Informacijski pooblaščenec o uhajanju novinarskih sporočil s Toninovega ministrstva: Šlo je za kršitev zakona

Miha Raičevič
18.10.2021 11:38
Inšpekcijski postopek proti ministrstvu za obrambo, s katerega so junija ušla novinarska vprašanja, z njimi pa so bili objavljeni tudi elektronski naslovi novinarjev, je še vedno v teku. Že zdaj pa je jasno, da informacijski pooblaščenec zoper ministrstvo ne bo uvedel prekrškovnega postopka. Kljub temu, da je šlo za nezakonito posredovanje osebnih podatkov in s tem kršitev zakona o varstvu osebnih podatkov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej Tonin, minister za obrambo
Robert Balen

Z urada informacijskega pooblaščenca so nam sporočili, da so v postopku ugotovili pomanjkljivosti pri zagotavljanju sledljivosti dostopov do osebnih podatkov, ki se obdelujejo ob pripravi in pošiljanju odgovorov novinarjem. A ta pomanjkljivost ni taka, da bi ministrstvu, ki ga vodi podpredsednik vlade in predsednik NSi Matej Tonin, lahko očitali težjo kršitev zagotavljanja varnosti osebnih podatkov in bi lahko bila vzrok za posredovanje novinarskih vprašanj. Tudi če te pomanjkljivosti ne bi bilo, še vedno ne bi bilo mogoče ugotoviti, kdo konkretno od zaposlenih, ki so se seznanili z vprašanji, je prejeta novinarska vprašanja poslal drugemu mediju. 

Spomnimo, da je junija vprašanja na Twitterju objavil politik in medijski delavec Bojan Požar, ki je moral pozneje ta tvit izbrisati, saj mu je Twitter začasno blokiral račun. 

Informacijski pooblaščenec ocenjuje, da obravnavano ravnanje glede posredovanja in objave elektronske korespondence z novinarji nima znakov kaznivega dejanja, ki bi se preganjalo po uradni dolžnosti. Ob tem informacijski pooblaščencev nima pristojnosti ugotavljati dejstev na način, da bi posegel v komunikacijsko zasebnost zaposlenih. 

A v uradu priznavajo, da je šlo za kršitev 8. člena zakona o varstvu osebnih podatkov in 6. člena splošne uredbe o varstvu podatkov. "A informacijski pooblaščenec glede na zgoraj navedeno ne bo uvedel postopka o prekršku, saj ministrstvo za obrambo kot državni organ za prekršek ne odgovarja, neposrednega storilca prekrška, ki bi lahko za prekršek odgovarjal kot odgovorna oseba državnega organa, pa ni bilo mogoče nedvoumno odkriti," so nam odgovorili.

Na ministrstvu za obrambo pa so nam že konec avgusta sporočili, da so ugotovili, da ni šlo za kaznivo dejanje, ki bi se preganjalo po uradni dolžnosti. Niso pa nam takrat odgovorili na vprašanji, ali je ministrstvo kakorkoli ukrepalo in na katerem oddelku je prišlo do uhajanja podatkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.