Minister Han ob mešanih signalih upa na strateškega partnerja za MLM

Srečko Klapš Srečko Klapš
14.03.2024 12:51

"Upam, da bo SDH našel partnerja, ki bo dal zavezujočo ponudbo," je dejal gospodarski minister Matjaž Han. Kaj je izjavila Saša Vergan, prva nadzornica Mariborske livarne, po prekinjeni seji?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han se je v izjavi za medije pred sejo vlade odzval na aktualna dogajanja okoli usode Mariborske livarne Maribor (MLM). Ponovil, da po evropskih pravilih državna pomoč MLM ni več dovoljena, in dejal, da ima mešane signale glede stanja MLM: sindikat in vodstvo pravita, da sicer imajo težave pri poslovanju, a da niso na robu insolventnosti, lastnik in največji upnik SDH pa, da mu družba že dlje časa ni sposobna poravnavati obveznosti. "Dejstvo je, da MLM potrebuje strateškega partnerja. Upam, da bo SDH našel partnerja, ki bo dal zavezujočo ponudbo," je dejal minister. V SDH pravijo, da nekaj interesa je in da do prihodnjega tedna čakajo na zavezujoče ponudbe. Kot smo v Večeru razkrili, naj bi šlo za družbo Metalka Commerce.

Po sinočnji prekinitvi seje nadzornega sveta Mariborske livarne pa je prva nadzornica Saša Vergan povedala, da niso obravnavali vseh točk dnevnega reda, sejo pa da so prekinili, ker so se z upravo dogovorili, da pripravi dodatno gradivo o poslovanju za nadaljevanje seje. Na vprašanje, ali gre za kakšna nesoglasja na relaciji nadzorniki-uprava, ki ji predseduje Davor Šenija v odstopu, je Vergan odgovorila, da nesoglasij ni, saj tako uprava kot nadzorniki delujejo v dobro družbe. Verjame še, da bodo našli skupni jeziki in stabilizirali razmere v družbi. "Na osnovi nerevidiranih podatkov za leto 2023, ki jih nadzorniki še nismo obravnavali, MLM še vedno posluje z izgubo. Trenutno rešujemo druge težave in iščemo rešitve za obstoj družbe, kot rečeno, pa včeraj nismo odločali o plačilni sposobnosti družbe MLM."

Glede naročil, je Vergan dejala, da so se ta in tudi cenovni pogoji v zadnjih mesecih izboljšali in da tudi to pripomore k temu, da rezultati izkazujejo trend, da bi se lahko poslovanje stabiliziralo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta