Lista Zavedno Koper in Patrik Greblo neuspešna s pritožbo na ustavno sodišče

STA, A.L.
09.11.2022 15:46

Ustavno sodišče je zavrglo pritožbe Patrika Grebla in Liste Zavedno Koper na 13 sodb novogoriškega upravnega sodišča, ki je zavrnilo njihove kandidature.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Adrijan Pregelj

Pritožb, ki jih je kot vlagatelj kandidature liste Koper Zavedno vložil odvetnik Boštjan Bedene, ni sprejelo v obravnavo, saj je ocenilo, da niso izpolnjeni pogoji iz zakona o ustavnem sodišču.

Ustavno sodišče je ocenilo, da pritožba ni izpolnjevala pogojev 55. b člena zakona o ustavnem sodišču. Poleg tega, da ni izpolnjevala splošnih pogojev iz prvega odstavka člena, ni izpolnjevala niti pogojev iz prve alineje drugega odstavka, ki dovoljuje pritožbe v primeru kršitve človekovih pravic ali temeljnih svoboščin, ki imajo hujše posledice za pritožnika. Senat ustavnega sodišča, ki so ga sestavljali Špela Mežnar, Matej Accetto in Rok Čeferin je odločitev sprejel soglasno.

Županski kandidat Patrik Greblo in kandidati z liste Zavedno Koper so trdili, da jim je bila s sklepi občinske volilne komisije in zatem s sodbami upravnega sodišča neupravičeno kršena pasivna volilna pravica in da v postopku potrjevanja kandidatur niso ravnali v nasprotju z zakoni.

Občinska volilna komisija je kandidature zavrnila, ker jih organi stranke niso potrjevali s tajnim glasovanjem. Kandidati so se nato obrnili na upravno sodišče, ki pa je njihove pritožbe prav tako zavrnilo.

V Kopru tako ostaja šest županskih kandidatov. Lista Aleša Bržana in Gibanje Svoboda predlagata aktualnega župana Aleša Bržana, ki ga podpira še stranka Oljka. Za stranko Zaupanje kandidira Peter Bolčič, za SDS Igor Colja, za Levico Alan Medveš, za stranko Koper je naš Boris Popovič in za SD Jadranka Šturm Kocjan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta