(INTERVJU) Rupnik o vlogi Sove v vojni za opremo in Pečečniku: "Še najbolje bi bilo, če bi se po tej kavbojski izjavi opravičil"

Uroš Esih Uroš Esih
15.04.2020 14:54

Andrej Rupnik, bivši direktor Sove in sekretar ukinjenega kriznega štaba za spopad s Covid-19, o vlogi in delu Sove v "vojni za zaščitno opremo" ter o novem direktorju Sove.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Rupnik: "Za obveščevalne službe je prioriteta, kako svoji državi pomagati, da pride na varen in ekonomičen način do zaščitne opreme, ki je potrebna za obvladovanje krize."
Robert Balen

Sova ima novega direktorja, dosedanjega odvetnika Janeza Stuška. Kakšne so naloge direktorja in Sove v času pandemije? Kako se naloge v teh okoliščinah spremenijo glede na nekrizne razmere?
"Absolutno se naloge spremenijo, ker se spremenijo prioritete nacionalne varnosti. V tem trenutku je resna in težko obvladljiva varnostna grožnja covid-19 in celoten državni aparat se mora fokusirati nanj. A vsaka služba v državnem aparatu ima različne naloge. Za obveščevalne službe je prioriteta, kako svoji državi pomagati, da pride na varen in ekonomičen način do zaščitne opreme, ki je potrebna za obvladovanje krize. Vemo, da je to oprema, ki jo potrebuje predvsem medicinska stroka."
Kako vidite vojno za zaščitno opremo, ki se odvija globalno?
"Država, iz katere je bolezen izšla, je zdaj tudi poglaviten dobavitelj zaščitne opreme. Zdaj so v zanimivi situaciji, ko na račun epidemije posredno profitirajo. Zanesljivo pa Kitajska izkorišča svoj položaj s tem, da so med redkimi državami, ki tehnologijo in industrijo zaščitne opreme imajo. Pri tem meni ni razumljivo, da zahodni svet te proizvodnje ni sposoben v doglednem času vzpostaviti nazaj. V ekonomsko-politične odločitve se ne bom spuščal. Glede na to, da je zdaj zelo malo dobaviteljev in zelo veliko povpraševanja, pa države konkurirajo druga drugi, v ospredju je egoizem.

Andrej Rupnik: "Za obveščevalne službe je prioriteta, kako svoji državi pomagati, da pride na varen in ekonomičen način do zaščitne opreme, ki je potrebna za obvladovanje krize."
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta