(FOTO, VIDEO) Kaj je v Škofji Loki povedal Robert Golob? Na terenu tudi Nataša Pirc Musar

K. Š., H. B.
06.08.2023 06:48

Po silovitih poplavah, ki so prizadele državo, se bodo hidrološke razmere umirjale, so pa zato vse bolj vidne obsežne posledice ujme, grozijo tudi zemeljski plazovi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Črna na Koroškem.
Saso Bizjak

Slovenija je sprožila evropski mehanizem za civilno zaščito, prav tako je za pomoč zaprosila sosednje države, je danes v Škofji Loki, kjer si je ogledal prizadeta območja zaradi poplav, dejal premier Robert Golob. "Danes smo tukaj z namenom, da vzpostavimo učinkovito sanacijo," je poudaril. "Slovenija je sprožila evropski mehanizem za pomoč z namenom, da ojačamo naše sile," je dejal premier. Za pomoč je prav tako zaprosila sosednje države, "tudi njihove vojske na tistih točkah, kjer nam lahko pomagajo", predvsem pri helikopterski prevozih. "Tudi v primerih, kot je Škofja Loka, bomo to uporabili," je dodal.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar pa je danes ob obisku Kamnika zagotovila, da za odpravo katastrofalnih posledic ujme država daje na voljo vse resurse. Sama dobiva veliko klicev predsednikov drugih, ne le sosednjih držav, vse so pripravljene pomagati. Slovenija pričakuje tudi pomoč EU. Kot je dodala, prva pomoč v Slovenijo že prihaja. Ker so razmere hude, "zagotovo ne bo šlo čez noč, a na koncu bo Slovenija zmogla - zmogla s pomočjo nas, ki živimo tukaj, zmogla s pomočjo vseh, ki nam bodo pomagali iz tujine, tudi s finančnimi sredstvi znotraj Evropske unije", je poudarila predsednica. Ob obisku prizadetih lokacij na območju Kamnika je dejala, da gre za kraje, na katere je tudi osebno navezana, saj gre za njen rojstni kraj, slike opustošenja pa so grozljive. Med drugim je popolnoma uničilo povsem novo poslopje gorske reševalne službe, je pojasnila.

Kaj se je dogajalo čez dan?

Najhuje je v Zgornji Savinjski in Mežiški dolini, kjer so ob porečju Meže odredili preventivno evakuacijo, popustil je tudi del vodnega nasipa na Muri pri Dolnji Bistrici.

Nazarje 
Sašo Bizjak

Zaradi razmočenega terena se pojavljajo zemeljski plazovi. V Koroški Beli so tako v soboto zvečer zaradi grozečega plazu izpeljali evakuacijo stanovalcev, danes ob 7. uri pa so s sireno evakuacijo preklicali. Krajani se lahko vrnejo v svoje domove, na Občini Jesenice pa tudi čez dan pozivajo k pozornosti. Na plaz so se znova odpravile pristojne službe, ki bodo poskušale čim bolje pregledati in preučiti stanje plazu.V soboto zvečer so odredili tudi preventivno evakuacijo prebivalcev v porečju Meže zaradi zemeljskega plazu v Črni na Koroškem. Po zadnjih informacijah so vsi ogroženi zdaj na varnem.

Plazovi med drugim grozijo na območju Slovenj Gradca, Velenja in na Škofjeloškem. Ekipe se bodo skušale prebiti do še vedno nedostopnih krajev in zaselkov, nadaljevala se bodo prizadevanja za vzpostavitev cestnih povezav in druge infrastrukture. V soboto se je s pomočjo Slovenske vojske reševalnim ekipam uspelo prebiti do Črne na Koroškem, kamor so s helikopterji dostavili hrano in najnujnejše potrebščine. Ob reki Muri pri Dolnji Bistrici je v soboto zvečer popustil vodni nasip. Stekla je evakuacija prebivalcev na območju, saj se bojijo morebitnega poplavnega vala ob sicer drugem najvišjem pretoku Mure v zgodovini.

Če se na območju Spodnjega Podravja stanje na zgornjem delu toka reke Drave stanje umirja, je pretok v spodnjem toku Drave še vedno precej visok, celo nekoliko višji kot včeraj, zato bodo poplavljene površine tudi danes še vztrajale. Pod jezom v Markovcih je v naseljih Nova vas, Bukovci, Muretinci, Stojnci in v Dolanah na nižjih predelih po ocenah poplavljenih okoli 110 hiš. Razlivata se tudi Dravinja, predvsem na območju Majšperka, ter Pesnica. V ptujski občini so poplavljene nekatere hiše v Orešju in Krčevini pri Vurberku, od koder so že v petek evakuirali 10 ljudi.

Razmere v Celju so se po katastrofalnih poplavah povsem umirile, zaprtih ostaja nekaj mostov in cest. Občani po umiku vode začenjajo s čiščenjem posledic poplav, od danes je odprt zbirni center za odpadke Bukovžlak, pa tudi ostali zbirni centri, ki so v upravljanju Simbia. 

Za hitrejšo sanacijo odprte trgovine

V času intervencije po poplavah je na podlagi posebne odredbe po novem dovoljeno obratovanje trgovin z živili, tehničnim blagom ali otroško opremo tudi ob nedeljah in praznikih. Cilj v soboto sprejetega ukrepa je, da bodo prizadeti lahko hitreje izvedli sanacijo. Trgovine bodo lahko obratovalni čas podaljšale tudi ob delavnikih. Kot opozarjajo geologi, naj bodo prebivalci sicer še dalje pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode.

Kakšne so vremenske napovedi?

Po podatkih oddelka za hidrološko prognozo Agencije RS za okolje (Arso), Mura v Gornji Radgoni v jutranjih urah nekoliko narašča. Njen pretok se bo v prihodnjih urah predvidoma ustalil, vendar še ne bo začel upadati. Upada pa Sava v spodnjem toku.

Danes bo sprva večinoma oblačno, sredi dneva se bo oblačnost trgala. Občasno bodo še krajevne padavine. Popoldne bo Slovenijo od severozahoda prešel pas ploh in neviht, ki bodo lahko tudi močnejše. Prehodno bo zapihal okrepljen veter severnih smeri. Kot je za Radio Slovenija povedal meteorolog Blaž Šter, lahko pride tudi do nalivov, sunkov vetra in manjše toče, je pa verjetnost za te pojave večja na Primorskem. Zvečer se bo ozračje umirilo, dež bo povsod ponehal.

Kako je s cestami?

Zaradi poplav in plazov so še vedno zaprte številne ceste na severno Primorskem, Koroškem, Štajerskem, v Zasavju in v Osrednji Sloveniji. Med drugim so popolnoma zaprte ceste med Celjem, Laškim in Radečami, pa tudi relacije Ljubljana-Litija-Zagorje-Hrastnik-Zidani Most, Hrastnik-Marno-Rimske Toplice in Trebija-Žiri-Rovte. Prav tako so zaprte ceste od Mežice in od Šoštanja proti Črni na Koroškem, Dobrova-Polhov Gradec-Ljubljanica, Preddvor-Jezerski vrh, Begunje-Tržič, Ljubno-Solčava ter od Kamnika proti Kamniški Bistrici in proti Gornjem Gradu. Je pa ponovno odprta štajerska avtocesta med Ljubljano in Mariborom.

Razmere se sicer ves čas spreminjajo, zato prometnoinformacijski center za državne ceste svetuje voznikom, naj upoštevajo navodila dežurnih služb in jih poziva, naj ne vozijo na poplavljena območja.

Prihaja pomoč

Iz Poljske so davi odpotovali prvi tovornjaki s humanitarno pomočjo za Slovenijo, je danes sporočilo poljsko veleposlaništvo v Sloveniji. Na Slovensko karitas se je medtem že obrnila Caritas Avstrija, ki je ponudila finančno pomoč ob poplavah. Pomagali pa so tudi številni Slovenci, ki živijo v tujini, so za STA še pojasnili pri Slovenski karitas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta