(FOTO) Polnočnica v Mariboru: Nadškof Cvikl zaželel, da bi bili odprti za ideje in gradili svet miru in spoštovanja

Nina Ambrož Nina Ambrož
25.12.2023 09:12

Sveto mašo, ki jo je v mariborski stolni cerkvi daroval nadškof Alojzij Cvikl ob sodelovanju katedralnega zbora, je obiskalo mnogo ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Polnočnico v mariborski stolnici je daroval nadškof metropolit Alojzij Cvikl.
Igor Napast

"V današnjem svetu je nešteto informacij, novic, ki se velikokrat med sabo tepejo, izključujejo. Veliko je nasilja, vojn, v Ukrajini in Sveti deželi (Izraelu). Mnogo je žarišč. Tempo življenja je hiter in dostikrat postanemo del brezciljne množice. Ljudje včasih sprejmejo ideje, ki so pogubne ali škodljive," je ob božični polnočnici v stolni cerkvi sv. Janeza Krstnika povedal mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

Igor Napast

Verniki so v nedeljo ob polnoči povsem napolnili mariborsko stolnico in prisluhnili sveti maši, ki jo je Cvikl vodil ob sodelovanju katedralnega zbora. Med drugim je dejal, da "manjka trenutkov, ki se nas osebno dotaknejo in spremenijo naše življenje, manjka duhovnega izkustva." Zato je zbranim zaželel veselja in upanja: "Da bi bili odprti za ideje, drugega, da bi skupaj gradili svet miru in spoštovanja. Da bi naša srca postala svetišče, milostni kraj. V noči, ko si podajata moč bog in človek, moč predstavlja nov začetek," je poudaril nadškof.

Igor Napast

V mariborski stolnici so včeraj blagoslovili jaslice, pripravili so tudi otroško božičnico in polnočnico za družine. Božič je drugi največji krščanski praznik, ki ga katoliki in evangeličani praznujejo danes. Na predvečer, ko verniki častijo rojstvo svojega ustanovitelja Jezusa Kristusa, postavljajo jaslice in krasijo božično drevo, so po vsej Sloveniji potekale številne polnočnice. Osrednje evangeličansko bogoslužje je v Mariboru vodila Violeta Vladimira Mesarič. Mnogi so sinoči obiskali tudi frančiškansko cerkev v Mariboru, kjer je bilo polno že ob večerni maši.

Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta