(FOTO) Julija Navalna in Gari Kasparov sta se na Bledu zavzela za prihodnost Rusije brez Putina

J.K., STA
02.09.2024 12:41

Blejskega strateškega foruma se udeležuje tudi stara nova predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Na Bledu se danes pod naslovom Svet vzporednih realnosti začenja 19. Blejski strateški forum (BSF). Naslov naj bi odražal potrebo po iskanju mostov za preseganje razdorov. V duhu tega bo vsebinski fokus dvodnevnega foruma poziv k sodelovanju v skupno dobro.

(FOTO) S protesta pred začetkom BSF: Ustavite genocid v Gazi, vojne zločince pa privedite pred sodišče!

Pred odprtjem foruma so aktivisti iz Gibanja za pravice Palestincev in drugih organizacij na obali Blejskega jezera pod Festivalno dvorano imeli protestno tiskovno konferenco. Protestirali so proti prihodu nekdanje izraelske zunanje ministrice Cipi Livni na BSF in opozorili na zločine Izraela nad palestinskim ljudstvom v Gazi in na Zahodnem bregu, pri čemer so dobili podporo tudi prisotnega nekdanjega predsednika Slovenije Danila Türka"V Gazi se dogaja genocid. Dobro je, da so protestniki tukaj," je ob prihodu izjavil Türk.

Robert Balen

"Danes je v Sloveniji prvi šolski dan, pred otroci v Gazi pa ni obetov nobenega znanja, ampak zgolj še več uničevanja in pobijanja. V času globoke krize parlamentarnih demokracij, zaupanja v obstoječe politične sisteme in ob tem, ko se krepi nazadnjaška ter ljudomrzna politika, je neodgovorno, da si politični razred še naprej domišlja, da lahko živi v vzporedni resničnosti, neodgovoren za svoja ravnanja in za to, da podpira izraelske kršitve mednarodnega prava ter hudodelstva nad palestinskim prebivalstvom. Evropsko podpiranje, financiranje in servisiranje izraelskega genocida nad Palestinci in Palestinkami se mora končati," so med drugim sporočili aktivisti. 

Protest v podporo Palestini. 
Jon Knez

Dogodka se je udeležila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Pred tem je obiskala lani v poplavah prizadeto Črno na Koroškem. Udeleženci BSF prihajajo iz celega sveta. Naslovili bodo tako akutne tematike, kot sta krizi v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu, kot tudi težave, ki terjajo dolgoročnejši razmislek.

Goste sprejemata premier Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon. 
Robert Balen
Slovenija je ustregla želji Ursule von der Leyen in za evropsko komisarko predlagala žensko. Bo to zadostovalo in bo Marta Kos brez težav šla skozi sito Evropskega parlamenta? 
Robert Balen

Forum se je začel z nagovoroma zunanje ministrice Tanje Fajon in predsednice republike Nataše Pirc Musar, spregovorila pa sta tudi Ursula von der Leyen ter prek videopovezave generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. Slovenija je namreč s septembrom prevzela enomesečno predsedovanje Varnostnemu svetu ZN. Sledil bo panel voditeljev z udeležbo predsednikov vlad Slovenije, Hrvaške, Albanije in Srbije, Roberta Goloba, Andreja Plenkovića, Edija Rame in Miloša Vučevića.

Robert Balen

Tema vojne v Gazi je bila na sporedu v nadaljevanju prvega dne foruma, saj so udeleženci prisluhnili spletnemu pogovoru z generalnim sekretarjem in soustanoviteljem Palestinske nacionalne pobude Mustafo Bargutijem, ki mu je sledil pogovor z nekdanjo izraelsko zunanjo ministrico Cipi Livni. Njena udeležba je razburila nevladnike in stranko Levica, ki so od vlade zahtevali, naj ji prekliče vabilo, kar so organizatorji zavrnili, saj da je BSF namenjen soočanju različnih pogledov.

Odprtje Blejskega strateškega foruma 2024 
Robert Balen
S protesta nevladnikov zoper izraelski genocid nad Palestinci 
Fotorobert Balen

Predstavnici Palestine in Izraela na Bledu za ločitev med ljudstvoma in rešitev dveh držav

V okviru Blejskega strateškega foruma (BSF) sta danes potekala ločena pogovora z višjo zunanjepolitično svetovalko palestinskega premierja Amal Jadou in nekdanjo izraelsko zunanjo ministrico Cipi Livni, ki sta se ob izražanju nasprotujočih si pogledov na konflikt v Gazi strinjali glede nujnosti rešitve dveh držav.

"Obstaja občutek sovraštva in maščevanja, ki slepi izraelske naseljence in vojake, zato je kakršnakoli enotna država skoraj nemogoča. Edini izhod je ločitev na podlagi mednarodnega prava in resolucij Varnostnega sveta ZN," je menila Jadou. V spletnem pogovoru v okviru BSF je sodelovala na daljavo iz Ramale, udeležila se ga je namesto generalnega sekretarja Palestinske nacionalne pobude Mustafe Bargutija.

Med drugim je dejala, da Palestinska uprava podpira rešitev dveh držav, ki po njenih besedah ni palestinska, temveč "globalno sprejeta ideja". Njeno uveljavitev pa stalno spodkopava Izrael, pri čemer ob podpori več zahodnih držav ignorira prevladujoče mnenje mednarodne skupnosti, mednarodno pravo in resolucije ZN, je dodala.

Dogajanje na okupiranem Zahodnem bregu, kjer so izraelske sile nedavno razširile svoje operacije, je Jadou označila za konsolidacijo naseljenskega kolonializma, etničnega čiščenja in apartheida, kar po njenem potrjujejo tudi izjave nekaterih skrajno desnih izraelskih ministrov.

Nekatere izjave predstavnikov trenutne izraelske vlade je v pogovoru, ki je sledil, kritizirala tudi nekdanja izraelska zunanja ministrica Cipi Livni. Delovanje izraelskih sil na Zahodnem bregu je sicer ob tem označila za legitimno, ker da s tem "preprečujejo teroristične napade", obsodila pa je izraelske naseljence, ki izvajajo nasilje nad palestinskimi civilisti.

Poudarila je "pravico Izraela do samoobrambe" in kritizirala palestinsko islamistično gibanje Hamas, ki ga je označila za glavno oviro na poti do iskanja rešitve za izraelsko-palestinski konflikt ter se zavzela za njegovo popolno uničenje. Kot del rešitve je omenila krepitev Palestinske uprave ob politični in vojaški podpori drugih, denimo arabskih držav.

Ocenila je, da tudi v izraelski družbi obstajata dve viziji o prihodnosti države. Zavzela se je za "dve državi za dve ljudstvi", podobno kot Jadou pred njo je omenila ločitev med Izraelci in Palestinci.

Udeležba nekdanje izraelske ministrice na BSF je sicer razburila nevladnike in stranko Levica, kritična je bila tudi predsednica Nataša Pirc Musar. Organizatorji pa so preklic njenega vabila zavrnili, saj da je forum namenjen soočanju različnih pogledov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta