(INTERVJU) Starši in njihov strah: Kako vpliva na otroke?

Petra Košič Petra Košič
18.03.2020 05:59

''Izredne razmere od vseh ljudi, še posebej od staršev majhnih otrok, zahtevajo izredno moč. Za svoje otroke morajo biti starši močan steber, na katerega se lahko oprejo. Otroci za normalen razvoj nujno potrebujejo občutek varnosti,'' poudarja vzgojiteljica z večletnimi izkušnjami v javnem vrtcu in vodja zasebnega varstva Mateja Vrhovc Mestnik, ki na spletu ustvarja Mavrični portal z nasveti o vzgoji za starše.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Kako naj starši ravnajo v odnosu do otrok, kadar sami občutijo stisko in strah?
Pomembno je, da se starši zavedajo, da lahko sami največ pripomorejo k občutku varnosti svojih otrok. Ko so prestrašeni, je ključno to, da najprej pri sebi ozavestijo, kaj čutijo, da tega nenadzorovano ne prenašajo na otroka. Otrok je še v fazi razvoja, nima še dovolj razvitih možganov in izkušenj, da bi lahko tudi razumel dogajanje, ki ga zaznava okoli sebe. Strah, ki ga občutijo, je za starše tudi izjemna priložnost, da v sebi zgradijo in okrepijo svoj notranji steber moči, da so lahko v pravo podporo svojemu otroku.
Kako se na strah svojih staršev odziva otrok?
Majhni otroci delujejo izključno na srčni frekvenci in predvsem zelo intenzivno čutijo svojo okolico. Malčki ne razumejo besed, doživljanje staršev pa intenzivno občutijo. Če so starši prestrašeni in panični, tudi njihov otrok pri sebi začuti stisko in paniko, vendar otroški um še ne zna narediti logičnih povezav.

Kako svoj strah obrazložiti otroku

Na kakšen način naj se starši pogovarjajo z otroki o svojih strahovih?

Mateja Vrhovc Mestnik je tudi mama treh otrok (21, 18, 14 let).
Osebni Arhiv

Napake, ki jih delajo prestrašeni starši

Katere temeljne napake lahko starši zaradi lastnih strahov naredijo pri vzgoji majhnih otrok?
Velika napaka je, če niso pozorni na doživljanja svojega otroka. Če so preveč zatopljeni v svoje težave in spremljanje aktualnih dogodkov po televiziji, o čemer se ves čas pogovarjajo z drugimi odraslimi. Otrok iz pogovorov ujame nekaj besed (oboleli, mrtvi …) in pomisli na najhujše: da bo umrla njegova mama, oče in nato še sam.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta