogradu pa je okoli 350 kubičnih metrov na sekundo, so okoli pol petih zjutraj opozorili pri Arso. Drava bo poplavljala vzdolž toka na izpostavljenih območjih ter na odseku dolvodno od jezu Markovc.

Prevalje
Petra Lesjak Tušek

Do petka dopoldne se je pri tleh zrak že nekoliko ohladil, "zgoraj pa je še vedno ob jugozahodniku toplo in zelo vlažno", se je na twitterju oglasil Blaž Šter iz Arsa.

Gasilci posredovali vso noč

Zaradi močnega deževja so bile vso noč na delu številne gasilske ekipe. Po poročanju uprave za zaščito in reševanje so v zadnjih 12 urah zabeležili več kot 1000 dogodkov, na pomoč ljudem pa so priskočili gasilci iz 168 gasilskih enot. Iz treh kampov so morali evakuirati ljudi.

Gasilci so ponoči predvsem prečrpavali vodo iz poplavljenih objektov, zaščitili več plazov, izpod mostov odstranjevali naplavine in reševali potopljena vozila iz poplavljenih vozišč.

Kot so zapisali, so zabeležili 1039 dogodkov, in sicer v regijskih centrih Celje, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Postojna, Ptuj in Slovenj Gradec.

Visoka je tudi Drava v Mariboru, sirene na Ptuju ... 

Po besedah vodje mariborske izpostave uprave za zaščito in reševanje Ivanke Grilanc so v devetih občinah opravili okoli 40 intervencij. Šlo je za manjša posredovanja gasilcev, predvsem za črpanja vode iz objektov in podrtih dreves, trenutno pa so neprevozne nekatere lokalne ceste.

Zaradi visokega pretoka Drave, ki v tem trenutku na območju jezu Melje znaša že skoraj 1800 kubičnih metrov na sekundo, so že bile sprožene opozorilne sirene na območju Maribora, Dupleka in Starš.

Trčova, Malečnik zaradi narasle Drave.
Sašo Bizjak
Trčova, Malečnik 
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

V Selnici ob Dravi je prišlo do plazu, kakršnih je po njenih besedah v prihodnjih dneh pričakovati kar nekaj, saj so tla že dodobra namočena še iz preteklih deževnih dni.

Ob 8.30 zjutraj se je na Ptujskem oglasila sirena za splošno nevarnost. "Zaradi povečanega pretoka reke Drave sem odredil, da v regijskem centru prožimo sireno za splošno nevarnost, saj obstaja možnost razlivanja Drave, predvsem nizvodno od Markovec. Pretok na jezu v Markovcih naj bi namreč po predvidevanjih čez nekaj ur narasel na okoli 1500 kubičnih metrov, kar je že zelo problematično," je povedal vodja ptujske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Dragomir Murko. Običajni pretok znaša namreč okoli 200 do 300 kubičnih metrov, po Murkovih besedah pa pri pretoku okoli 1000 kubičnih metrov, tudi že nekaj manj, običajno pride do razlivanja reke nizvodno Markovcev. S sireno za splošno nevarnost tako ljudi, ki živijo ob reki Dravi, pa tudi vse ostale opozarjajo, da so v pripravljenosti. 

Jez v Markovcih
Hojka Berlič

Sicer po besedah Murka padavine za zdaj na območju Spodnjega Podravja ne povzročajo drugih večjih nevšečnosti. Tudi pretoki ostalih potokov na območju - predvsem Dravinje in Pesnice - so za zdaj v mejah normale, čeprav so nekoliko povečani.

Močni nalivi, ki se obnavljajo

Stacionarni močni nalivi se že več ur obnavljajo na Gorenjskem, Koroškem ter na območju Idrijskega, Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja. Hudourniške poplave večjega obsega se na tem območju stopnjujejo. "Izrazit poplavni val se bo na Savinji, Kamniški Bistrici in Gradaščici v naslednjih urah pomikal dolvodno, Poljanska Sora pa tudi v spodnjem toku že poplavlja v večjem obsegu," so sporočili hidrologi pri Arso. 

V petek dopoldne je helikopter poletel na pomoč ujeti družini v Škofji Loki.

 

Goričane pri Medvodah
Robert Balen
Goričane - poplave - neurje - reka Sora - foto: Robert Balen
Fotorobert Balen

Na zemljevidu Slovenije so z rdečo barvo označena območja z nevarnostjo obsežnih poplav.

Plazovi odrezali Žiri

Na Severnoprimorskem je bilo včeraj največ težav na Tolminskem in Idrijsko-Cerkljanskem, meteorne vode pa so, kot je za Radio Slovenija povedal regijski poveljnik civilne zaščite Samo Kosmač, zalivale hiše, sprožilo se je več plazov, ki so zasuli ceste, v Baški grapi so morali evakuirati stanovalce iz dveh hiš. Žiri pa so zaradi sproženih plazov odrezane od sveta, je za radio dejal vodja posredovanja Janez Tratnik.

V četrtek zvečer so imeli nekaj težav zlasti na Gorenjskem, kjer je poplavilo nekaj objektov, vključno s šolo v Radovljici, in na Koroškem, kjer je bregove prestopila Meža. Pozno zvečer se je sicer umirila, a bo ob ponovni krepitvi padavin v drugem delu noči ponovno naraščala in poplavljala, opozarja Arso. Verjetne so tudi poplave hudourniških pritokov Meže in drugih vodotokov na Koroškem.

Gasilci in ekipe civilne zaščite so morali v četrtek posredovati tudi na novogoriškem in idrijsko-cerkljanskem območju, je zvečer v Odmevih na Televiziji Slovenija povedal državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved.

Do 23. ure je največja količina dežja padla v Posočju, na območju merilne postaje Krn, in sicer 107 litrov na kvadratni meter v dolgotrajnejših nalivih. Najmočnejši posamezni naliv v zadnjih urah pa so izmerili na Krvavcu, ko je med 20.30 in 21. uro padlo 30 litrov dežja na kvadratni meter.

Naraščanje rek se bo v petek čez dan stopnjevalo in razširilo na večji del države. Pričakujejo popravljanje rek v Podravju, Pomurju, Posavju in v porečjih Savinje, Krke, Kolpe ter na širšem območju osrednje Slovenije. Poplave se bodo predvidoma nadaljevale in ponekod v vzhodni polovici države še stopnjevale v soboto. Na območjih z močnejšimi nalivi bo poplavila tudi padavinska in zaledna voda. Na najbolj izpostavljenih delih obale lahko poplavi tudi morje.

Na upravi za zaščito in reševanje opozarjajo ljudi, naj ne podcenjujejo moči vode in naj poskrbijo zlasti za svojo varnost. "Ne približujte se rečnim brežinam. Ne poskušajte prečkati vodnega toka, tudi če vam voda sega le do kolen," so zapisali v napotke ob poplavah. Sicer pa priporočajo spremljanje razmer in upoštevanje navodil civilne zaščite in reševalnih služb.

Glede na predhodno namočenost tal in zemljin lahko pričakujemo tudi pojavljanje zemeljskih plazov.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta