(FOTO in VIDEO) Se na tri dni testirajo tudi vozniki ministrov? Sprašujejo taksisti, ki jim je to naložila vlada

Nina Ambrož, STA
23.02.2021 16:25
Taksisti nasprotujejo vladnim pravilom o obveznem testiranju na novi koronavirus. Kaj je v ozadju absurdnega odloka, (se) sprašujejo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Taksisti iz cele Slovenije so se zbrali na Šubičevi ulici, kjer je parlament, in ustavili svoja vozila.
Robert Balen

"Testiranje je totalno mimo," mariborski taksist Miran Špeh, lastnik Taxija Mirko, ne skriva, da odločno nasprotuje obveznemu testiranju na novi koronavirus na 72 ur, kar je voznikom taksijev naložila vlada. "Če so nas enajst mesecev pustili pri miru in smo lahko delali, zakaj zdaj nenadoma testiranje vsake tri dni. To je absurd, nenormalno in nečloveško," pravi, da s temi besedami povzema mnenje kolegov taksistov.

"Jim je ostalo testov in jih morajo spraviti v promet ali kaj?" (se) sprašuje Špeh in cilja na oblast, farmacijo. "Napovedujejo, da bodo 1. marca morda odprli gostilne, govorijo o oranžni in rumeni fazi, taksisti pa se bomo morali testirati. Če to ni bolno," pripomni. Hipotetično razmišlja: "Recimo da grem na test in takoj zatem peljem stranko, ki je okužena z virusom. Torej sem že pri prvi vožnji in prvi dan lahko (o)kužen tudi jaz. Zakaj se potem tudi stranke ne testirajo?" 4000 evrov kazni za kršenje pravil je za taksista, sploh kakšnega espejevca, lahko usodni udarec. Lastnik Taxija Mirko ne izključuje scenarija, da mu bo posel propadel.

Opozorili so, da jim lahko testiranje skupaj s čakanjem na rezultate vzame cel dan, torej na tri dni en dan ne morejo voziti strank. To predstavlja poslovno škodo.
Robert Balen
Robert Balen
"Če so nas enajst mesecev pustili pri miru in smo lahko delali, zakaj zdaj nenadoma testiranje vsake tri dni. To je absurd, nenormalno in nečloveško," tudi v imenu ostalih pravi eden od mariborskih taksistov.
Robert Balen

O stiski, v katero je taksiste pahnil vladni odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov, so na današnji novinarski konferenci spregovorili tudi predstavniki Sindikata taksistov pri Sindikatu delavcev prometa in zvez. Da niso proti testiranju, so povedali, vendar naj to poteka enkrat na teden. Ali se na tri dni testirajo tudi policisti, reševalci, vozniki ministrov in drugi poklici, ki opravljajo prevoze z avtomobili, so izpostavili. Taksisti iz cele Slovenije so se zbrali na Šubičevi ulici v Ljubljani, kjer je parlament, in ustavili svoja vozila.

Predsednik sindikata taksistov Dejan Jefim je dejal, da njihove aktivnosti niso organizirani protesti, ampak samostojno izražanje nezadovoljstva, ker ne morejo delati. Opozorili so, da jim lahko testiranje skupaj s čakanjem na rezultate vzame cel dan, torej na tri dni en dan ne morejo voziti strank. To predstavlja poslovno škodo.

Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen

"Ta odlok je podan zgolj zaradi Uberja. Radi bi ga pripeljali v Slovenijo," je prepričan Janko Belopavlovič iz sindikata. "Mi smo zaposleni, plačujemo licence, davke, vse, kar je treba. Če bo prišel Uber, bo uničil 1500 delovnih mest, 1500 družin," je dejal. V Sloveniji je namreč okoli 1500 taksistov. Jefim je dodal, da tudi druga podjetja opravljajo taksi prevoze brez licenc in spodjedajo taksi službo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta