(FOTO) Trg rabljenih avtomobilov: Cene ne kopnijo, zaloge pa

Mitja Sagaj
12.06.2021 06:00
Potem ko je koronakriza, ki vpliva na proizvodnjo in prodajo novih vozil, dvignila cene tudi rabljenim, so zdaj te na predkriznem nivoju. In kaj je treba vedeti pred nakupom?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trg rabljenih avtomobilov po obsegu za trikrat presega trg z novimi vozili.
 
Arhiv Večera

Točni in verodostojni podatki o zgodovini so pri nakupu rabljenega avtomobila največja vrednost za kupca. A hkrati je pot do njih v poplavi najrazličnejših podatkov - kako paradoksalno - najtežja. Trg rabljenih avtomobilov je v lanskem letu s približno 202 tisoč avtomobili, ki so pri nas zamenjali lastnika, krepko presegel prodajo novih avtomobilov, ki se je ustavila pri 54 tisoč prvih registracijah.

"V primerjavi z lansko pomladjo je trg v zelo dobrem stanju. Ponudbe, tudi zelo dobre, je veliko, se pa pojavlja tudi nekaj prevar, ki so se razvile predvsem v koronačasu," pravi Marko Ferlin, ustanovitelj in direktor podjetja Odkrit nakup, ki upravlja portal Narociavto.si, kjer za znane kupce vsak mesec iz tujine, najpogosteje iz Nemčije, Belgije in Nizozemske, pripeljejo od 40 do 60 rabljenih avtomobilov. Načrte imajo še višje, je pa v teh časih težko planirati, pravi. Skoraj polovico vozil pri Narociavto.si prodajo v cenovnem razredu od 20 do 40 tisoč evrov, tretjino nad to vrednostjo, preostale pa pod 20 tisoč evri.

 

​Za eno leto starega plačajo toliko kot za novega

​​Od znižanja stopnje davka na motorna vozila (DMV) po Ferlinovih besedah zelo narašča tudi delež avtomobilov s ceno nad 80 tisoč evrov. Poudarja pa, da so cene letos za avtomobil istega tipa, letnika in opremljenosti tako rekoč na enaki ravni kot marca lani, torej kupec za enak denar dobi dobro leto starejši avtomobil. "So pa cene v vmesnem času celo narasle, tako da so bili avtomobili še dražji," pravi Ferlin, ki razloge za takšno gibanje cen vidi predvsem v podaljšanih čakalnih dobah za nove avtomobile (o teh smo pisali v četrtkovi izdaji Večera). "Imamo stranke, ki so pripravljene plačati za leto dni star avto toliko kot za novega, zato ker ga bodo lahko uporabljale takoj in skoraj leto več od novega, na katerega bi morale čakati."

Prav tako pa je koronakriza v podjetja vnesla premislek o stroških in zato zdaj marsikje vozne parke opremljajo z rabljenimi vozili namesto z novimi, kar spet povečuje povpraševanje na trgu rabljenih vozil. Po drugi strani je ponudbe manj, ker so poslovni uporabniki v koronaletu naredili manj kilometrov, zato je bilo menjav vozil manj oziroma so se zamaknile.

Mnenju, da je trg rabljenih avtomobilov v zelo dobri kondiciji, predvsem da je zelo živahen, se pridružuje tudi Boris Glinšek, vodja prodaje v mariborskem podjetju Ekomobil car: "Ljudje želijo kupiti, česar leto dni skoraj niso mogli." Po njegovem mnenju - v podjetju letno prodajo približno 250 vozil, največ v cenovnem razredu od 10 do 15 tisoč evrov - cene niso toliko narasle, kot se v bistvu niso znižale v primerjavi s predkriznim časom, ključno za trgovce pa je hitro prilagajanje. "Če prodamo 30 vozil, jih moramo toliko tudi nabaviti," pravi in doda, da je na dražbah po Evropi, kjer od lizinških hiš kupujejo vozila, zaradi splošnega naraščanja povpraševanja prava borba.

Marko Ferlin: "Imamo stranke, ki so pripravljene plačati za leto dni star avto toliko kot za novega."
 
Arhiv Narociavto.si

 

​​Preverbo podatkov otežuje GDPR

Sogovornika sta si edina, da je dokazljiva in preverjena preteklost avtomobila ključna za varnost kupca. "Najpomembnejše je, da ima avtomobil uradno zgodovino pri uradnem serviserju, ker to omogoča sledljivost kilometrov, opravljenih servisov ... Tukaj začnemo. Druga točka je morebitna karamboliranost. Če je bilo treba ravnati karoserijo, tedaj avto ni več in ne bo nikoli enak. Če delamo s kakovostnim trgovcem, z dobro zgodovino, če nam ta pošlje vsa dokazila, potem smo lahko 99-odstotni, da ni odstopanj od navedb v oglasu," pravi Ferlin, vendar doda, da je preverjanje vseh podatkov pogosto oteženo prav zaradi GDPR. V Ekomobil caru se po besedah Glinška najbolj zanašajo na podatke in poročila organizacije Dekra. Pri obeh podjetjih pa za doplačila ponujajo tudi jamstvo, ki za določen čas krije popravilo morebitnih okvar. Zato to jamstvo velja za dobrodošlo doplačilo.

Arhiv Narociavto.si

Morebitne manipulacije s prevoženimi kilometri zaradi visokih denarnih in zagroženih zapornih kazni predvsem v omenjenih državah postajajo vse večja redkost, ta riziko je po besedah sogovornikov večji pri avtomobilih, ki so naprodaj v Sloveniji oziroma so slovenskega porekla. Opozarja pa Glinšek, da je avto vendarle pokvarljivo blago: "Kakovost avtomobilov je padla in še pada, avtomobili niso več tako vzdržljivi kot nekoč. Seveda bodo vzdržali, vendar z večjimi vlaganji."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta