Logarjeva o razlikah med Slovenijo in Švedsko ter o odhodu zdravnikov na poroko: "Pri nas veste, kako je, če izdamo odlok"

A.L.
12.10.2020 12:15

"Če imajo Švedi priporočilo, se bo to upoštevalo praktično v 100 odstotkih. Pri nas veste, kako je, če izdamo odlok," pojasnjuje Logarjeva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anže Malovrh

Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri UKC Ljubljana je na današnji novinarski konferenci odgovorila tudi na vprašanje o tem, kako komentira švedski pristop, ki temelji bolj na priporočilih kot prepovedih? "Tukaj je zelo pomembno to, da je švedska kultura in mentaliteta popolnoma drugačna, kot je naša. Pri njih je to, da neka vladna institucija ali neka druga institucija nekaj priporoči, bolj upoštevano, kot če se pri nas izda odlok oziroma zakon. Torej, za Švedsko je priporočilo več kot za nas zakon. Če imajo Švedi priporočilo, se bo to upoštevalo praktično v 100 odstotkih. Pri nas veste, kako je, če izdamo odlok. Vsi bomo iskali, kako ga ne bomo upoštevali, medtem ko bodo na Švedskem to upoštevali." Pravi, da če gremo natančno pogledati, vidimo, da njihova priporočila samo zvenijo bolj milo, v resnici pa so zelo podobna našim. 

Odzvala se je tudi na neuradne informacije, da naj bi se več zdravnikov ene od klinik UKC Ljubljana ta konec tedna udeležilo poroke. "Tudi pri zdravnikih imamo Gaussovo krivuljo. Imamo ene, ki so pretirano skrbni, imamo večino, ki se drži priporočil, in imamo tudi takšne, ki so mnenja, da se covid njih ne tiče in da je njihovo privatno življenje bolj pomembno, kot so priporočila, ki preprečujejo širjenje covida." Logarjeva pravi, da se moramo zavedati, da virus nima delovnega časa. Tudi takrat, ko gremo iz službe in bi želeli živeti čim bolj normalno, v tem trenutku tega ne moremo in ne smemo, ker na ta način omogočamo, da se virus širi, da prihaja do novih žarišč in virus prinašamo v službeno okolje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta