Golob: To ne more biti politični pritisk. Tatjana Bobnar izpostavila oblastno aroganco in zakulisna dogovarjanja

Luka Mlakar Luka Mlakar
14.12.2022 13:32

Z ministrico Tatjano Bobnar sva se razšla, ker je po šestih mesecih prišlo do politizacije tega, kdo bo varoval mene in mojo družino, je pred poslanci dejal predsednik vlade Robert Golob, KNOVS pa je opravil nadzor na policiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslanci so se seznanili z odstopom Tatjane Bobnar s položaja notranje ministrice.
Robert Balen

Predsednik vlade Robert Golob je v državnem zboru odgovarjal na poslanska vprašanja v zvezi z zadnjim dogajanjem v policiji. Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič je premierja vprašala, ali je vladajoča politika kadrovala v policiji in ali je za sedanjo vlado pomembno, kakšna so politična prepričanja zaposlenih v policiji. Golob ji je odgovoril, da je pred volitvami večkrat dejal, da ne bo šel v koalicijo s stranko SDS pod vodstvom Janeza Janše in da se to do danes ni spremenilo: "Ne bom šel v koalicijo s SDS ne pri sestavljanju vlade, ne pri upravljanju z RTV Slovenija in tudi ne pri upravljanju s policijo."

Golob: Niti eno ime ni prišlo od nikjer drugje kot s strani ministrice

Kot je poudaril, so v Gibanju Svoboda ljudem pred volitvami obljubili, da bodo depolitizirali tiste sisteme, ki so bili v času prejšnje Janševe vlade politizirani. Ljudi smo na volitvah prepričali, da bomo tisto, kar smo obljubili, tudi izpolnili, je dejal Golob in dodal, da na položaje v policiji ne nastavlja kadrov s strankarsko izkaznico: "Niti eno ime, kdo naj bo imenovan na katerokoli funkcijo v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve, ni prišlo od nikjer drugje kot izključno s strani ministrice." Premier je poudaril, da je bil več mesecev ponosen na delo Tatjane Bobnar na notranjem ministrstvu (MNZ), točka, na kateri sta se razšla, pa je bila zanj "banalna".

"Ni šlo za to, da bi gospod Lindav (v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav) dobil dodaten čas, da izpolni stvari, za katere se je sam zavezal ministrici. Točka preloma se je zgodila po 21. novembru. Po šestih mesecih je prišlo do politizacije tega, kdo bo varoval mene in mojo družino. Na tej točki sva se z ministrico žal razšla, ker je prišlo do politizacije dela policije oziroma varnostne službe," je povedal Golob in zatrdil, da v tem mandatu ni bilo nobenih političnih pritiskov na delo policije. Do edinega sestanka, na katerem sta se Bobnar in Lindav počutila, kot da se nanju izvaja politični pritisk, je po njegovih besedah prišlo, še preden sta bila imenovana na svoji funkciji: "Če nekdo kandidira za službo in sam pove, kaj bo počel, to ne more biti pritisk, ker je bilo to izvedeno, preden je bil imenovan na funkcijo. In pritiska ni bilo."

Premier Robert Golob je zavrnil navedbe o političnih pritiskih in vmešavanju v delo policije.
Robert Balen

Golob je pojasnil, da je vlada uredbo, s katero so prenesli varovanje predsednika vlade s policije na generalni sekretariat vlade, sprejela v začetku letošnjega julija. Uredbo so po njegovih besedah pripravili na MNZ pod vodstvom Bobnar: "Brez te uredbe, ki jo je sprejela vlada in jo potrdila brez razprave, nič od tega ne bi bilo mogoče." Pogovori o oblikovanju omenjene službe so po njegovih besedah potekali na ravni generalnega sekretariata vlade in pristojne službe znotraj policije: "Zavračam, da bi se ta stvar izpeljala nestrokovno. Preden je bila ta uredba sprejeta, nas nihče ni opozoril, da bo z njo karkoli narobe." Na vprašanje o tem, ali je zahteval zamenjavo direktorja novogoriške policijske uprave Evgena Govekarja, pa je Golob odgovoril, da so se z Bobnar in Lindavom pogovarjali, kateri kadri v policiji so bili imenovani po volitvah in da naj se preveri njihova strokovnost.

Bobnar: Volitve sem razumela kot poziv volivcev k drugačni politiki

Poslanci so se ob začetku današnje seje seznanili z odstopom Bobnar z mesta notranje ministrice. "Pred šestimi meseci sem v tej dvorani zaprisegla, da bom spoštovala ustavo in pravni red, da bom ravnala v skladu s svojo vestjo in v dobrobit prebivalcev Republike Slovenije. Skupaj s svojo ekipo sem sleherni dan v zadnjih šestih mesecih delovala z iskreno željo upravičiti zaupanje javnosti v delo našega resorja," je dejala Bobnar. Kot je pojasnila, so njene vrednote in načela danes enaka kot ob imenovanju vlade. "Zadnje volitve sem razumela kot poziv volivcev k drugačni, vključujoči in dejansko demokratični politiki dialoga, ne pa oblastne arogance. K politiki transparentnosti, ne pa zakulisnih interesnih dogovarjanj," je dejala Bobnar.

Med vidnejšimi dosežki svoje ekipe je navedla začetek odstranjevanja ograje na meji s Hrvaško in umik soglasja za tožbe, ki so bile vložene zaradi povračila stroškov za delo policije na protestih. Bobnar je spomnila, da je takoj odredila strokovni nadzor nad delom policije pri varovanju protestov v zadnjih dveh letih, ki je bil tudi največji tovrstni nadzor v zgodovini MNZ. V konkretne prekrškovne postopke se nisem vpletala, ker je to izven moje pristojnosti, na potezi pa so sodišča, je poudarila Bobnar. "Tistim, ki mi zamerite, da sem izpostavila določene nepravilnosti, pa naj odgovorim z mislijo sodnika Falconeja. Tisti, ki molčijo in hodijo s sklonjeno glavo, umrejo vsakič. Tisti, ki govori naglas in hodi z dvignjeno glavo, umre samo enkrat," je še dodala Bobnar.

Nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar je nasprotovala ustanovitvi posebne skupine za varovanje predsednika vlade.
Robert Balen

Po odhodu iz dvorane je Bobnar novinarjem povedala, da bo danes zagotovo deležna očitkov, kaj vse je bilo morebiti narobe pri njenem delu. Po njenih zagotovilih so se ob začetku mandata na MNZ in v obeh organih v sestavi takoj lotili pregleda morebitnih spornih premestitev, zaposlitev, napredovanj ali sumov kaznivih dejanj. "Na to smo se tudi takoj odzvali v skladu z zakonodajo, ki določa organizacijo in delo v policiji," je poudarila Bobnar in dodala, da so o tem sproti obveščali tako vlado kot javnost. "Tudi v nadaljevanju smo vztrajali samo na tem, da so samo takšni demokratični postopki na podlagi javnouslužbenske zakonodaje in zakonodaje nasploh tisti pravi," je pojasnila zdaj že nekdanja notranja ministrica.

Na vprašanje, zakaj z navedbami o političnih pritiskih na policijo ni prišla v javnost prej, pa je Bobnar odgovorila, da ni želela, da bi se probleme reševalo v javnosti, ampak da na takšen način enostavno ni več šlo naprej.  Z Lindavom sta po njenih besedah samo "odgovorila na očitke, ki so bili zaznani in objavljeni v sredstvih javnega obveščanja". Bobnar je med drugim dejala, da se po odhodu z ministrstva zaenkrat ne bo pridružila kabinetu novoizvoljene predsednice države Nataše Pirc Musar. Na vprašanje zakaj ne, je odgovorila na kratko z besedami: "Ker grem v Tacen (na policijsko akademijo, op. a.)." 

Golob: Milović ne vodi ničesar, vprašal sem ga samo za nasvet

Premier Golob je v odgovoru na poslansko vprašanje poslanca Svobode Martina Premka o mejah med političnimi usmeritvami in nedopustnimi pritiski na delo policije dejal, da je vlada kolektiven politični organ, ki odločitve sprejema skupaj. Poleg uredbe, ki so jo pripravili na MNZ in s katero se je na generalni sekretariat prenesla pravica in dolžnost varovanja predsednika vlade, je bila po Golobovih besedah pripravljena še uredba o varovanju predsednika vlade, ki jo je pripravil generalni sekretariat vlade. Kot je poudaril premier, sam ni zahteval odstopa Bobnar: "Verjamem, da ga je ponudila zato, ker se ni več počutila sposobna opravljati to funkcijo." Golob je pojasnil, da ga je Bobnar z domnevnimi pritiski prvič seznanila prejšnji ponedeljek, in sicer po tem, ko je o tem že obvestila javnost: "Ne moreš biti šest mesecev tiho, saj očitno ni zdravo, da tiščiš v sebi stvari, da jih šest mesecev ne zaupaš nikomur, niti najožjim sodelavcem, ker se potem očitno zlomiš."

V odgovoru na poslansko vprašanje poslanca SDS Žana Mahniča pa je predsednik vlade dejal, da Miloš Njegoslav Milović pri njegovem varovanju nima formalne vloge in da za svoje storitve ni plačan, saj da ga je zgolj prosil za mnenje glede varovanja. Mahnič je v svojem poslanskem vprašanju Golobu očital, da kot premier počne enake stvari, ki jih je pred tem očital Janševi vladi. Njegove želje, da se na čelo Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) imenuje Darka Muženiča, ko je zoper njega na evropskem tožilstvu še tekel postopek zaradi obtožb o korupciji, je Mahnič označil kot primer nespoštovanja pravne države.

Vodenje notranjega ministrstva po odstopu Bobnar začasno prevzema ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.
Fotorobert Balen

Golob mu je odgovoril, da je bila kazenska ovadba zoper Muženiča lažna in da ga je SDS z njo spravila ob položaj. Na sestanku, ki ga je takrat še kot mandatar imel z Bobnar in Lindavom, pa da je samo izrazil željo, da bi sodišča o tem čim prej odločala. Glede vloge Milovića pa je Golob poudaril, da ta ne usmerja in ne vodi ničesar: "Imam pa vso pravico vprašati za mnenje kogarkoli in moje vprašanje njemu je bilo, kakšen je najbolj ustrezen način varovanja mene." Da je obstoječe varovanje neustrezno, je predsednik vlade ugotovil ob svoji prvi službeni poti v Bruselj, na kateri sta ga spremljala njegova otroka. Ko se je vrnil s poti, je na spletnih portalih videl fotografijo svojega mladoletnega otroka.

"Takrat sem vedel, da nasveti o tem, kako si naj varovanje organiziram drugače, niso iz trte izviti," je dejal Golob. Premier sicer ni odgovoril na vprašanja Mahniča, ali njegovih pozivov za menjavo direktorja policijske uprave Nova Gorica in odpustitev še enega uslužbenca policije ne gre razumeti kot politične pritiske. Kot pritisk je Mahnič označil tudi sms-sporočila, ki jih je tiskovna predstavnica Gibanja Svoboda Vesna Vuković poslala nekdanji ministrici Bobnar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta