(INFOGRAFIKA) Kibernetska varnost v Sloveniji v letu 2023: Zaznali do zdaj najvišje število investicijskih prevar

Gregor Grosman Gregor Grosman
18.01.2024 09:55

Ob prijavi incidenta lahko prijavitelj prostovoljno poda tudi finančno škodo, a žrtve napadov z izsiljevalskim virusom pogosto ne želijo razkriti višine zahtevane odkupnine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S potvorjenimi SMS-sporočili želijo kiberkriminalci pod krinko logističnih podjetij ali bank izvabiti finančne podatke uporabnikov.
Andrej Petelinšek

Na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT so pripravili pregled leta 2023 v številkah. Zabeležili so 4280 kibernetskih incidentov, kar predstavlja 4 odstotno porast glede na leto 2022. Med kibernetskimi grožnjami, ki ciljajo na fizične osebe, izpostavljajo kripto prevare in SMS-sporočila, namenjena ribarjenju za finančnimi podatki. V minulem letu so tako obravnavali več kot 1600 primerov phishing napadov, okoli 150 kripto-investicijskih prevar, kar je do zdaj najvišje število investicijskih prevar, kjer so žrtve na različne načine zvabljali v lažne investicije v kriptovalute. Gre za prevaro, ki je izstopala tako po številčnosti kot tudi po višini oškodovanja, saj je najvišja sporočena škoda znašala 140.000 evrov, povprečna pa kar 40.000 evrov.

SI-CERT je lani izdal 5158 certifikatov opravljenega tečaja Varni v pisarni, ki je brezplačni spletni tečaj za zaposlene. Ker lahko že en napačen klik pomeni neznansko škodo za podjetje, udeleženci tečaja pridobijo znanje, kako ostati varni v pisarni. Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost je v letu 2023 izpeljal tudi več kot 50 predavanj na različne teme kibernetske varnosti.

Zabeležili pa so tudi porast potvorjenih SMS-sporočil, ki želijo pod krinko logističnih podjetij ali bank izvabiti finančne podatke uporabnikov. Podjetja so še vedno tarča tako imenovane direktorske prevare in napadov z vrivanjem v poslovno komunikacijo, kjer je glavni cilj napadalcev preusmeriti nakazilo na drug bančni račun. Po uvedbi specializiranih linij za obravnavo prvolinijskih prijav in phishinga je to prineslo prve rezultate. Odzivni čas SI-CERT se je v primerjavi z letom 2022 izboljšal, večji delež odgovorov pošljejo v prvi in drugi uri od prijave. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta