(FOTO) Poglejte, kaj je med interpelacijo Aleša Hojsa nastalo pred državnim zborom ...

M.R.
20.12.2021 13:23

Na dan, ko poslanci razpravljajo o interpelaciji notranjega ministra Aleša Hojsa, je na Trgu republike nastala inštalacija. Gre za veliko platno, na katerem so upodobljeni policisti, ti pa ponazarjajo vhodni portal državnega zbora.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Inštalacija pred državnim zborom

Robert Balen

"Gre za del projekta Paviljon demokracije, v katerega je vključen tudi Inštitut za kulturne in spominske študije ZRC Sazu," je slednja organizacija zapisala na Twitterju. Dodali so, da je tema projekta povezava med umetnostjo in civilnidružbenimi gibanji od 80. let 20. stoletja do danes. 

Vhod v poslopje državnega zbora sicer krasi portal, ki sta ga izdelala danes pokojna akademska kiparja Karel Putrih in Zdenko Kalin. Njune figure na petih granitnih pilastrih simbolno prikazujejo resnično življenje.

Ljubljana. Pred državnim zborom. Inštalacija pred državnim zborom Foto: Robert Balen
Robert Balen

Na danes postavljeni inštalaciji pa je mogoče videti podobe pripadnikov različnih enot policije v protiizgrednih oblačilih, ki so enako razporejeni, kot so razporejene podobe na pročelju stavbe državnega zbora. V nekaj primerih so tudi uprizorjeni ljudje, ki jih policisti obravnavajo, pri čemer spominjajo na posredovanje policistov ob protivladnih protestih.

Ljubljana. Pred državnim zborom. Inštalacija pred državnim zborom Foto: Robert Balen (foto: Robert Balen)
Robert Balen

Predlagatelji interpelacije proti Alešu Hojsu namreč notranjemu ministru med drugim očitajo, da je policija v začetku oktobra uporabila prekomerna pooblastila in prisilna sredstva, brez da bi dejansko prišlo do hujših kršitev javnega reda in miru.

Robert Balen

Neuradno smo izvedeli, da zadeva ni povezana z interpelacijo, ki jo obravnavajo v poslanskih klopeh, da pa je to na nek način "zabavno naključje". Šlo naj bi za snemanje, ki bo povezano s projektom "Oblikovanje novega kulturnega polja v Sloveniji v 1980-ih: civilna družba med nacionalističnimi politikami in medkulturnim sodelovanjem". Soorganizator projekta je ZRC Sazu, v okviru katerega naj bi marca organizirali tudi konferenco, na kateri naj bi uporabili fotografije oziroma posnetke, ki nastajajo danes pred DZ. Sodelovala naj bi tudi mednarodna konfederacija muzejev Internacionala, avtor današnje inštalacije pa naj bi bila Non-grupa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta