GZS znova poziva k odprtju zaprtega dela gospodarstva, številna podjetja že na robu propada

STA, A.L.
16.12.2020 13:50
Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je vlado danes pozvala k odprtju dela gospodarstva, ki je trenutno še zaprt. Omogočeno bi moralo biti delovanje vseh podjetij, ki lahko zagotovijo upoštevanje ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, v vseh regijah, so pojasnili v sporočilu za javnost.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Robert Balen

"Zavedamo se, da se nahajamo v izjemno občutljivem obdobju," je poudarila generalna direktorica GZS Sonja Šmuc. A vseeno vlado v zbornici pozivajo, da z enakimi standardi varovanja zdravja v gospodarstvu omogoči, da delujejo vsa podjetja v vseh regijah, ki lahko in morajo zagotoviti upoštevanje ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

"V podjetjih cenijo pomoč države, vendar pa le-ta ne more nadomestiti vsega izpadlega dohodka, zaradi česar so številna podjetja že na robu propada. Podaljševanje njihovega zaprtja ne bo imelo nepopravljivih posledic le za podjetja, temveč za celotno družbo," je posvarila Šmučeva.

S torkom so se povsod po državi sprostili določene gospodarske dejavnosti - finančne storitve, storitve higienske nege, avtopralnice, kemične čistilnice ter cvetličarne. Prav tako so se v osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški ter gorenjski statistični regiji dodale nekatere dodatne izjeme od prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom.

"Vendar pa precejšen del gospodarstva, predvsem storitvene dejavnosti, še vedno ostaja zaprt," opozarjajo v GZS. Med drugim gre za dejavnosti v trgovini, kot so denimo knjigarne, prodaja blaga in tekstila, pohištveni saloni, trgovina s tehničnim blagom, v delu države pa tudi trgovina z motornimi vozili, trgovine z oblačili in obutvijo ter športno opremo. Zaprto ostaja nepremičninsko posredovanje, svetovanje, posredovanje storitev in še številna podjetja v drugih dejavnostih.

V GZS so prepričani, da v omenjenih dejavnostih podjetja lahko zagotavljajo predpisano varnostno razdaljo do drugih obiskovalcev oz. potrošnikov v prodajalnah in druge ukrepe, kot so nošenje mask ter obvezno razkuževanje rok tako ob vstopu kot izstopu iz poslovnih prostorov, v povsem enakem oziroma celo v večjem obsegu kot v dejavnostih, ki so se odprle v torek. Vlado zato pozivajo, naj delovanje omogoči tudi njim.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta