Izredni nadzor: Posredovanje policije na protestih je bilo nesorazmerno, nestrokovno, celo nepotrebno

Va
06.12.2022 11:23

Posamezniki so bili deležni hudih posegov v pravice, ko so proti njim uporabili silo, policisti v operativnih štabih niso bili usposobljeni, tja so prihajali najvišji predstavniki oblasti ..., piše na 161 straneh poročila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Poročilo o izrednem nadzoru nad delom policije pri varovanju protestov v času prejšnje vlade, ki so ga pripravili na notranjem ministrstvu, pridobili pa pri 24ur.com, je zelo obremenjujoče in ugotavlja nesorazmerno, neupravičeno in nestrokovno uporabo prisilnih sredstev, je objavil portal.  

Sporna je bila uporaba vodnega curka s primesjo plinskih sredstev proti posameznikom, ki niso huje kršili javnega reda, in celo proti vidno bolnemu posamezniku, prav tako prisilna sredstva zoper invalida, navajajo ugotovitve nadzora na 161 straneh poročila. Ugotovili so neprimerno komunikacijo policistov in celo prirejanje vsebine dokumenta o uporabi prisilnih sredstev. Ker obstajajo sumi kaznivih dejanj uslužbencev policije, se bo z ugotovitvami nadzora ukvarjalo tožilstvo. Policiji pa nadzorna skupina predlaga, da preuči ugotovljene nepravilnosti ter sproži ukrepe za ugotavljanje odgovornosti posameznikov in izpelje ustrezne delovnopravne postopke, kjer bo potrebno.

Robert Balen

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge pri ministrstvu za notranje zadeve Slavko Koroš je za 24ur.com povedal, da je za njimi najzahtevnejši in najbolj obsežen nadzor, kar so ga kdaj opravili. Zbrali in pregledali so obsežno dokumentacijo, jo analizirali ter primerjali z govornimi in slikovnimi posnetki. Opravili so tudi 38 razgovorov s policisti in drugimi vpletenimi ter ugotavljali, ali je policija na protestih ravnala zakonito, strokovno in sorazmerno.

Robert Balen

Ob sistemskih so v poročilu naštete tudi posamezne kršitve: neupravičena privedba oseb, neupravičena odstranitev mirnih protestnikov, neupravičeno podaljševanje časa privedb. V operativne štabe so bili imenovani policisti, ki niso bili usposobljeni za to delo. Poročilo navaja tudi obiske najvišjih predstavnikov oblasti v operativnih štabih policije, ki so pomenili posebno obremenitev, poročajo na 24ur.

Robert Balen

Ukrepanje policije je bilo po besedah Koroša nesorazmerno ugotovljenim kršitvam, v nekaterih primerih pa do kršitve sploh ni prišlo in so bili posamezniki deležni hudih posegov v človekove pravice in temeljne svoboščine s tem, da so zoper njih uporabili telesno silo, sredstva za vklepanje in vezanje ter da so jim odvzeli prostost in uporabili druga pooblastila ali prisilna sredstva. Policisti so izstreljevali plinske naboje tudi na mirno množico oziroma na kraje, kjer sploh ni bilo kršitve javnega reda ...

Robert Balen

Tudi v štirih pritožbah, ki so jih vložili državljani, je bilo ugotovljeno, da so na protestih v več primerih nesorazmerno in neupravičeno uporabili policijska pooblastila, s čimer so globoko posegli v človekove pravice. Policist v enem primeru ni imel pravne podlage za ugotavljanje identitete osebe, v nekem drugem primeru so državljanu odvzeli prostost in zoper njega uporabili silo, čeprav ni bil ogrožen javni red. V enem primeru so policisti neupravičeno uporabili prisilna (plinska) sredstva zoper pritožnico. Policisti, ki so izstreljevali plinske naboje, niso spoštovali načela sorazmernosti, uporaba pa je bila celo nestrokovna.

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta