Kako je s potovanji v tujino? Ne v rdeče države, v oranžne le, če je nujno

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
15.10.2020 10:36

Konkretni napotki slovenskega zunanjega ministrstva za potovanja v času rdeče dobe covida-19.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epidemiološki zemljevid držav EU, kot so ga pripravili v Belgiji. Edina regija, ki je v zelenem, je hrvaška Istra. Slovenija ima na spisku zelenih držav tudi Srbijo.
Twitter

Na slovensko zunanje ministrstvo smo povprašali, kako bo poslej, ko se covid-19 nezadržno širi pri nas in drugod po svetu, s potovanji slovenskih državljanov v tujino, kaj moramo upoštevati, na kakšno pomoč države lahko računamo, če v tujini naletimo na težave.

Za začetek pa najprej odgovor, ali je Slovenija v celoti in le po posameznih regijah že na rdečem seznamu članic EU? "V ministrstvu za zunanje zadeve odgovore na tovrstna vprašanja oblikujemo na podlagi podatkov, ki jih dobimo neposredno od drugih držav ali pa nam jih posredujejo naša veleposlaništva po svetu. Za države EU in njihove vstopne režime je uporabna podatkovna baza na spletni platformi Re-open EU. Enovitega seznama, ki bi vključeval vse države, vsaj za zdaj še ni, saj podatkov za večino držav ne prejmemo na način, ki bi zagotavljal zanesljivo osnovo za konkretno potovanje. Razmere v regijah, posameznih državah in njihovih delih se zelo hitro in nepričakovano spreminjajo, zato bi bile morebitne netočne ali necelovite informacije lahko zelo zavajajoče in celo nevarne."

Tako v ministrstvu za nasvet glede potovanja v določeno državo državljanov priporočajo slovenska predstavništva v konkretni državi, kjer ta so. Podatki o tem najdete na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve. Pogoji povratka v Slovenijo pa so vključeni v vladni odlok, ki je dosegljiv na spletni strani Prehajanje meja.

Sicer v ministrstvu državljanom odsvetujejo vsa potovanja v države, ki imajo poslabšano epidemiološko sliko, torej so na rdečem seznamu, in odsvetujejo vsa nenujna potovanja v države, ki so na oranžnem seznamu.

Zaradi širjenja virusa covid-19 svetujejo, da pri načrtovanju morebitne poti v tujino spremljajo informacije Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in razmere v državi, v kateri se nahajajo ali v katero nameravajo potovati. Potovanje naj organizirajo tako, da se bodo lahko v primeru poslabšanja epidemiološke slike ali nepričakovanih zapletov hitro in varno vrnili domov.

Ob tem posebej poudarjajo, kot je za Večer tudi že povedal vodja konzularnega sektorja Andrej Šter, da ne bodo več organizirali nobenih evakuacijskih prevozov, kot je bilo v prvem, nepričakovanem valu epidemije. Kajti: "Opozorila o zadržanosti do potovanj so bila posredovana javnosti praktično od začetka avgusta dalje." Vsem potnikom zato svetujejo, da sklenejo potovalno zavarovanje z ustreznim naborom kritja. Bo pa država "slovenskim državljanom vedno pomagala pri vrnitvi v domovino, le da bo pomoč tokrat zajemala zgolj nasvete in posredovanje dokumentov državljanom. Takšna je načelna odločitev praktično vseh držav EU."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta