Hojs vztraja: Vodje policijskih sindikatov so lenuhi. Poslanec Rajh: Minister je žaljiv in žali vsepovprek

Luka Mlakar
20.12.2021 08:06

Notranji minister Aleš Hojs se mora pred poslanci že drugič v tem mandatu zagovarjati na interpelaciji. Slednjo so proti Hojsu vložili opozicijski LMŠ, SD, Levica, SAB in nepovezani poslanci. Vlagatelji interpelacije nimajo potrebnih 46 glasov za razrešitev ministra, zato je malo verjetno, da bi se moral Hojs posloviti z ministrskega položaja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Notranji minister Aleš Hojs je izjavil, da je še vedno prepričan, da so vodje policijskih sindikatov lenuhi.

Robert Balen

Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec je v imenu predlagateljev interpelacije dejal, da je Aleš Hojs eden od ministrov, ki predstavlja simptom delovanja aktualne vlade Janeza Janše. Kot je poudaril, Hojsu med drugim očitajo pritiske na načeloma samostojne organe, pritiske na vse kritike v državi, podrejanje družbenih podsistemov in vnašanje kaosa v družbo. Hojs je po njegovih besedah s kadrovanji in pritiski na policijo ter pretiranim policijskim nasiljem na protestih v državi ustvaril klimo, v kateri je velik del ljudi izgubil zaupanje v policijo.

Tašner Vatovec: Morda se kakšna stranka samoimenovane sredine zamisli nad svojim početjem

"Minister za notranje zadeve se na vse kriplje trudi uresničiti tisto, kar je agenda SDS. Tukaj deluje kot nek mali Janša. To so ene od osnovnih stvari, zaradi katerih ne bi smel biti več minister," je dejal Tašner Vatovec. Na vprašanje, kakšen rezultat glasovanja pričakuje glede na to, da je okoljski minister Andrej Vizjak v soboto zjutraj uspešno prestal interpelacijo, pa je vodja poslancev Levice odgovoril, da se "morda kakšna stranka samoimenovane sredine zamisli nad svojim početjem in morda razmisli, ali je vsaj nivo komunikacije, ki ga ima minister za notranje zadeve, nekaj, kar lahko podpirajo."

Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec je Hojsa označil za "malega Janšo".

Robert Balen

Vodja poslancev Levice je pred poslanci pojasnil, da je policija na protestih v Ljubljani v začetku oktobra "sredi belega dne, brez da bi dejansko prišlo do hujših kršitev javnega reda in miru, uporabila prekomerna pooblastila in policijska sredstva". Kot je dejal, so policisti v središču prestolnice takrat začeli uporabljati vodni top in solzivec ter na tak način sami močno ogrozili javni red in mir. "Videli smo, kako je policija zaplinila središče Ljubljane, videli smo zaplinjena otroška igrišča, videli smo prizore, ko so starejši občani, ki so recimo odhajali iz nakupov po središču mesta, z robci pred nosom in usti bežali pred temi plinskimi sredstvi," je poudaril Tašner Vatovec in dodal, da v tistem trenutku ni bilo nobenih resnih incidentov s strani protestnikov.

Kot je poudaril, verjetno še nismo imeli notranjega ministra, ki bi uspel poenotiti policijska sindikata in številne zaposlene v policiji proti sebi. "Če je verjetno kateri od ministrov v tej državi, ki je naredil toliko negativnega za odnos policistov do ministrstva in do vodstva policije, je to gospod Aleš Hojs." Ministru je med drugim očital nezakonita kadrovanja in menjave v policiji ter popravke zakonodaje v smeri, da bi lahko generalni direktor policije, "ki je nastavljen s strani ministra za notranje zadeve", zamenjal vse šefe policije v državi. "To je jasno sprožilo nek resen odpor v policiji. Sami policisti pravijo, da tako nizkega stanja v službi ni bilo še nikoli," je dejal vodja poslancev Levice.

Hojs: Opozicija bi lahko zbrala kvečjemu 43 ali 44 glasov

Hojs je pred novinarji dejal, da ne ve, kaj je Tašner Vatovec mislil s tem, ko ga je označil za "malega Janšo". Na vprašanje, kako se bo zagovarjal pred poslanci, je odgovoril, da je večino pojasnil vključil že v svoj odgovor na interpelacijo: "Mislim, da se bo izkazalo, da so ti očitki neupravičeni, in da bom uspel zagovoriti to, kar mi opozicija očita." Na vprašanje, kako komentira to, da se mora že drugič v tem mandatu zagovarjati na interpelaciji, pa je odgovoril, da je to "glede na to, kakšno opozicijo imamo, zgolj priznanje". Kot je pojasnil, bi lahko opozicija za njegovo razrešitev zbrala kvečjemu 43 ali 44 glasov. Če bi katera od koalicijskih strank glasovala za njegovo razrešitev, pa bi bila po njegovih besedah to kršitev koalicijske pogodbe.

Hojs je politizacijo policije pripisal strankama SD in LMŠ.

Robert Balen

Notranji minister je glede dogajanja na protestu v Ljubljani v začetku oktobra pojasnil, da je policija ocenila, da je treba ustrezno zavarovati vrh EU – Zahodni Balkan na Brdu pri Kranju s tem, da se z aktivacijo devetega člena zakona o nalogah in pooblastilih policije za obdobje dveh dni omeji gibanje na področju dela Ljubljane, Bleda in Predoselj. "Nihče v policiji nikoli ni vnaprej dobil kakršnegakoli navodila o uporabi kateregakoli sredstva. Ta navodila je vedno dajal neposredni vodja operativne akcije, torej človek, ki je bil zadolžen za to akcijo v operativno-komunikacijskem centru. In seveda je jasno, da potem, ko se je nakazovalo oziroma že skoraj videlo, da bo ta protest zopet zašel v neko nasilje, začelo se je z obkolitvijo enega od protokolarnih vozil, enega od državnikov, ki so bili na poti na Brdo, je policija oziroma njen vodja oziroma vodja operativnega štaba izdal ustrezne ukaze. Policija je po moji oceni zadevo izpeljala izjemno dobro, profesionalno," je poudaril Hojs.

Ko gre za očitke o politizaciji policije, je minister poudaril, da se s tem nikoli ni ukvarjal: "Sam sem se vedno ukvarjal s tem, da bi policisti imeli čim boljše plače, čim boljšo opremo in da bi bili za svoje delo ustrezno nagrajeni. Moram reči, da mi je v veliki meri to uspelo." Če je kdo hotel politizirati policijo, potem sta to gotovo stranki LMŠ in SD, je zatrdil Hojs. Ko gre za njegove kritike na račun dela policistov, pa je Hojs pojasnil, da ne drži, da je policistom govoril, da so "lenuhi" in "mevže". "Torej da so lenuhi, sem povedal sindikalnim vodjam, in da naj začnejo delati, in to seveda mislim še danes. Da so mevže, sem pa ravno tako povedal sindikalnim vodjam, ker na podlagi sestanka, ki smo ga imeli, niso bili pripravljeni pozvati policiste k temu, da se cepijo. Raje so vlagali ustavne pritožbe, raje so videli, da imamo polne bolnišnice, da imamo več mrtvih, namesto da bi z enostavnim pozivom torej rekli, pojdite se cepiti vsi tisti, ki delate v teh javnih službah," je dejal Hojs.

V NSi interpelacije ne bodo podprli

V levi opoziciji Hojsu med drugim očitajo odgovornost za soustvarjanje izrednih razmer v državi, odgovornost za prekomerno uporabo represivnih sredstev in policijsko nasilje na protestih v Ljubljani, protiustavno omejevanje človekovih pravic ter vprašljivo aktivacijo devetega člena zakona o nalogah in pooblastilih policije. Hojsu pripisujejo tudi ponižujoč, ignorantski in nestrokoven odnos do splošne in strokovne javnosti ter nezakonito politizacijo in militarizacijo policije. Ob Hojsovem zapisu na Twitterju, da mu je bil prisluh ministru za okolje in prostor Andreju Vizjaku iz afere Glupi davki predstavljen že pred časom, so predlagatelji interpelacije na seznam očitkov uvrstili tudi sum storitve kaznivega dejanja oziroma opustitve dolžnega ravnanja, poroča STA.

V NSi ne bodo podprli interpelacije zoper notranjega ministra.

Robert Balen

Hojs je v odgovoru na interpelacijo vse očitke kategorično zavrnil kot neutemeljene in zapisal, da je vedno ravnal v skladu s prisego, dano ob svoji izvolitvi. Za uspeh interpelacije je sicer potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov. Predlagateljice, ki imajo skupaj 43 poslancev, za razrešitev ministra same nimajo dovolj glasov. Minister lahko računa na podporo matične SDS, prav tako pa na podporo koalicijske SMC in opozicijske SNS. Interpelacije prav tako ne bodo podprli v NSi. V DeSUS bodo svojo odločitev sprejeli po opravljeni razpravi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.