Madžarski bankirji prihajajo v Maribor: OTP banka prejela soglasje za dokončni prevzem Nove KBM

Srečko Klapš Srečko Klapš
01.02.2023 10:44

OTP bo z Novo KBM imela največji obseg kreditov in depozitov v Sloveniji. Kmalu sledi še združitev SKB banke in NKBM. Bilančna vsota Skupine OTP bo presegla 90 milijard evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sandorju Csanyiju, predsedniku OTP banke, je uspel veliki met na slovenskem bančnem trgu, kjer ima le enega velikega konkurenta, NLB.
Robert Balen

OTP banka s sedežem v Budimpešti je včeraj pridobila soglasja Agencije za varstvo konkurence (AVK), s čimer je izpolnila še zadnji pogoj za sklenitev finančne transakcije prevzema Nove KBM. Spomnimo, da je bila kupoprodajna pogodba za prevzem druge največje slovenske banke podpisana 31. maja 2021. Po zaključku transakcije, ki bo sledil predvidoma v naslednjih dneh, se bo tako Nova KBM pridružila Skupini OTP. Za zdaj AVK odločbe o soglasju še ni objavil.

Skupina OTP je na slovenski bančni trg sicer vstopila leta 2019 z nakupom SKB: "Po sklenitvi transakcije se bo takoj pričel proces združitve SKB in NKBM, s čimer bo nastala največja banka v Sloveniji po kreditih in depozitih, Skupina OTP pa bo s tem postala vodilna na trgu že v peti državi v regiji," pojasnjujejo v OTP, ki ji predseduje Sandor Csanyi.

Madžarski bankirji napovedujejo stabilno in dobičkonosno poslovanje, ob čemer nameravajo strankam ponujati hitre in dostopne finančne storitve, tako znotraj poslovne mreže kot prek naprednih digitalnih kanalov. Osredotočiti se nameravajo na kreditiranje malih in srednjih podjetij (MSP). "Skupina OTP namerava prispevati k razvoju slovenskega gospodarstva ne le na bančnem, ampak tudi na drugih področjih. Načrte za gradnjo nepremičninskega projekta Emonika so že posredovali v soglasje pristojnemu ministrstvu. Na dolgo zapostavljeni lokaciji v središču Ljubljane je predvidena gradnja hotela, stanovanj, pisarn in nakupovalnega središča s približno 85.000 kvadratnimi metri bruto najemnih površin. S povezanimi infrastrukturnimi izboljšavami bo s tem lokacija postala ena najlepših središčnih točk v prestolnici in bo oživila celotno širšo sosesko mesta," še napovedujejo v OTP.

(KOMENTAR) Prevzem

Madžarska bančna skupina bo po zadnjem prevzemu v Uzbekistanu delovala že v dvanajstih državah. Zaposlujejo 33.000 uslužbencev, imajo okoli 16 milijonov strank in mrežo 1400 poslovalnic. Po podatkih iz septembra 2022 bilančna vsota Skupine OTP presega 80 milijard evrov in jo bo NKBM še povečala za več kot 10 milijard evrov. Od leta 1995 banka OTP kotira na borzi v Budimpešti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta