Lani tak čas je bilo vse drugače: Število okužb je naraščalo, v svetu so padali rekordi, države so se zapirale ...

Kaj vse se je pred letom dni dogajalo po svetu in pri nas in kakšna je situacija s covidom danes?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Pred natanko letom dni so pri nas opravili 6523 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 2364 oziroma 36,2 odstotka testov. V bolnišnicah se je zdravilo 1137 covidnih bolnikov, od teh jih je 289 potrebovalo intenzivno zdravljenje. Umrlo je 17 covidnih bolnikov.

Danes je situacija precej drugačna, svežih podatkov še ni, a v sredo so pri nas opravili 6028 testov PCR in hitrih testov, pri tem pa potrdili 1120 okužb s koronavirusom. 

Kaj vse se je v tem času lani dogajalo po svetu in pri nas? Takratni premier Janez Janša je na današnji dan lani v pogovoru za Radio Ognjišče ljudi pozval k cepljenju proti covidu-19. Ocenil je, da protikoronski ukrepi delujejo, če se jih ljudje držijo. 

Andrej Petelinšek

Tržni inšpektorat je v tem času lani zaradi nepreverjanja izpolnjevanja pogoja PCT začasno zaprl devet trgovin in bencinskih servisov. V 19 primerih je ugotovil tudi nenošenje maske in neizpolnjevanje pogoja PCT pri zaposlenih.

V svetu rekordi

"V Nemčiji so v zadnjem dnevu potrdili doslej največ okužb z novim koronavirusom - našteli so jih 66.884, je davi sporočil inštitut Roberta Kocha. Obenem so za območje celotne države prav danes začeli veljati novi ukrepi za omejitev širjenja virusa, ki jih je minuli teden potrdil zvezni parlament," smo poročali natanko pred letom dni. 

Tak čas pred letom dni so po nizu omejitev, ki so jih v boju za zajezitev silovitega četrtega vala epidemije sprejele posamezne dežele, v veljavo stopili novi ukrepi na ravni celotne države. Med drugim so vključevali obvezno predložitev potrdila o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testu na novi koronavirus za uporabo javnega prevoza in na delovnih mestih.

Delodajalci so zaposlene spodbujali k delu od doma, uslužbenci domov za starejše pa so se morali dnevno testirati na novi koronavirus ne glede na cepilni status.

V Avstriji, Belgiji, na Slovaškem in Češkem zaostreni protikoronski ukrepi

Tudi v Avstriji so pred letom dni uvedli vnovično zaprtje javnega življenja za vse. Na Slovaškem in Češkem je veljalo zaprtje javnega življenja za necepljene, v Belgiji pa so širili uporabo covidnega potrdila.

V več nizozemskih mestih so prav v tem času več dni zapored potekali protesti proti ukrepom za omejitev širjenja novega koronavirusa. Protestniki so v mestih Groningen in Leeuwarden na severu, v Enschedeju na vzhodu in Tilburgu na jugu uporabljali pirotehnične izdelke in uničevali lastnino. V Leeuwardnu je bila začasno prekinjena nogometna tekma, potem ko so navijači, ki zaradi omejitev nimajo dostopa na tekme, na igrišče metali petarde.

Reuters

Nova Zelandija, ki je lani le počasi sproščala ene izmed najstrožjih ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa, je sporočila, da bo za tuje obiskovalce ostala zaprta še vsaj prihodnjih pet mesecev.

V Evropi prvi primeri okužb z novo koronavirusno različico

V več evropskih državah so potrdili prve primere okužb z novo različico novega koronavirusa, ki se je pojavila v Južni Afriki. O okužbah z različico omikron so poročali tudi drugod po svetu. Več držav, med njimi tudi članice EU, se je zato odločilo za omejitev potovanj iz držav z juga Afrike.

"Nova različica B.1.1.529, ki so jo poimenovali omikron, se zaradi nenavadno velikega števila mutacij hitro širi in bi lahko zaobšla imunost, pridobljeno s cepljenjem, opozarjajo znanstveniki. Svetovna zdravstvena organizacija jo je označila za skrb vzbujajočo," smo poročali lani tak čas. Prve primere te različice so v Evropi potrdili v Avstriji, Italiji, na Češkem, v Belgiji in Nemčiji, na Nizozemskem in Danskem, pa tudi v Veliki Britaniji. V večini primerov so okuženi pripotovali iz Južne Afrike ali drugih držav z juga afriške celine. 

Danes število okužb spet narašča

Danes tako zaostrenih ukrepov ni več, vendarle pa so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pojasnili za Večer, da je število okužb v Sloveniji trenutno v naraščajočem trendu. Kot razlog navajajo več dejavnikov, med katerimi so najbolj značilni pojavnost nove različice omikron, zadrževanje v zaprtih prostorih in vremenske razmere, ki pogojujejo pojavnost kroženja respiratornih virusov. Tudi v Evropi je moč zaznati porast števila okužb, pri čemer trenutno o večjem porastu poročajo iz Avstrije, Italije in Francije. "Posledično se v določenih evropskih državah srečujejo tudi s porastom števila hospitalizacij, pri čemer je v Sloveniji stanje zaenkrat relativno stabilno, čeprav se že pojavlja porast števila hospitaliziranih oseb na navadnih oddelkih, na enotah intenzivnega zdravljenja število hospitaliziranih zaenkrat stagnira. V tem tednu na podlagi modelskih napovedi pričakujemo približno 6000 okužb," pojasnjujejo na NIJZ. Ob tem, pravijo, pa je zelo težko napovedati nov vrh tega vala, saj se razmere lahko zelo hitro spremenijo. 

Negotovost ostaja

"Kljub temu, da se srečujemo z naraščajočimi okužbami, je stanje v bolnišnicah ugodno, ne glede na to, da beležimo rahel porast na navadnih oddelkih bolnišnic. Naraščajo tudi druge respiratorne okužbe, poleg tega je pozornost treba nameniti tudi gripi. Razmere je potrebno spremljati, saj ostaja določen del negotovosti." Slovenija je v primerjavi z drugimi državami v Evropi epidemiološko ranljiva v precepljenosti med skupinami prebivalstva z večjim tveganjem za težji oziroma hujši potek bolezni. "Tu ne mislimo na stopnjo precepljenosti samo v domovih za starejše občane, temveč celotno skupino prebivalstva z večjim tveganjem za težji oziroma hud potek bolezni. Zaščita teh skupin prebivalstva, še posebej starejših, je ključna, da ostanemo brez eskalacije posameznih faz," pojasnijo.

V tem obdobju tveganje za javno zdravje predstavlja tudi gripa, ki lahko vpliva na povečano obremenitev zdravstvenega sistema. Prav zato je izjemnega pomena cepljenje proti gripi, še posebej za skupine prebivalstva z večjim tveganjem za težji potek bolezni, in je za njih cepljenje posebej priporočeno, še povedo na NIJZ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta