(FOTO) Prašičku ni bilo več pomoči: Žalosten konec sprva srečne zgodbe reševanja divje živali

Danijel Cek
04.10.2024 11:00

Zgodbe o reševanju divjih živali se običajno končajo srečno, zgodba policijskega reševanja mladiča divjega prašiča v Dragonji pa se ni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če bi bil prašiček zdrav, se policistom najbrž ne bi pustil ujeti. 
Pu Koper

Policisti na mejnem prehodu so prašiča rešili, lovci so ga prevzeli in ga skušali spustiti v naravo, vendar je bil tako obnemogel, da mu ni bilo več pomoči. Predsednik strunjanskih lovcev pravi, da je bil morda bolan ali pa ga je zadel avto.

"Če bi bilo z njim vse v redu, ga policisti ne bi niti prijeli," je začetek najprej srečne, nato pa ne tako srečne zgodbe z divjim prašičem na slovensko-hrvaški meji pri Dragonji povzel predsednik Lovske družine Strunjan Matjaž Smrkolj. Policisti na slovensko-hrvaški meji pri Dragonji so pred časom namreč v travi opazili mladega divjega prašička in ker se je okrog njihovega poslopja menda zadrževal dva dni, so ga naposled prijeli, zavili v odejo in ga v hudem nalivu prenesli pod streho.

Policisti so mladička zavili v odejo in odnesli pod streho, nato pa poklicali lovce. 
Pu Koper

"Ko sva s kolegom prišla na kraj, so ga imeli zavitega na klopi, ena uslužbenka policije ga je celo skušala hraniti z nekim jogurtom," se spominja Smrkolj. "Ležal je popolnoma nemočen, midva sva ga dvignila in ga prepeljala čez cesto, na kraj, kjer vemo, da hodijo divji prašiči."

Driska je znak težav

Med prenašanjem in prevažanjem ju je prašiček še pošteno onečedil, kar je pri lovcih le še utrdilo sume, da z njim ni vse v redu. "Položila sva ga na tla, ni mogel hoditi, ni se niti premikal, imel je hudo drisko. Zato sva skladno s protokolom ukrepanja ob sumu prašičje kuge mladiča usmrtila," je povedal Smrkolj.

Divji prašiček se je okrog policijskega poslopja menda zadrževal dva dni, zato so ga policisti naposled prijeli, zavili v odejo in ga v hudem nalivu prenesli pod streho. 
Pu Koper

Nato sta ga zavila v dvojno vrečo in poklicala higienika. Med čakanjem sta sebe, obleke in avto s posebnimi kemikalijami razkužila. Ko sta ga oddala, sta higienika prosila, naj jima sporoči, če bo analiza kadavra pokazala, da je bila žival okužena s prašičjo kugo. "Ker nas doslej še niso klicali, sklepam, da s to hudo boleznijo ni bil okužen," dodaja Smrkolj.

Nekaj se mu je pripetilo

Kaj je bilo narobe s komaj šest kilogramov težkim prašičem, Smrkolj lahko le ugiba. "Lahko ga je svinja zavrgla, lahko jih je svinja peljala čez cesto, pa ga je zadel avto in je imel notranje poškodbe, lahko je imel kakšno bolezen … Dejstvo je, da tak mladič brez svinje ne bi mogel preživeti. In če so ga tam videvali dva dni, ga gotovo ne bi prišla več iskat. Nekaj se mu je moralo zgoditi, da je tam obtičal in obnemogel," je pojasnil.

Povedal je še, da jih redno kličejo domačini, ker se v njihove ograje, na vrtove ali drugam zatečejo divje živali. Nazadnje so v Portorožu trikrat reševali ujete srne. Ko so jih uspešno rešili, so jih spustili, da se umaknejo v naravo. "Tudi v tem primeru bi storili enako," pravi Smrkolj, "vendar je bil popolnoma obnemogel. Driska je znak bolezni ali notranje poškodbe. Vsem, ki bi našli ujeto ali obnemoglo divjad, svetujem, da pokličejo policiste ali domače lovce. Še posebno zaradi nevarnosti prašičje kuge moramo biti zelo previdni."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta