Gurs objavil, koliko je vredna vaša hiša

Jelka Zupanič
01.10.2019 18:28

Na spletnem portalu geodetske uprave se lahko prepričate o poskusno izračunanih novih vrednostih svoje in drugih nepremičnin, saj so podatki javni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najbolj so se povišale vrednosti nepremičnin v Ljubljani, na Gorenjskem in Obali. 
Tit Košir

Če še niste, le poglejte na spletno stran Geodetske uprave Republike Slovenije (Gurs), koliko evrov je zdaj vredna vaša hiša ali stanovanje. Pa vaša počitniška hiška kje na Obali, Bledu ali v Bohinju, kjer so cene nepremičnin v zadnjih dveh letih, podobno kot v Ljubljani in občinah, ki jo obdajajo, poskočile najbolj. In nikar se takoj ne začudite, kaj šele razjezite, če se vam zdi znesek prenizek ali previsok, saj je novo vrednost vaši hiši, garaži in zemljišču Gurs izračunal zgolj poskusno. Lahko bi rekli, za pokušino, saj naj bi lastnikom nepremičnin Gurs uradno obvestilo o vrednosti nepremičnine poslal 1. aprila prihodnje leto. Takrat bo šlo čisto zares in bo mogoče na vrednost tudi ugovarjati, zdaj pa si v Gursu želijo, da bi vsi videli, kaj jim prinašajo predlagani novi modeli vrednotenja nepremičnin, in povedali, kaj bi morali morebiti popraviti.

Gurs in občine z javnimi razgrnitvami po pripombe

Ker so podatki o vrednosti nepremičnin javni, lahko za boljšo presojo, ali je ponujeno vrednotenje primerno ali ne, na spletnem naslovu pogledate tudi, na koliko so ocenili hiše sosedov. In seveda znancev v vašem kraju in po Sloveniji. Le naslov morate poznati, oziroma če živijo v stanovanju, naslov in številko njihovega stanovanja. In ni vam treba zardevati, saj bodo oni storili takisto. Geodetska uprava vsekakor vsakomur ponuja priložnost, da do 15. novembra njej in svoji občini sporoči, kaj si misli o včerajšnji javni razgrnitvi predloga 17 modelov vrednotenja in o poskusnem izračunu posplošene vrednosti. Do konca oktobra bo razgrnitev potekala tudi v vseh občinah.

Dušan Mitrović: "Lastniki, ki nimajo dostopa do spleta, in zlasti starejši, ki niti računalnika nimajo, bodo vse informacije dobili na svoji občini."
Robert Balen

Nepremičnine zdaj vredne precej več kot pred dvema letoma

In v čem se novi model vrednotenja razlikuje od prejšnjega? Za izračun vrednosti različnih vrst nepremičnin Gurs uporablja različne modele. Pri določanju vrednosti stanovanj, hiš, stavbnih zemljišč, kmetijskih in gozdnih zemljišč upoštevajo podatke o kupljenih in prodanih stanovanjih v preteklih letih. Mitrović je opozoril, da so se cene omenjenih nepremičnin v preteklih letih kar precej povečale, drži pa, da ne prav povsod, zato tudi novi modeli in nove izračunane vrednosti odražajo povišanje vrednosti nepremičnin. "Vrednost vseh nepremičnin se je v Sloveniji od leta 2017 do danes dvignila s 123 milijard evrov na 160 milijard evrov. Zato bodo nekatere nepremičnine vredne tudi 20, 30 ali 40 odstotkov več, kot so bile po starih modelih," je sporočil lastnikom Mitrović. Najbolj so se podražile stanovanjske hiše in stavbna zemljišča na v začetku zapisa omenjenih boljših lokacijah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta