(FOTO) Po 18 urah rešili poškodovanega jamarja

A.L., STA
22.02.2024 07:33

Po približno 18 urah se je srečno končala reševalna akcija jamarja, ki mu je v sredo spodrsnilo v jami Jelen brdo, poroča N1.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Pri ponesrečenem je bila vso noč ekipa jamarskih reševalcev. Med njimi je bil tudi zdravnik, ki je ponesrečenega jamarja oskrbel. Vodja jamarske reševalne službe Walter Zakrajšek je dopoldne za STA povedal, da je stanje ponesrečenca stabilno in ni v življenjski nevarnosti.

"Preko noči so reševalne ekipe del poti v jami uspele ročno razširiti in pripraviti za transport, saj smo upali, da bo stanje poškodovanca tako dobro, da ne bo potrebe po uporabi nosil. Vendar pa mu je zjutraj, ko so ga dvignili iz ležečega položaja, postalo slabo, zato je zdravnik odločil, da se počaka in poškodovanca iz jame prinese na nosilih," je povedal.

Dodal je, da si je jamar ob padcu poškodoval komolec in dlan, dobil je udarec v glavo, ker pa je padel na bok, ima močne bolečine v ledvenem delu. Zdravnik ob pregledu ni odkril kakšnih notranjih poškodb.

"Po približno dveh urah je slabost ponesrečenca minila, zato ga je ekipa znova začela transportirati proti površju – brez nosil. Okoli 10. ure so dosegli prvo težavno ožino, ki se nahaja na 60 metrih globine, do 11. ure pa so premagali vse kritične točke. Ob 11.45 uri so ga dvignili na površje," N1 povzema besede Zakrajška.

Jamar se je poškodoval v sredo nekaj pred 18. uro pri spuščanju v eno od jam na območju Kočevja, natančneje v jami Jelen brdo pri vzpetin z istim imenom na območju Gotenice. Na globini okrog 120 metrov je zaradi spolzkih in gladkih tal padel okoli šest metrov v globino.

Jama pri Jelen brdu je po podatkih katastra jam dolga 518 metrov in globoka 192 metrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta