Jasnič o novem referendumu, predčasnih volitvah in razgovoru z Janšo: "Jaz vam povem, kako razmišlja politična stranka"

Luka Mlakar Luka Mlakar
22.07.2021 15:11
Predsednik DeSUS Ljubo Jasnič je po današnji seji izvršnega odbora poudaril, da bo stranka začela s projektom priprave na volitve leta 2022. Po Jasničevih besedah to ne pomeni, da so že izključili možnost predčasnih volitev v tem letu. "Kdaj bodo volitve, ni v naši moči," je dejal prvak DeSUS, ki je večkrat zatrdil, da v stranki nasprotujejo vladnemu zakonu o demografskem skladu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubo Jasnič je poudaril, da v stranki ostro nasprotujejo zakonu o demografskem skladu.
Luka Mlakar

Prvak DeSUS Ljubo Jasnič je bil glede zakona o demografskem skladu, ki je po tem, ko je vladna koalicija v državnem zboru preložila glasovanje o njem, obtičal v predalu, neposreden: "Naše stališče je jasno. Zakon, takšen kot je, ne more iti naprej." V primeru, da zakon v državnem zboru ne bo zavrnjen in bodo sindikati uresničili napovedi z referendumom, Jasnič pravi, da jih bodo v DeSUS podprli in da bodo proti zakonu.

Jasnič: Z Janšo sva se pogovarjala, da zdaj ni pravi trenutek za to

Jasnič je povedal, da ima tudi sam nekaj zaslug pri tem, da so v koaliciji SDS, NSi in SMC preložili odločanje o prej omenjenem zakonu: "Bil sem na razgovoru pri predsedniku vlade Janezu Janši. Lahko rečem, da je bil razmislek o tem pozitiven glede na argumente,  ki sem jih jaz predstavil. Pogovarjala sva se, da je trenutek, kakršen je zdaj, tako vroč, da bi bilo več škode kot koristi tako za popravljen kot za nov zakon." Ob tem je pojasnil, da se s predsednikom vlade nista pogovarjala glede tega, kako uskladiti zakon, da bi ga na koncu podprla tudi stranka DeSUS. Šef DeSUS je zatrdil, da v stranki zakona ne podpirajo in da se je potrebno vsebinsko vrniti k predlogu zakona o demografskem skladu, ki je leta 2018 nastal pod okriljem DeSUS. Ob tem je dodal, da mora biti zakon usklajen s sindikati in socialnimi partnerji.

Na vprašanje, ali je glede stališča stranke do omenjenega zakona usklajen tudi s poslanci DeSUS, pa je odgovoril, da ne ve, kaj pravijo poslanci: "Jaz vam povem, kako razmišlja politična stranka." Če poslanska skupina v tem primeru razmišlja drugače, bodo v stranki po besedah Jasniča "potegnili druge stvari". Na vprašanje, ali je s tem mislil na izključitev poslancev iz stranke, je Jasnič odgovoril, da je to stvar organov stranke. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je sicer v izjavi za STA glede pričakovanj za politično jesen spomnil, da sta pomembni odprti vprašanji za DeSUS poleg uskladitve pokojnin še demografski sklad in dolgotrajna oskrba. Jurša je izrazil prepričanje, da bodo pri tem s koalicijo našli skupni jezik in "končno ustvarili to, kar si DeSUS prizadeva ustvariti že več let".

"DeSUS je omogočil digitalizacijo te družbe in da prispe denar iz Bruslja"

Poslancev DeSUS na današnji seji izvršnega odbora ni bilo. Jasniču se njihova odsotnost ni zdela sporna, ker da so poslanci na dopustu. Spomnimo, da sta Franc Jurša in Branko Simonovič v državnem zboru prejšnji teden podprla imenovanje Marka Borisa Andrijaniča za ministra brez listnice. Jasnič je poudaril, da se na današnji seji glede tega niso pogovarjali: "Niti enega vprašanja glede tega ni bilo. DeSUS je omogočil digitalizacijo te družbe in da prispe denar iz Bruslja. Kadrovska politika je pa seveda stvar vladajoče stranke in upajmo, da se bo kdaj to tudi spremenilo."

Poslancev DeSUS ni bilo na današnji seji izvršnega odbora. Jasnič je pojasnil, da so poslanci na dopustu.
Žiga Živulović Jr.

Do omenjene poteze poslancev DeSUS so bili kritični v nekaterih strankah leve opozicije. "Glasovanje v državnem zboru je pokazalo, da bodo poslanci Desus še naprej podpirali vlado in s tem prevzeli tudi odgovornost za njeno ravnanje," je razplet glasovanja na Twitterju komentirala predsednica SD Tanja Fajon, ki je prejšnji teden preverjala, ali leva opozicija lahko zbere podporo za vložitev nove konstruktivne nezaupnice zoper Janševo vlado. Predsednica SAB Alenka Bratušek pa je prek Twitterja sporočila, da je DeSUS spet dokazal, da je "najbolj sigurna koalicijska stranka", ko manjšinska vlada pri ključnih glasovanjih za ministre potrebuje njihove glasove: "Vse, samo da ne pride do volitev in da ohranjajo lastne stolčke."

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je na drugi strani poudaril, da so se poslanci DeSUS prejšnji teden znašli pod plazom pritiskov iz vseh strani: "Najbolj, kar me boli, je, da mi nekdo zatrjuje, da se dilam, da se odpelje v predal zakon, da se odpelje še globlje v predal drugi zakon in da bom potem glasoval za kandidata za ministra." Če v opoziciji želijo, da bom kdaj glasoval za njihove dobre predloge, naj me pustijo pri miru, je še dodal Jurša.

Šef DeSUS za zamenjavo generalne sekretarke

Dogajanje znotraj DeSUS so v preteklih mesecih zaznamovala tudi nesoglasja med vodstvom stranke in poslanci. Jurša, Hršak in Simonovič so si javno skočili v lase s prejšnjo začasno predsednico DeSUS Brigito Čokl, v zraku pa je visela tudi možnost njihove izključitve iz stranke. Jasnič je glede načrtov DeSUS za prihodnost povedal, da bodo v začetku septembra sklicali klavzuro stranke: "Ta bo obravnavala tri pomembne teme, to je sedanji trenutek in kako bo šla stranka DeSUS naprej, druga tema bo odnos med poslanci in stranko, in tretja tema bodo volitve 2022."

Na vprašanje, ali to pomeni, da so možnost predčasnih volitev v letošnjem letu že odpisali, je odgovoril, da bodo zgolj naredili projekt stranke za naslednje volitve: "Kdaj bodo volitve, ni v naši moči. Mi moramo imeti projekt, s katerim bomo šli na teren, na občinske in pokrajinske organizacije ter tam predstavili naša stališča za volitve." Na današnji seji so obravnavali tudi nekaj kadrovskih predlogov. Jasnič je za novo generalno sekretarko stranke predlagal Mijo Pukl. Ali bo ta na tem mestu zamenjala Lidijo Štruc, bo po njegovih besedah dokončno povedal svet stranke, ki se bo sestal sredi avgusta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta