Logarjeva: Zaprtje družbe bi seveda najhitreje zmanjšalo število okužb. O katerih predlogih strokovne skupine bo odločala vlada?

STA, M.R., Va
18.11.2021 09:52

Vlada bo na današnji seji znova razpravljala tudi o epidemioloških razmerah. Na mizi bodo predvidoma tudi predlogi o zaostritvah omejevalnih ukrepov. Med predlogi strokovne skupine za covid-19 je tudi promocija dela od doma, je potrdila vodja skupine Mateja Logar.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Vlada bo razpravljala o ukrepih za omejevanje širjenja koronavirusa.

Twitter/vladars

V torek je Mateja Logar za Pop TV sicer pojasnila, da bi po predlogu skupine vaje in seminarji študentov v manjših skupinah in ob upoštevanju pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) še vedno potekale na fakultetah. Pred četrtkovo sejo vlade pa je dodatno pojasnila, da zapiranje fakultet nikoli ni bilo na mizi, kvečjemu omejevanje predavanj, in da so na sestanku posvetovalne skupine ugotovili, da univerze za zdaj kar dobro obvladujejo okužbe.   

Glede predloga uvedbe pogoja preboleli, cepljeni (PC) bodo po njenih besedah počakali na odločitev ustavnega sodišča. Slednje je namreč septembra zadržalo izvajanje določb odloka, ki je določal uvedbo pogoja PC v državni upravi. K sprejetju odločitve je sodišče v ponedeljek pozval tudi predsednik vlade Janez Janša.

Ob tem je napovedal, da bodo dodatni ukrepi zagotovo potrebni. Kako radikalni bodo, pa da je odvisno od tega, kako se bodo uveljavljali že sprejeti ukrepi. Sprejeti ukrepi na nekaterih področjih po njegovi oceni že delujejo.

Strokovna skupina bo vladi prav tako predlagala delo od doma povsod, kjer je to mogoče. Na Portugalskem je bilo poleti, ko je prišlo do poslabšanja epidemiološke situacije, po besedah Logarjeve delo od doma v veliki meri sprejeto kot pomemben ukrep. "Sploh če gledamo, da so okužbe na delovnem mestu na drugem mestu po okužbah znotraj družine v zadnjih tednih," je povedala Logarjeva.

Zaprtje družbe bi seveda najhitreje vplivalo na to, da bi se število okužb začelo hitro zmanjševati, je povedala pred sejo vlade. A da sta nas minuli dve leti naučili tudi, da zdravstvo ni edinio prizadeto v epidemiji. "Včasih ne moremo narediti tistega, kar si kot zdravniki mislimo, da bi bilo edino primerno," je pojasnila Logarjeva. Vedo pa tudi, je dodala, da je učinkovit le popoln lockdown, ki pa ta trenutek pri nas ne bi bil dobro sprejet, to pa pomeni, da verjetno tudi učinkoval ne bi tako, kot bi si želeli.  

Že več tednov se v skupini pogovarjajo tudi o tej možnosti. A je poleg zdravstva treba upoštevati tudi druge dejavnosti, med njimi šolstvo, kulturo in gospodarstvo, "ki omogoča financiranje zdravstva". Torej "idealne rešitve v tem trenutku ni".

Pred sejo vlade je vodja posvetovalne skupine povedala, da bo pritisk na intenzivne oddelke bolnišnic največji šele konec novembra, na navadnih oddelkih pa prihodnji teden. Tako da pred koncem decembra normalizacije razmer v zdravstvu ne moremo pričakovati. Logarjeva je poudarila, da je trenutno največji porast števila okužb v starostni skupini 5 do 14 let, kar pomeni, da samotestiranje otrok v šoli do nadaljnjega ostaja. Prvo samotestiranje je tudi pokazalo, da otroci to prenašajo veliko bolje kot starši, je dodala.   

"Stanje je alarmantno," je ocenila trenutno epidemiološko situacijo in ponovila, kako pomembno je, da res vsi upoštevamo omejitvene ukrepe.  

Po navedbah ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa bodo končni predlogi za vlado odvisni od stališč, podanih na zadnjem sestanku strokovne skupine, ki je zasedala v sredo zvečer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta