Vabilo Cipi Livni na Bled: Levica za bojkot strateškega foruma, več organizacij za kazenski pregon nekdanje ministrice

M.R.
28.08.2024 12:06

Tudi stranka Levica se je odzvala na napoved, da se bo Blejskega strateškega foruma udeležila nekdanja podpredsednica izraelske vlade in zunanja ministrica Cipi Livni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cipi Livni je sicer lani nasprotovala pravosodni reformi, ki jo je načrtovala vlada Benjamina Netanjahuja.
Profimedia

"V Levici se pridružujemo opozorilom civilne družbe in pobudi, da gostitelj prekliče vabilo ter poskrbi, da predstavniki izraelske oblasti na forumu ne sodelujejo v nikakršni vlogi," so zapisali. Dodali so, da je soodgovorna za izraelsko vojno operacijo Cast Lead, v kateri je v letih 2008 in 2009 umrlo več kot 1100 Palestincev, poleg tega pa je bilo z domov pregnanih več kot 100.000 prebivalcev območja Gaze. 

V stranki še poudarjajo, da Cipi Livni "javno podpira" genocid v Gazi, ki ga vršijo izraelske oblasti. Ob tem so navedli njeno izjavo, da Izrael ni odgovoren za civiliste, ki jih izraelska vojska ubije na območjih, s katerih je zahtevala, da se odstranijo. 

Slovenskemu priznanju Palestine mora po mnenju stranke "nujno slediti" še bolj odločna "politika bojkota na diplomatski, politični, kulturni in gospodarski ravni ter dezinvesticije in sankcije proti državi Izrael". "Zapiranje vrat blejskega foruma za predstavnice in predstavnike okupacijskih izraelskih oblasti predstavlja pomemben korak v tej smeri; smeri zagotavljanja miru in blaginje za ljudi na okupiranih palestinskih ozemljih," so prepričani v Levici. 

Napovedali so, da bodo člani stranke v celoti bojkotirali Blejski strateški forum, če se ga bo Livni udeležila. K bojkotu pozivajo tudi ostale udeležence. "Če je Blejski strateški forum ponos slovenske diplomacije in osrednje prizorišče zunanjepolitičnega dogajanja, na njem nimajo kaj početi izvajalci množičnih kršitev mednarodnega prava in zločinov proti človeštvu," so zaključili.

Vlada na današnji seji vlade o organizaciji Blejskega strateškega foruma ni razpravljala, saj je ta v domeni ministrstva za zunanje zadeve, je po seji vlade povedal Matej Arčon

Poziv k uvedbi kazenskega pregona zoper Cipi Livni

Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja in druge organizacije pa so državno tožilstvo ter policijo pozvali, naj zoper Cipi Livni uvedeta kazenski postopek zaradi vojih hudodelstev. V obrazložitvi so navedli del poročila posebne preiskovalne skupine, ki so jo zaradi operacije Cast Lead ustanovili Združeni narodi. "V okoliščinah vse večje nepripravljenosti Izraela, da bi začel kazenske postopke, ki bi sledili mednarodnim standardom, skupina podpira uporabo univerzalne jurisdikcije kot načina, da države preiščejo hude kršitve Ženevskih konvencij iz leta 1949, da preprečijo nekaznovanost in krepijo mednarodno odgovornost," navajajo del poročila preiskovalne komisije, ki jo je vodil južnoafriški sodnik in mednarodni pravnik Richard J. Goldstone

"Univerzalna jurisdikcija omogoča pregon oseb, odgovornih za kazniva dejanja, storjena kjerkoli na svetu, ki zadevajo interese Republike Slovenije in mednarodne skupnosti. Gre za načelo mednarodnega kazenskega prava in zavezo držav, da se osebe, odgovorne za najhujša hudodelstva preganjalo v vseh državah – ne glede na to, kje so bila hudodelstva izvršena. Slovenski organi pregona so tovrstna dejanja dolžni preganjati po uradni dolžnost," so še dodali. 

Dodajajo, da je ukrepanje slovenskih organov pregona nujno, da se prepreči nekaznovanost za najhujša mednarodna hudodelstva, hkrati pa so predstavnike izvršilne veje oblasti pozvali, naj se vzdržijo ravnanj, ki bi posegla v strokovno presojo in avtonomijo državnega tožilstva ter omogočijo pregon najhujših hudodelstev. Pod poziv Pravnega centra za varstvo človekovih pravic se je podpisalo še več slovenskih organizacij: Gibanje za pravice Palestincev, Mirovni inštitut, Zavod za kulturo raznolikosti Open, Solidarnostni odbor za svobodno Palestino, Iniciativa Mestni Zbor, Zavod za podporo civilnodružbenih iniciativ in multikulturno sodelovanje Pekarna in Magdalenske mreže.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta