(FOTO) "V stiski spoznaš prave prijatelje": Kako so štiri države pred enim letom pomagale Sloveniji

zur
29.07.2024 14:15

Veleposlaništva Češke, Poljske, Slovaške in Madžarske so v Ljubljani razstavile 18 velikih panojev s fotografijami o pomoči Sloveniji in njenim ljudem ob lanskih poplavah. Med njimi je tudi fotografija Večerovca Tomaž Ranca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Češki veleposlanik Jiří Kuděla, namestnik veleposlanika Pavel Sladky in poljski veleposlanik Krzysztof Olendzki ob razstavljeni fotografiji Tomaža Ranca na Gallusovem nabrežju v Ljubljani.
Večer

Veleposlaništva Češke, Poljske, Slovaške in Madžarske so na Gallusovem nabrežju v Ljubljani odprle razstavo V stiski spoznaš prave prijatelje. Na 18 velikih panojih razstavljajo fotografije lanskih hudih poplav, ob katerih so te države višegrajske skupine Sloveniji priskočile na pomoč. Med izbranimi fotografijami je fotografija Večerovega sodelavca Tomaža Ranca: fotografija montažnega mosta čez Mežo na Pristavi v Črni na Koroškem, ki ga je zgradila češka vojska. Razstava bo odprta do 29. avgusta. Kot je dejal češki veleposlanik Jiří Kuděla, se s takimi zgodbami pokaže naša tesna povezanost: "Čehi dobro vemo, kaj pomenijo obsežne poplave. Leta 2002 je bilo poplavljene 40 odstotkov Češke, tudi cela Praga .... Medsebojna pomoč držav ni le gesta prijateljstva, ampak je tudi gesta humanosti. Poplave v Slovenije so se nas dotaknile, zato o pomoči Sloveniji nismo oklevali." Tudi veleposlanik Poljske Krzysztof Olendzki, ki iz Slovenije odhaja na nove dolžnosti, je spomnil na vključenost štirih držav v pomoč in solidarnost s Slovenijo, ko so skupaj z EU, Natom, in ob asistenci Rdečega križa, Karitasa in drugih pomagali z materialom, denarjem, vojaki. Pokazalo se je, kako je  bil Nato učinkovit pri pomoči civilistom, "Tukaj smo, da gradimo mostove, ki so bili uničeni," je dodal. (zur)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta