(FOTO) S protesta pred začetkom BSF: Ustavite genocid v Gazi, vojne zločince pa privedite pred sodišče!

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
02.09.2024 14:22

Razburjenje zavoljo udeležbe izraelske političarke Cipi Livni, ki ji očitajo, da je pred leti sodelovala v izraelskih vojnih zločinih nad Palestinci v Gazi, se ni poleglo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Še pred uradnim začetkom dvodnevnega 19. Blejskega strateškega foruma je pred Festivalno dvorano, kamor so po rdeči preprogi začeli popoldne prihajati visoki gostje in povabljenci, več civilnodružbenih skupin pripravilo glasen protest zoper izraelski genocid v Gazi in teror na okupiranih ozemljih, sploh pa zoper obisk nekdanje izraelske zunanje ministrice Cipi Livni. Ta kot ena od 180 udeležencev na Bledu popoldne sodeluje na enem od 30 panelov foruma z naslovom Konflikt v Gazi in globalna odgovornost.

S protesta nevladnikov zoper izraelski genocid nad Palestinci 
Fotorobert Balen

Krvave roke

Udeležba Cipi Livni, ki je leta 2008 oziroma 2009 kot ministrica sodelovala v izraelskem vojnem kabinetu, ko je Izrael 22 dni tolkel po Gazi in ubil več kot 1100 Palestincev ter jim uničil okoli sto tisoč domov - in je tedaj tudi Združeno kraljestvo zanjo izdalo priporni nalog, a ga kasneje preklicalo, češ da naj bi šlo za pomoto - je razburila tudi manjšo vladno stranko Levico. Levica se je spričo tega odločila bojkotirati forum, ki je sicer vsakoletni največji dogodek slovenskega zunanjega ministrstva oziroma diplomacije, na katerem skušajo soočiti različna mnenja in usmerjati dialog mednarodnih akterjev v smeri iskanja miru in varnosti. Prav to, da je treba zagotoviti slišnost različnih mnenj, je bilo opravičilo slovenskega Ministrstva za zunanje in evropske zadeve ter ministrice Tanje Fajon na kritike povabila Livnijevi.

Nič tišine za svobodo Palestine  
Robert Balen

Protestniki so najprej na obali Blejskega jezera pred Festivalno dvorano prebrali svoje izjave. Nada Pretnar iz Gibanja za pravice Palestincev je opozorila na že enajst mesecev trajajoči izraelski genocid nad Palestinci v Gazi: "Izrael uničuje bolnišnice, šole, kulturne in verske objekte, prisilno strada prebivalstvo in je ubil že 40 tisoč Palestincev, največ žensk in otrok, več kot 100 tisoč jih je ranil. Mednarodna skupnost pa v tem času ni zoper Izrael sprejela niti enega ukrepa!" Še huje: "Govorite o miru, vendar v Izrael še naprej izvažate orožje. Govorite o človekovih pravicah, Izraelu pa priznavate pravico do samoobrambe. ICJ je nedvomno ugotovil, da Izrael nezakonito okupira palestinska ozemlja in izvaja apartheid, vi pa se na to požvižgate." Posbej je opozorila na Cipi Livni in povedala, da je ta izraelska političarka že leta 2007 dejala, kako "je proti pravu, še posebej zoper mednarodno pravo". Zdaj pa jo je slovenska država povabila na forum, čeprav je osumljena za soudeležbo pri vojnih zločinih v izraelski vojni operaciji Cast Lead. "Res živimo v vzporednih resničnostih, vendar mi v vaši kolonialni in neoliberalni paraleli ne želimo živeti," je parafrazirala letošnji naslov foruma, namreč Svet vzporednih realnosti.

Robert Balen

Sankcije za Izrael

Tako kot kasnejše govorke, torej še Lisa Kolos iz skupine Študentke in študenti za svobodno Palestino, ki je nastala ob junijski ljubljanske Fakultete za družbene vede, pa Lorella Bucci iz Trsta oziroma iz skupine ODV Salaam rafazzi dell'olivo in Nataša Possel iz Amnesty Internetional, je tudi Pretnarjeva pozvala k takojšnjemu premirju v Gazi, hkrati pa k embargu na izvoz orožja v Izrael, blokadi izraelskih proizvodov z zasednih ozemelj, pa k sankcijam zoper to bližnjevzhodno državo ter zamrznitev njenega članstva v OZN. Za to naj si prizadeva slovenska diplomacija, še posebej sedaj, ko je Slovenija kot nestalna članica Varnostnega sveta septembra predsedujoča temu najvišjemu organi svetovne organizacije, smo še slišali. In tudi to, da je treba izraelske voditelje, ki so odgovorni za zločine, pripeljati pred roko pravice, saj mednarodna sodišča to že zahtevajo.

Miloš Šonc je v zrak spustil goloba miru 
Robert Balen

Po tiskovnih izjavah so aktivisti po tem, ko je Miloš Šonc za mir v Gazi izpustil v zrak dva bela goloba, uprizorili še zvočni performans. Med simbolična trupla na tleh se jih je uleglo z napisi press na telesih, iz ozvočenja pa so se oglasili predirljivi zvoki siren, nenehnih rafalov in eksplozij, pomešani s presunljivim otroškim jokom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta