Jedrska elektrarna v Krškem: Drugi blok bi morali zgraditi do leta 2033

Timotej Milanov Timotej Milanov
06.01.2022 18:47

V skupini Gen so opravili strateški razmislek o projektu, ki ga bo v nadaljnjih fazah spremljala javna razprava, dokončno odločitev o gradnji pa bi morali sprejeti do leta 2027-

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Martin Novšak in Danijel Levičar sta predstavila strategijo skupine Gen za prehod v nizkoogljično družbo: "Vidimo jo tudi kot garant za stabilnost cen tako za gospodinjstva kot za gospodarstvo." 

 

 

Robert Balen

V skupini Gen so za prehod Slovenije v nizkoogljično družbo pripravili strategijo, ki so jo poimenovali 3 plus 1. Pri tem prve tri vire predstavljajo jedrska, hidroenergija in sončna energija, medtem ko zemeljski plin predstavlja rezervne zmogljivosti za zagotavljanje stabilnosti elektroenergetskega sistema.

Za potrebe zadostitve energetskih potreb v prihodnosti v družbi pripravljajo investicije v energetske objekte, ki bodo zagotovili skupaj deset teravatnih ur električne energije, med njimi je najpomembnejši ravno drugi blok jedrske elektrarne, ki bi zagotovil kar devet teravatnih ur električne energije. Pri tem poudarjajo, da skupina Gen že danes 99 odstotkov elektrike proizvaja iz nizkoogljičnih virov.

Nadomestilo za ustavitev termoelektrarn

V krovni družbi Gen energija so v lanskem letu ustvarili 230 milijonov evrov prihodkov in 26 milijonov evrov čistega dobička, medtem ko so na ravni celotne skupine Gen ustvarili 80 milijonov evrov dobička in tri milijarde evrov prihodkov. Generalni direktor Gen energije Martin Novšak ob tem poudarja, da naj bi po pričakovanju drugi blok jedrske elektrarne v Krškem zgradili do leta 2033. Glede na državne strateške energetske dokumente je namreč takrat predvideno prenehanje delovanja premogovnih elektrarn.

Potem ko je ministrstvo za infrastrukturo Gen energiji že izdalo energetsko dovoljenje za gradnjo drugega bloka, bo projekt v nadaljnjih fazah spremljala javna razprava, pojasnjuje poslovni direktor Gen energije Danijel Levičar. "Zaključili smo prvo fazo strateškega razmisleka o projektu. V nadaljevanju bodo sledili procesi umeščanja v prostor, pridobivanja strateških sovlagateljev, pridobivanja gradbenega dovoljenja in izbora tehnologije."

Zelena barva za dostop do poceni virov financiranja

Pri tem se bodo po besedah Levičarja ozirali po že znanih tehnoloških rešitvah, s čimer se znižujejo stroškovna tveganja. Pomembno je tudi dejstvo, podaja, da jedrska tehnologija pridobiva status zelene tehnologije znotraj taksonomije EU, saj bi s tem Slovenija pridobila dostop do najcenejših finančnih virov za izvedbo te investicije.

Končno investicijsko odločitev glede gradnje drugega bloka bi morali sprejeti do leta 2027. Levičar meni, da skupina z zastavljeno strategijo odgovarja na morebitne prihodnje primere energetskih kriz, kakršni smo priča danes: "Vidimo jo tudi kot garant za stabilnost cen tako za gospodinjstva kot za gospodarstvo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta