Müller po več kot letu dni še ni našel rešitve, kako izdati krajše račune, v Sparu in McDonaldsu naredili premike

A.L.
27.10.2024 06:00

So račune po letu dni, odkar smo jih preverjali, skrajšali? Odgovori so presenetljivi ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako je bilo lani, ko smo preverjali dolžine računov ...
Večer

Lansko jesen smo na Večeru pisali o (pre)dolgih računih, ki jih izdajajo podjetja. Takrat je med trgovci, ki smo jih vzeli pod drobnogled, močno izstopal Müller, ki je za en izdelek izdal kar 41 centimetrov dolg račun. Iz Müllerja tedaj uradnega odgovora, zakaj tiskajo tako dolge račune, nismo dobili, smo pa neuradno izvedeli, da se zavedajo problematike, saj da gre za tehnično težavo, za katero iščejo ustrezno rešitev in jo bodo v najkrajšem možnem času odpravili.

A več kot leto dni po objavi članka "tehnična težava", na katero so se takrat neuradno sklicevali, očitno še ni odpravljena. Tudi če danes kupimo v Müllerju zgolj en izdelek, bomo prejeli zelo dolg račun.

Okoljsko (ne)odgovorni: Müller za en izdelek stiskal kar 41 centimetrov dolg račun. Zakaj?

V Müllerju so na naša novinarska vprašanja tokrat odgovorili, da "glede na smernice podjetja sodelovanje v raziskavah, anketah (vprašalnikih) ni možno". Pojasnili smo jim, da ne gre za raziskavo ali anketo, pač pa za novinarska vprašanja, a odgovora do dneva objave nismo prejeli.

Račune so skrajšali

McDonaldsova računa.
Mcdonald's

V McDonaldsu so sicer že lani za Večer povedali, da ves čas stremijo k izboljšavam in samoiniciativno skrbijo za optimizacijo na vseh področjih poslovanja. "V lanskem letu smo velikost računov že zmanjšali za približno 20 odstotkov, v letošnjem letu pa smo jih še dodatno optimizirali in skrajšali z nadgradnjo našega blagajniškega sistema in drugimi optimizacijami, ki so še možne glede na zakonsko obvezno vsebino. Račun, ki se izda ob gotovinskem plačilu, je tako skrajšan za 6,5 centimetra, račun kartičnega poslovanja pa za 3,5 centimetra. Trenutno smo na minimumu, ki ga še dopušča naš sistem," so sporočili iz podjetja in priložili še foto dokaz.

Elektronskih računov gostom ne pošiljajo, saj, kot pravijo, ne zbirajo njihovih podatkov. "Seveda pa bomo, tako kot smo do sedaj, tudi v bodoče delali na optimizaciji in iskali nove ustrezne rešitve."

Fotografija je simbolična.
Profimedia

Iz Spara sporočajo, da trajnostno delovanje in skrb za okolje sodita med strateške usmeritve in prioritete podjetja, zato so spremenili tudi dolžine tiskanih računov. Ti so sedaj v povprečju krajši za 5 centimetrov, kar na letni ravni predstavlja prihranek papirja v dolžini približno 2715 kilometrov. V prihodnje bodo s trajnostnimi rešitvami pri izdajanju računov še nadaljevali.

Iz Ikee nam odgovorov niso posredovali.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Več vsebin iz spleta