(FOTO) V Studiu Evropa o vlogi žensk v Iranu ob lanski nagradi Saharov

STA, A.L.
12.01.2024 15:20

Nagrado Saharov za svobodo misli je Evropski parlament lani posthumno podelil Mahsi Amini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Evropski Parlament

Slovenski evropski poslanci in drugi udeleženci so se danes na okrogli mizi v okviru cikla Studio Evropa v luči lani podeljene nagrade Saharov borkam za pravice žensk v Iranu strinjali o pomenu tega boja, kot tudi boja iranske opozicije nasploh za spremembe v iranski družbi.

Nagrado Saharov za svobodo misli je Evropski parlament lani posthumno podelil Mahsi Amini, ki je umrla leta 2022 v policijskem pridržanju, v katerem je bila zaradi domnevno nepravilnega nošenja islamske naglavne rute hidžab, in iranskemu protestnemu gibanju Ženske, življenje, svoboda. To se je oblikovalo z množičnimi demonstracijami po njeni smrti z zahtevo po pravicah žensk, preraslo pa v protivladne demonstracije.

Iranska pisateljica, novinarka in humanitarna aktivistka Šiva Nazar Ahari, ki od leta 2018 živi v Sloveniji, je kot največji dosežek tega gibanja leto dni po protestih izpostavila spremembe v iranski družbi. Množičnih protestov namreč ni več, ker je gibanje prepovedano, je pa postalo nekaj povsem običajnega, da so ženske v javnosti brez hidžaba. Gibanje in boj za pravice žensk se tako nadaljujeta, je dejala.

Evropski Parlament

Ljudmila Novak (EPP/NSi) je izrazila podporo boju žensk in tudi opozicije za svobodo v Iranu ter poudarila, da jim je Evropski parlament tudi s podelitvijo te nagrade za zaščito človekovih in državljanskih pravic želel pokazati, da je na njihovi strani. To, da polovica prebivalstva, pri čemer so ženske zelo izobražene, ne more sodelovati v razvoju družbe, pa je obžalovanja vredno, je menila.

Matjaž Nemec (S&D/SD) je izpostavil, da so vsi evropski poslanci iz Slovenije enotni v podpori vsem zatiranim po svetu in tudi v Iranu. Za vprašanja žensk in zatiranih so evropski poslanci iz vseh političnih skupin tudi sicer zelo senzibilni, je dodal ter izpostavil številne razprave in resolucije o tem.

Franc Bogovič (EPP/SLS) je izpostavil dostojanstvo in vztrajnost iranske opozicije v boju za spremembe v družbi. Opozoril pa je na nevarnost in nepredvidljivost sedanjega sveta, v katerem je eden velikih globalnih igralcev tudi Iran. Ne izbira sredstev globalno in tudi ne v boju z opozicijo, je dejal.

Do vloge Irana v konfliktu je bila kitična tudi Novak, ki je izpostavila, da predstavniki iranske opozicije, s katerimi se vsi trije srečujejo v parlamentu, pravijo, da je "glava kače Bližnjega vzhoda v Teheranu".

Uveljavljen publicist in novinar Branko Soban je izpostavil izjemno vlogo žensk v Iranu po protestih, ki so po njegovi oceni pokazali, da "ta režim ni več nepremagljiv", kot tudi moč žensk v političnem življenju, ki so s tem stopile v ospredje, kar je izredno pomemben premik. Pričakuje, da bodo tudi v prihodnje igrale pomembno vlogo v državi.

Na razmere v Iranu pa bodo po njegovi oceni najbolj vplivale parlamentarne volitve 1. marca, ki se jih režim boji, saj je pričakovati množičen bojkot volivcev. Soban sicer meni, da Iran, ki jasno podpira gibanji Hamas in Hezbolah, v sedanji konflikt med Hamasom in Izraelom še noče dejavneje vključiti tudi zaradi notranjepolitičnih razmer - volitev in globoke gospodarske krize.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta