Kaduncu ni uspelo izpodbiti imenovanja Graha Whatmougha za generalnega direktorja RTVS

Va, B. P.
15.07.2022 11:23

Nekdanji generalni direktor RTV Slovenija je trdil, da izbrani kandidat ne izpolnjuje pogoja za vodenje velikih sistemov, kot je javni zavod na Kolodvorski, zato naj bi bilo njegovo imenovanje nezakonito. Delovno in socialno sodišče je odločilo drugače.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Grah Whatmough
Miloš Ojdanič

Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je zavrnilo tožbeni zahtevek nekdanjega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca, ki je izpodbijal sklep o imenovanju Andreja Graha Whatmougha za generalnega direktorja RTV Slovenija v začetku leta 2021, ker po prepričanju neizbranega Kadunca, ki zdaj vodi Slovensko tiskovno agencijo (STA), na programskem svetu izbrani kandidat ni izpolnil zahtevanega pogoja izkušenj in usposobljenosti za organiziranje in vodenje večjih organizacijskih sistemov.

Sodišče je odločilo je, da je treba razpisni pogoj usposobljenosti in najmanj tri leta izkušenj za organizacijo in vodenje večjih organizacijskih sistemov razumeti tako, da se zahtevajo delovne izkušnje na kateremkoli delovnem mestu - torej ne zgolj na poslovodskem -, na katerem si je kandidat pridobil ustrezno usposobljenost, organizacijska in vodstvena znanja ter izkušnje

Igor Kadunc in bivši prvi mož Ukoma Uroš Urbanija, ko sta podpisala pogodbo o sofinanciranju STA. Urbanija je zdaj kandidat Graha Whatmougha za direktorja TV Slovenija.  
Vlada RS

Če bi sledili Kadunčevi argumentaciji, bi se lahko na razpis za generalnega direktorja RTVS prijavilo zelo malo kandidatov, ki hkrati poznajo RTV-dejavnost, to pa bi imelo za posledico, da bi lahko le eni in isti kandidati zasedali to delovno mesto, kar pa ne bi bilo sprejemljivo, je še odločilo sodišče.

Kadunc mora toženi stranki RTVS v 15 dneh povrniti slabih 1500 evrov za stroške postopka.

Kot je znano, je programski svet RTVS konec leta 2020 objavil javni razpis za mesto generalnega direktorja RTV Slovenija. Prijavili so se trije kandidati, tudi Igor Kadunc. Razpisna komisija programskega sveta je nato v začetku januarja lani oblikovala neobrazloženo mnenje, da vsi trije kandidati izpolnjujejo pogoje, konec istega meseca pa je programski svet kandidature obravnaval in za generalnega direktorja imenoval Andreja Graha Whatmougha.

Sodišče je med drugim prepričalo pričanje takratnega predsednika programskega sveta RTV Slovenija Cirila Baškoviča, da so kandidatom omogočili predstavitev na programskem svetu, opravili so vsebinsko presojo s kandidati, na koncu pa prešli h glasovanju. Glasovanje je potekalo v dveh krogih in se izteklo v imenovanje novega generalnega direktorja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta