Golob po sestanku s KUL: Očitno je, da si ljudje želijo še alternativo

Luka Mlakar Luka Mlakar
01.02.2022 12:31

Pot dialoga je bila danes odprta, je po srečanju z voditelji strank opozicijskega četverčka KUL dejal predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob. O možnosti, da bi KUL dobil peto stranko, po njegovih besedah še niso govorili, so pa razpravljali o odzivu vlade na energetsko krizo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Levici so umaknili zahtevo za posvetovalni referendum o dohodninski noveli.
Robert Balen

Robert Golob je pozdravil člane Združenja Frank, ki poslance prepričujejo, da podprejo zakon glede posojil v frankih.

Robert Balen

"Sodelovanje na programskih izhodiščih je možno od današnjega dne dalje. Pot dialoga je bila danes odprta, sodelovanje na nivoju programskih vsebin lahko poskušamo doseči od projekta do projekta, od zakona do zakona," je po sestanku z voditelji strank opozicijskega četverčka KUL dejal predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob.  Nekdanji šef Gen-I je prejšnji teden prevzel vodenje stranke Z.Dej, ki se je hkrati preimenovala v Gibanje Svoboda. O tem, v kakšni obliki bo pred volitvami potekalo sodelovanje med njihovo stranko in koalicijo KUL, je danes še preuranjeno govoriti, je poudaril Golob: "Verjamem, da se bo med pogovori izkazalo, kakšna oblika bi bila najbolj primerna, če sploh, da dosežemo skupni cilj. Končni cilj je prepričljiva zmaga na volitvah, vse ostalo mora biti podrejeno temu."

"Nismo se pogovarjali o podpisu nečesa, kar je že na mizi"

Na vprašanje, ali stranko Gibanje Svoboda vidi kot peto članico koalicije KUL, je Golob odgovoril, da je bolj kot njegovo mnenje pomembno, kako na to gledajo volivci: "V kolikor bi KUL, takšen kot je, zadoščal za potrebe volivcev in volivk, potem prostora za našo stranko sploh ne bi bilo. Očitno je, da si ljudje želijo še alternativo. Verjamem, da jo gibanje Svoboda lahko ponudi." To, da v stranki ljudem ponujajo alternativo, pa po njegovih besedah ne pomeni, da bodo izključevali pogovore z drugimi. "Danes smo začeli pogovore s tistimi, za katere ocenjujemo, da imamo skupaj iste vrednote," je pojasnil Golob. Ob tem je spet poudaril, da ne vidijo možnosti, da bi z vladajočo politiko, ki deluje na vrednotah razkola in sovraštva, sodelovali pred ali po volitvah.

Robert Golob je zaostril pogoje za vstop v svojo stranko.
Robert Balen

Ko gre za sporazum o povolilnem sodelovanju, ki so ga lani podpisali voditelji LMŠ, SD, SAB in Levice, je Golob ocenil, da je ta dokument sicer zanimiv, vendar pa tudi precej ohlapen in determiniran s časom, v katerem je nastal: "Če bi ga danes pisali, bi bil drugačen, če hočete, bi bil morda v določenih delih tudi nekoliko bolj ambiciozen. Se pa nismo pogovarjali o podpisu nečesa, kar je že na mizi." Na vprašanje, v čem se Gibanje Svoboda dejansko razlikuje od prej omenjenih opozicijskih strank, pa je Golob odgovoril, da bo njihova stranka precej drugačna od opozicijskih strank koalicije KUL.

Golob je dejal, da bo stranka Gibanje Svoboda precej drugačna od strank koalicije KUL.

Robert Balen

"Ko bomo imeli stvari pripravljene, vam jih bomo predstavili, tudi prej omenjeno drugačnost. Sam res verjamem v demokracijo do zadnjega volivca oziroma volivke. Pred volitvami bi si želeli neposredno preverjati voljo ljudi. Verjamem, da bomo vzpostavili digitalni sistem, s katerim se bomo odzivali na mnenje ljudi in ne na mnenje ostalih," je poudaril Golob. Nekdanji predsednik uprave Gen-I je pred začetkom sestanka komentiral tudi poziv Zavezništva za demokratično in pravično Slovenijo, da naj se vse demokratično usmerjene stranke, še zlasti pa SD, LMŠ, Levico, SAB in Gibanje Svoboda, pred volitvami s pisnim sporazumom povežejo v programsko usklajeno in trdno predvolilno koalicijo s skupnimi cilji, vizijo in zavezami za obnovo demokracije. "To sem razumel kot poziv k nenapadanju in sodelovanju," je poziv intelektualcev komentiral Golob.

Fajonova: Gibanje Svoboda se lahko pridruži demokratični opoziciji

"Danes seveda nismo odpirali zadev v globino, ampak smo ugotovili, da je naš skupen cilj, da ta vlada odide in da se po volitvah vzpostavi drugačno stanje v državi. O tem ni nobene dileme. Prvi sestanek je potekal v dobrem vzdušju, lepo smo se pogovorili. Če ne bi bilo nobene volje po sodelovanju, potem verjetno tudi sestanka ne bi imeli," je po srečanju povedal predsednik LMŠ Marjan Šarec. Kaj se bo dogajalo v naslednjih dneh in tednih na relaciji med Golobovo stranko in koalicijo KUL, bomo po njegovih besedah še videli. Na vprašanje, ali bo pet strank v primeru, da se na volitvah prebijejo v parlament, sestavilo novo koalicijo, pa je Šarec odgovoril: "Če se vsi držimo tega, kar govorimo, potem ne more biti drugače."

Voditelji strank KUL čakajo, da bo Golobova stranka oblikovala svoj program in predstavila ekipo.

Robert Balen

Z izkupičkom srečanja je bila zadovoljna tudi predsednica SD Tanja Fajon. "Vsi, ki si želimo velike spremembe in dati ljudem nazaj normalnost, se moramo povezati in sodelovati. Volivke in volivci so močno razočarani nad ravnanjem vlade. Prepričana sem, da se Gibanje Svoboda lahko pridruži naši demokratični opoziciji, ko bo znano, kakšen je njen program," je pojasnila Fajonova. Na vprašanje, ali je bila danes na mizi tudi možnost širitve KUL z Golobovo stranko, pa je odgovorila, da o tem niso konkretno govorili, ker Gibanje Svoboda še nima svojega programa. Sodelovanje in povezovanje je po njenih besedah prvi korak, ko bo Golobova stranka imela svoj program, pa ga morajo pregledati tudi organi strank KUL.

Mesec: Skupen cilj je zmaga na volitvah

Koordinator Levice Luka Mesec je ocenil, da bodo pogovore z Golobom lahko bolj konkretno nadaljevali, ko se stranka Gibanje Svoboda dokončno konstituira, oblikuje svoj program in predstavi svojo ekipo: "Imamo skupen cilj, torej zmagati na volitvah, zamenjati vlado oziroma oblast ter postaviti Slovenijo na pot demokratične, socialne in ekološke prenove. V Levici smo odprti sodelovanje, menimo, da bo treba pred in po volitvami okrepiti sodelovanje s civilno družbo."

Predsednica SAB Alenka Bratušek pa je spomnila, da so stranke koalicije KUL pred približno pol leta podpisale sporazum o sodelovanju, ker so ocenile, da je Slovenija na napačni poti: "Za stranko SAB lahko rečem, da se bomo podpisanega dogovora držali." Po njenih besedah so se na sestanku z Golobom od vsebinskih tem dotaknili le reševanja energetske krize in ugotovili, da imajo glede tega enako stališče. Vlada na tem področju jemlje denar zeleni prihodnosti, pomoč pa razdeljuje na napačen način in izključno z namenom kupovanja glasov na volitvah. "Tisti, ki so najbolj prizadeti v energetski krizi, svojih problemov s tem ne bodo nikakor rešili," je ocenila Bratuškova.

Golob je dejal, da je na sestanku prevladovalo enotno mnenje, da je odziv vlade na energetsko revščino popolnoma napačen. Po njegovih besedah bo vlada ogromno količino denarja namenila upravičencem, ki so sicer socialno ogroženi oziroma ranljivi, vendar pa niso nujno prizadeti zaradi energetske krize. Tisti, ki potrebujejo pomoč, bodo energetske vavčerje dobili dva tedna pred volitvami, torej gre za kupovanje glasov na volitvah in ne za odziv na energetsko draginjo, je menil Golob.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta