(INTERVJU) Avtorica knjige o demenci za otroke: Pomembno se je tudi z najmlajšimi v družini pogovarjati o bolezni in staranju

Petra Košič Petra Košič
08.07.2020 04:00

Petra Boh, ki je diplomirala na Fakulteti za socialno delo s področja pomoči svojcem obolelih z demenco in ustvarja spletni portal eDemenca, je izdala knjigo za otroke, starše in stare starše, s katero želi spodbuditi družine oseb z demenco, naj ne pozabijo o bolezni seznaniti tudi najmlajših.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petra Boh je leta 2013 diplomirala na Fakulteti za socialno delo z diplomskim delom “Pomoč svojcem oseb z demenco v domovih za stare”. Svoje strokovne izkušnje je pridobila na centru za socialno delo, kjer se je srečevala predvsem z osebami z demenco in njihovimi svojci.
Osebni arhiv/Petra Boh

Zgodba o babici Marici je srčna pripoved deklice Ane, ki spremlja, kako babičin spomin počasi ugaša. Skozi njeno čustveno doživljanje babičinih sprememb bralce povabi v notranjost otroškega uma. Odrasle pa spodbuja, kako naj ravnajo v primeru pojava demence v družini, da bodo zavarovali malo otroško srce pred nevednostjo, nerazumevanjem in posledično čustveno stisko, ki se ob tem lahko pojavi.
Kaj vas je spodbudilo k pisanju otroške knjige o demenci?
Večkrat sem že razmišljala o tem, kako otroku predstaviti demenco. Pomembno se mi je zdelo izpostaviti vprašanje, kako naj odrasli na lep način otroku razložijo, da se nekaj dogaja s spominom njihove babice ali dedka, kadar pozabljata in večkrat sprašujeta o istih stvareh. Kako naj odrasli otroku pojasnijo, da so se v družini pojavile določene težave ter zakaj se z babico ali dedkom naenkrat več ne razumejo tako kot včasih.
Družine se morda premalo zavedajo, da je tudi otroku potrebno te stvari razložiti na preprost in jasen način, ne s površnimi odgovori, kot je: "Babi se ne spominja, ker je stara". S knjigo sem si želela družinam oseb z demenco podati sporočilo, naj poiščejo primeren način, da otroku obrazložijo, da gre za bolezen in da on ni kriv za spremenjeno obnašanje babice oziroma dedka. Pomembno je tudi najmlajšim v družini razložiti osnove, jim pojasniti, za kaj gre.

Trenutno je v Sloveniji približno 32.000 oseb z demenco, število obolelih pa iz dneva v dan narašča.
Osebni arhiv
Demenca kot tema postaja vse bolj aktualna, tako na dnevni ravni kot tudi v otroški literaturi, saj se spremembe, ki bolezen spremljajo, tako ali drugače dotaknejo prav vseh družinskih članov.
Osebni arhiv
Babica Marica razmišlja drugače je poučna zgodba, v kateri so skrita pomembna vprašanja o starosti in spremembah, ki jih v družino in otroški svet prinese demenca.
Osebni arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.