Franc Kangler je zagotovil, da vpliva politike na delo policije ni, in si prislužil opomin

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
21.01.2022 15:30

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve je zatrdil, da vpliva politike na delo policije ni. Prislužil pa si je opomin, saj je, namesto da bi odgovarjal na vprašanja, polemiziral s člani komisije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Franc Kangler je opozicijskim članom komisije navrgel, da bi lahko slišali veliko zanimivega, če bi sodeli v preiskovalni komisiji, ustanovljeni zaradi postopkov zoper njega.

BOBO

Pred preiskovalno komisijo, ki ugotavlja morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in političnega vplivanja na potek oziroma izid predkazenskih in drugih postopkov, je danes kot priča sedel Franc Kangler, državni sekretar na notranjem ministrstvu. Začelo se je vroče, z očitki Kanglerja predsedniku in članom komisije iz opozicijskih vrst, zaradi česar si je priča prislužila opomin zaradi motenja reda na sej. Predsednik komisije Rudi Medved (LMŠ) je opomin utemeljil s tem, da priča ne odgovarja na vprašanja, ampak polemizira s poslanci v komisiji.

Kangler je zanikal, da bi se politika vmešavala v delo policije. To je zatrdil tako zase kot za ministra Aleša Hojsa. Medved je Kanglerju predočil, da so priče izjavile, da je Anton Travner, preden je prišel na vrh policije, dobil navodila z Gregorčičeve, da mora, če želi prevzeti vodenje policije, zamenjati direktorja NPU Darka Muženiča in vodjo kriminalistov Boštjana Lindava, nato pa ga je vprašal, ali je ta pogoj postavil on. Kangler je odgovoril: "Zanikam, niti tega ne verjamem, da bi Travner to dejal." Poudaril je, da če bi na kadre imeli vpliv iz kabineta ministra, nekateri ne bili danes, kjer so. Izpostavil je Danijela Lorbka, direktorja uniformirane policije. Lorbek je bil namreč na vrhu mariborske policije v času, ko so se sprožali postopki proti Kanglerju, nekdanjemu mariborskemu županu, pa je v času aktualne oblasti napredoval. "Zakaj se je Travner odločil za zamenjavo Muženiča, meni ni znano. Treba je pustiti vsakemu, ki pride za direktorja, do opravi svoje delo, da je pri kadrovanju na prvem mestu karierni sistem in da se delo opravi profesionalno." Dodal je, da je bilo v policiji zelo malo kadrovskih zamenjav. 

Kangler je bil tudi povprašan, ali lahko glede na to, kak odnos ima do policije zaradi številnih postopkov, ki so bili sproženi zoper njega – vsi postopki so se nato končali v prid Kanglerju –, delo državnega sekretarja opravlja zakonito in nepristransko. Državni sekretar je odgovoril, da svoje delo opravlja strokovno, četudi se tudi med pričanjem na komisiji ni mogel izogniti razpredanju o svojih postopkih. Članom komisije iz opozicije je celo očital, da nihče od njih ni hotel sodelovati v preiskovalni komisiji, ki je bila ustanovljena zaradi postopkov, sproženih zoper njega, in jim navrgel, da bi tam lahko slišali marsikaj zanimivega. 

Preiskovalna komisija je v dobrega pol leta zaslišala dvajset prič. Po navedbah predsednika komisije Medveda so zaslišanja prič in pregled dokumentov potrdili, da v slovenski policiji stvari tečejo po diktatu politike. Komisija je 10. januarja sprejela vmesno poročilo in z njim sklep s predlogom DZ, da k odstopu pozove notranjega ministra Aleša Hojsa in da pozove premierja Janeza Janšo, da DZ o tem obvesti, k odstopu pa pozove tudi oba državna sekretarja Franca Kanglerja in Boža Predaliča.

Vmesno poročilo so člani komisije iz vrst opozicije soglasno podprli, proti sta bila dva člana iz vrst koalicije. Ločeno mnenje je podal član preiskovalne komisije, poslanec SDS Dejan Kaloh, ki je ugotovitve preiskovalne komisije na vsebinski ravni zavrnil ter jih ocenil kot zavajajoče in škodljive.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta