Poročilo o posredovanju na protestu 5. oktobra: Policisti izbrali napačne naboje, ti so padali na otroška igrala

M.R.
25.11.2021 17:24

Kaj je petčlanska komisija zapisala v poročilu o posredovanju policije med protestom 5. oktobra, ko so se na ljubljanskih ulicah zbrali protestniki proti covid ukrepom in proti vladi?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Policija in protestniki na Prešernovem trgu v Ljubljani 

Večer

Policisti so na protestnem shodu 5. oktobra, na katerem je bila začasno prostost odvzeta tudi vodji stranke Resni.ca Zoranu Stevanoviču in raperju Zlatanu Čordiću Zlatku, prisilna sredstva uporabili strokovno in zakonito. Tako je v svojem poročilu zapisala petčlanska strokovna komisija, ki jo je po shodu v ta namen imenoval generalni direktor policije Anton Olaj

Komisija tudi ugotavlja, da je šlo za "kompleksno varovanje in množično uporabo prisilnih sredstev v primeru, ko je bil javni red huje in množično kršen". "Kljub temu komisija ni ugotovila, da bi osebe, zoper katere so policisti uporabili veliko število prisilnih sredstev, utrpele telesne poškodbe, kar kaže na to, da so policisti uporabili prisilna sredstva v skladu z načelom sorazmernosti," je zapisano v javno objavljenem poročilu.

Med posredovanjem je bilo ranjenih šest policistov, saj so jih nasilneži obmetavali z granitnimi kockami in kamni. Poleg tega sta bili poškodovani še dve osebi. Eno izmed njiju so odpeljali reševalci, a je bilo nato ugotovljeno, da naj ne bi dobila hujših poškodb. 

Kmalu za tem, ko je raper Zlatko protestnike pozval na pohod po ljubljanskih ulicah, ga je policija prijela in odpeljala.

Robert Balen

Komisija je v poročilu podala tudi ugotovitev, da so policisti Posebne policijske enote (PPE) nestrokovno iz smeri Čopove ulice proti Prešernovem trgu izstreljevali plinske naboje. Pri tem je komisija ugotovila, da so policisti izbrali napačne naboje z daljšim dometom, "ki so padali na navedeni trg, kjer pa ni bilo nikogar, ki bi kršil javni red in mir, saj je bil trg skoraj prazen, plin pa se je zgolj širil proti pripadnikom PPE". Enako mnenje je podala komisija tudi za posredovanje ob Celovški cesti, kjer so izstrelki padali na območje otroških igral in na protestnike, ki so se s kraja oddaljevali. 

Večer
Robert Balen

Prav tako komisija ugotavlja, da na Kongresnem trgu, vsaj kakor kažeta posnetka telesnih kamer, ni bilo nobene kršitve, "kaj šele množične kršitve javnega reda". Zato po mnenju komisije tudi ni bilo razloga za izstreljevanje plinskih nabojev. Komisija je predlagala, da se ta primer odstopi pristojni službi Generalne policijske uprave, in sicer Sektorju za notranje preiskave in integriteto (SNPI).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta