(FOTO) V središču Ljubljane dva shoda: "Ne bomo sklonile glave takrat, ko bevskate v naš obraz"

Saša Britovšek Saša Britovšek
07.10.2023 19:02

V središču Ljubljane so se soočili zagovorniki in nasprotniki pravice do prekinitve nosečnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aktivistka Sara Štiglic je na družbenih omrežjih pozvala k protishodu pod sloganom Moje telo, moja odločitev. 
Saša Britovšek

Na sobotno dopoldne sta v središču Ljubljane potekala dva javna shoda. Pohod za življenje nasprotnikov splava pod sloganom Življenje je zakon in protishod Za avtonomijo naših teles, s sloganom Moje telo, moja odločitev, h kateremu je pozvala tudi aktivistka Sara Štiglic.

Saša Britovšek

Pohod Cankar Soaresove in Primca

Udeleženci šestega shoda za življenje, so se nekaj po deveti uri zjutraj pričeli zbirati na Prešernovemu trgu, kakšno uro ali dve kasneje pa jih je bilo po grobih ocenah okoli dva tisoč, številni opremljeni s slogani, zastavami in pisanimi baloni Pohod za življenje. Koordinatorka shoda Urša Cankar Soares se je na medije obrnila zgolj s kratko izjavo, da so se zbrali, da pokažejo svojo hvaležnost za življenje, ki ga imajo. Tega pa si želijo tudi za ostale, "da bi vsi ljudje, ki že obstajajo, imeli isto pravico, da bi lahko ugledali luč sveta in se veselili prvega rojstnega dne". Kot pravi, so stoplili skupaj v prizadevanjih za zaščito človeškega življenja tudi v praksi, od početja do naravne smrti.

Pohod za življenje
Saša Britovšek

Z osrednjim programom v katerem so med drugim tudi peli in plesali pod stopniščem frančiškanske cerkve, so po besedah Cankar Soaresove izrazili svoj glas za življenje. "Da bodo mamice nekega dne zaradi naše drže, naše spoštljivosti in gorečnosti izbrale življenje za svojega otroka in rešile svojo vest in svojo dušo pred travmo v življenju," je še povedala zbrani množici, v katero so se pomešali tudi turisti in naključni mimoidoči. Izrazila pa je tudi hvaležnost predsednici države za podporo in da je odreagirala ob nedavnem dogodku na Kongresnem trgu.

Saša Britovšek
Koordinatorka Pohoda za življenje Urša Cankar Soares
Saša Britovšek

Po končanih govorih povabljenih gostov, je Aleš Primc, predsednik stranke Glas za otroke in družine, podal navodila za oblikovanje dolge kolone mladih, družin in starejših, ki se je odpravila po ulicah centra Ljubljane ter se nato vrnila na Prešernov trg, kjer se je program nadaljeval do popoldneva.

Aleš Primc fotografira Pohod za življenje

Za avtonomijo ženskih teles

Skoraj istočasno je na Miklošičevem parku v Ljubljani pričel protishod zagovornikov splava pod sloganom Moje telo, moja odločitev. Ta se je kmalu približal Prešernovemu trgu in s svojimi sporočili poskušal preglasiti tam že zbrane. Udeležencem shoda za življenje se niso uspeli neposredno približati, saj je ločnico med njimi držal koridor opremljenih policistov ter posamezniki v rumenih jopičih prepričani, da policija ni dovolj. Kljub temu je bilo njihovo sporočilo jasno posredovano: Moje telo, moja izbira!

"Danes glasno vzklikamo: Za avtonomijo naših teles!" je bila jasna govornica protishoda Moje telo, moja pravica
Saša Britovšek

"Ne bomo dopuščale, da naše tovarišice in sestre obsojate, da jih žalite in osebno napadate. Ne bomo sklonile glave takrat, ko bevskate v naš obraz. Naši obrazi niso predmet vašega sovraštva, naših teles se ne boste dotikali. Danes glasno vzklikamo: Za avtonomijo naših teles!" je bilo eno od posredovanih glasnih sporočil udeležencev protishoda, številni so namreč imeli simbolično z rutami zakrite obraze. V prvi vrsti je bila tudi aktivistka Sara Štiglic, ki je pred dnevi pozvala k tako imenovanemu protishodu, v svoji izjavi pa je poudarila, da ne gre za nadaljevanje zgodbe njene prekinitve sodelovanja s predsednico republike. V ospredje zgolj želijo postaviti odgovor na "ponoven poskus posega v naše temeljne človekove pravice, ženske pravice". "Od tega, da poskušajo posegati v avtonomijo naših teles, ne odstopamo," je poudarila. Protishod se je kmalu po deseti uri umaknil, Štigličeva pa je izrazila zadovoljstvo, da so Sloveniji jasno podali svoje prepričanje. V času obeh shodov, sicer kot rečeno ob prisotnosti policije, ni prišlo do izgredov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta