Minister Aleš Hojs na Twitterju policijski sindikat ozmerjal z "lenuhi", Olaj (le) sindikaliste poziva k spoštljivemu diskurzu

Miha Raičevič Miha Raičevič
12.08.2021 14:10
Sindikat policistov Slovenije (SPS) in minister za notranje zadeve Aleš Hojs sta si na družbenem omrežju Twitter izmenjala nekaj zelo ostrih besed. Predvsem je te uporabil minister. ​"Začnite delati, lenuhi" je tvitnil Hojs, s čimer se je odzval na zapis sindikata, v katerem je ministra pozval, naj se seznani z 32. členom zakona o oragniziranosti in delu v policiji
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs.
Igor Napast

Začelo se je z objavo ministra Aleša Hojsa, v kateri je komentiral besede predsednika sindikata Kristjana Mlekuša, ki jih je izrekel v pogovoru za časnik Delo. Mlekuš je komentiral pritiske politike na policijo, pri tem pa tudi strokovni nadzor na delom ljubljanske policijske uprave, ki je bil povezan z dogodki na alternativni proslavi in strokovni nadzor nad Centrom za varovanje in zaščito (CVZ) o dogodkih okoli državnega zbora v začetku julija. 

Spomnimo, na alternativni proslavi je policija pridržala pripadnike skrajno desnih rumenih jopičev, sicer podpornikov vlade, ki so prišli motit udeležence alternativne proslave ob dnevu državnosti. To je organizirala Protestna ljudska skupščina, ki zahteva odstop vlade. Policisti so za čas shoda pridržali 13 pripadnikov rumenih jopičev, na kar se je odzval generalni direktor policije Anton Olaj, ki je zaradi tega odredil strokovni nadzor. 7. julija, ko so poslanci glasovali o noveli zakona o nalezljivih boleznih, pa se je pred državnim zborom zbralo okoli 40 protestnikov, ki so spremembam zakona nasprotovali. Pri tem je bilo več koalicijskih poslancev deležnih agresivnih izpadov protestnikov, ki so jim zapirali pot in jim grozili. Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je dobil celo pljunek v obraz in grožnje, da bo "že plačal"

Po končanem strokovnem nadzoru, ki je bil povezan z zgoraj navedenima dogodkoma, je Olaj trem vodilnim policistom na PU Ljubljana izdal "pisno opozorilo pred redno odpovedjo o zaposlitvi zaradi kršitev pogodbe o zaposlitvi". Neuradno smo že poročali, da je ta sankcija doletela direktorja ljubljanske policijske uprave Boštjana Glaviča, vodjo sektorja uniformirane policije na PU Ljubljana Dejana Čulka ter vodjo oddelka za javni red in mir na isti policijski upravi Nermina Isića

V odgovoru za Delo pa je Mlekuš pojasnil, da ima CVZ pristojnost za varovanje območja parlamenta, varovanje Trga republike pa da je v pristojnosti PU Ljubljana. Dodal je, da lahko minister razširi območje varovanja, kar pa da se ni zgodilo in bi morala varovanje prevzeti Generalna policijska uprava, ki je nadrejena PU Ljubljana in CVZ. "Zakaj se to ni zgodilo, ni jasno in vprašanje je, ali ni to strokovna napaka generalnega direktorja," se je v odgovoru za Delo vprašal Mlekuš, ki meni, da bi zato morala biti predmet strokovnega nadzora tudi generalna policijska uprava. 

Hojsovi izpadi na Twitterju

"Za (ne)varovanje poslancev pred DZ naj bi bil po besedah šefa sindikata odgovoren generalni direktor Anton Olaj oziroma celo jaz, ker nisem spremenil območij pristojnosti varovanja. Začnite delat v policiji, spoštovani sindikalisti in nehajte politizirat in iskat izgovore," je danes sprva zapisal Hojs na Twitterju.

Ko se je na ta tvit odzval SPS, z besedami, da naj si pogleda zgoraj navedeni člen zakona, pa je Hojs še tvitnil: "Ste izdelali oceno tveganja ? Niste !! ZAČNITE DELATI LENUHI !!!" 

SPS je odgovoril: "Spoštovani minister, za izdelavo ocene tveganja nosi vso odgovornost generalni direktor policije. Skladno s Pravili o obveščanju in poročanju je bil obveščen o dogajanju. Pozivamo vas, da v komunikaciji spoštujete Etični kodeks funkcionarjev v Vladi in ministrstvih."

Hojs pa še ni končal: "Po tem, ko so napadali in pljuvali poslance, so policisti tam stali, opazovali in o tem obvestili direktorja ali kako? In on naj bi po tem naročil oceno tveganja, da bi vi vedeli kako ukrepati! Halo?! Ne glede na kodeks je očitno, da vam nekaj koleščkov manjka. Kot rečeno: DELATI ZAČNITE!"

Poziv direktorja sindikalistom

Z izjavo za javnost se je popoldan na Twitterju oglasil tudi generalni direktor policije dr. Anton Olaj. "Pozivam vodstvi obeh sindikatov h konstruktivnemu, spoštljivemu diskurzu v javnosti in ju opogumljam k osredotočanju na sindikalne vsebine. Prav je, da vsak izvršuje svoje zakonske zadolžitve. Ni potrebe, niti pravne podlage, da se sindikalni vodje ukvarjajo z bremeni vodenja dela v policiji, niti z ocenjevanjem varnostnih razmer. In policiji se ni potrebno ukvarjati z vprašanji, ali je neka sistemska ureditev v zakonu o delovnih razmerjih iz leta 2013 za sindikat ustrezna ali ne," piše Olaj. In dodaja, da "v pluralni družbi ima lahko vsak o vsem svoje mnenje, in oblast (tudi Policija) mu je dolžna zagotavljati, da ga lahko kadarkoli enakopravno in svobodno izrazi."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta