Janša predlaga imenovanje Marka Borisa Andrijaniča za ministra za digitalno preobrazbo

M.R., STA
12.07.2021 19:15
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mark Boris Andrijanič
Robert Balen

V sporočilu za javnost so v kabinetu premierja Janeza Janše zapisali, da je Mark Boris Andrijanič univerzitetni diplomirani pravnik, ki je diplomiral na ljubljanski pravni fakulteti, na Univerzi v Oxfordu pa da je pridobil naziv Master of Public Policy (MPP).

Andrijanič od aprila vodi vladni strateški svet za digitalizaciji, ki je 22. junija predstavil prvi paket ukrepov digitalizacije, v katerem je 40 rešitev za digitalizacijo javne uprave, zdravstva, izobraževanja in gospodarstva.

Digitalizacija je ena od prioritet načrta za okrevanje in odpornost, po katerem naj bi Slovenija iz evropskega mehanizma za okrevanje prejela 1,8 milijarde evrov nepovratnih sredstev in 705 milijonov evrov posojil. V načrtu, ki ga je Evropska komisija že odobrila, morajo pa ga še države članice, je za uresničevanje zelenih ciljev predvidenih 42,4 odstotka sredstev, za uresničevanje digitalnih ciljev pa 21,4 odstotka sredstev.

Z digitalizacijo je povezanih več ključnih naložb v načrtu, med njimi za digitalizacijo železniške infrastrukture, posodobitev izobraževanja, digitalno javno upravo, za infrastrukturo na področju zdravstva in dolgotrajne oskrbe, za e-zdravje in za širokopasovne povezave.

Sicer pa je bil Andrijanič od leta 2016 zaposlen pri tehnološkemu podjetju Uber, kjer je bil direktor za korporativne zadeve v Srednji in Vzhodni Evropi. 

Janša je v predlogu za njegovo imenovanje tudi zapisal, da naj se postopek opravi čimprej in skladno s poslovnikom državnega zbora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta