Gantar: Če se bomo tega držali, bomo lahko konec leta preživeli v bolj sproščenem vzdušju. Časa je dovolj

A.L.
03.12.2020 15:38
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Vlada je na predlog ministrstva za zdravje in svetovalne strokovne skupine določila kriterije za odpravo omejitvenih protikoronskih ukrepov, je na Twitterju sporočil premier Janez Janša. Ključno bo povprečje novoodkritih okužb in število hospitaliziranih. Janša opozarja, da zdravstvo deluje na skrajni meji zmogljivosti. Vladni govorec Jelko Kacin je na popoldanski novinarski konferenci pojasnil, da bodo do nadaljnjega ostala prepovedana druženja, še posebej tista, kjer bi se lahko zbiralo večje število ljudi. To pomeni tudi, da še nekaj časa ne bomo mogli obiskovati raznih kulturnih in drugih dogodkov, medtem ko se bodo muzeji in razne razstave verjetno odprli nekoliko prej. "Sproščanje ukrepov bo potekalo postopoma, sistematično in nadzorovano," opozarja vladni govorec. Ob tem dodaja, da je vlada danes sprejela tudi odločitev, da veljavnost turističnih bonov podaljša do konca leta 2021.

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič je na popoldanski novinarski konferenci pojasnil da je javni potniški promet nadvse pomemben, zato skrbno načrtujejo vse procese, da takoj, ko bodo razmere dopuščale, pričnejo z obratovanjem. Pogoj za to, da ukrepe sprostijo, je predvsem ta, da se epidemiološka slika izboljša. "Sproščanje je po današnjem načrtu mogoče takoj ob prehodu iz črne v rdečo skupino. Ko bomo to dosegli, se pripravljamo na sprostitev, upamo, da bo to čim prej. Ko bodo številke padle, lahko ukrep zaživi že dva dni kasneje," je dejal.

Andrej Petelinšek

Sekretarka na direktoratu za zdravstveno varstvo ministrstva za zdravje Doroteja Novak Gosarič je sporočila, da bo cepljenje proti novemu koronavirusu, ko bo to na voljo, dostopno vsakemu prebivalcu ne glede na urejeno ali neurejeno zdravstveno zavarovanje. Sprva bo cepljenje potekalo zelo centralizirano, podobno je tudi v drugih članicah EU. Ko bo prvo cepivo dostopno na trgu, bo cepiva manj, kot bo dejanskih potreb, zato bo cepljenje sprva potekalo na podlagi vnaprej pripravljenih prednostnih seznamov, ki bodo enakomerno razporejeni po celotni državi. Sprva je predvidenih 20 cepilnih centrov, ki bodo predvidoma v bolnišnicah. 

Ko bo na voljo več cepiv, tudi tista, ki ne bodo potrebovala shranjevanje pri minus 80 stopinj Celzija, pa tudi drugod. Sčasoma pa bodo cepili izbrani zdravniki ali, če bo treba, mobilne enote. Pričakuje se, da bi lahko kot prvo dovoljenje za promet konec decembra dobilo dovoljenje cepivo Biontech-Pfizer. Če bo temu tako, naj bi Slovenija prejela cepivo za 50.000 prebivalcev. 

Časa je še dovolj

Zdravstveni minister Tomaž Gantar je pojasnil, da lahko ukrepe sproščamo takrat, ko bomo z zanesljivostjo vedeli, da bomo lahko v bolnišnicah zagotovili zadostno količino bolniških postelj za vse, ki bi potrebovali zdravljenje. To je tudi glavni omejitveni dejavnik, po katerem se ravnajo, pojasnjuje Gantar. Druga stvar so dnevne okužbe.

Nebojša Tejič/sta

V kriterije so vključili 7-dnevno povprečje. Gre za povprečje, da ne bi predolgo zadrževali določenih ukrepov. "Po drugi strani pa je to še vedno tisto varno območje, da ne moremo na podlagi enega ali dveh dni že priti do sproščanja, glede na to, da številke iz dneva v dan nekoliko nihajo, nas pa zanima stalen ali nekoliko bolj konstanten trend izboljševanja vseh podatkov, da lahko do tega pride." Kako se bo ocenjevalo 7-dnevno povprečje? Zdravstveni minister pravi, da bo vlada nad tem bdela sproti: "Vlada lahko to spremeni tudi čez vikend. Ažurni bomo, ne bomo čakali na konkreten dan v tednu."

Minister poudarja, da so ukrepi, ki jih Slovenija ima, dokaj ostri. Nazadnje so bili ti ukrepi sprejeti in jih redno podaljšujejo od 16. novembra. "Pričakoval sem, da bo v tem času rezultati boljši. A kljub vsemu smo dosegli bistveno izboljšanje. Iz eksponentne rasti števila okuženih in tudi hitrega naraščanja števila zasedenih bolniških postelj zaradi bolnikov s covidom-19 nam je uspelo krivuljo zravnati."

Gantar je prepričan, da je vse odvisno od nas. "Od tega, ali v ukrepe verjamemo. Mislim, da s strokovnega vidika ni nobenega pomisleka. Pa tudi od tega, da jih tudi v resnici in v celoti spoštujemo. V tem primeru sem tudi jaz prepričan, da bomo tudi konec leta lahko preživeli v bistveno bolj sproščenem vzdušju. Časa imamo za to na razpolago še dovolj." O tem, kdaj bi lahko dosegli trenutek, ko bi 7-dnevno povprečje okužb padlo pod 1350, v bolnišnicah pa bi bilo manj kot 1200 bolnikov s covid-19, kar bi pomenilo, da prehajamo v rdečo fazo, Gantar pravi, da je to dosegljivo v nekaj dneh. Sicer pa je vlada danes podaljšala veljavnost vseh do sedaj sprejetih protikoronskih omejitev.

Glede množičnega testiranja minister meni, da bi bil to smiseln ukrep, bi se pa testiranja po eni strani izvajala po posameznih skupinah prebivalstva, po drugi strani pa bi se ljudem omogočilo, da se lahko testira, kdor se želi, brez predhodnega stika z osebnim zdravnikom.

V nekaj dneh po tem, ko bo na voljo cepljenje, bo pripravljena tudi aplikacija za naročanje na cepljenje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta