Na pogajanjih o stavkovnih zahtevah novinarjev RTV Slovenija o formalizaciji pogajalskega postopka

STA, M.R.
24.05.2022 16:01

Po ponedeljkovi opozorilni stavki na RTV Slovenija so sindikati in vodstvo zavoda drugič sedli za skupno mizo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Čeprav naj bi nadaljevali prejšnji petek začeti pogajalski proces, smo se še vedno pogovarjali o formalizaciji pogajalskega postopka in o vsebini stavkovnih zahtev," je sporočila pogajalska skupina stavkovnega odbora novinarskih sindikatov.

Sindikalna stran namreč vztraja, da je treba najprej določiti poslovnik, ki postane osnova nadaljnjih vsebinskih pogajanj. To je minimum v skladu z duhom socialnega dialoga in partnerstva, so poudarili.

"Zdaj se bomo o tem izrekli na ponovnem srečanju v petek. Pri tem znova poudarjamo in vztrajamo, da brez določitve načina zagotavljanja institucionalne, novinarske in uredniške avtonomije ni mogoče skleniti stavkovnega sporazuma in končati stavke," so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so spomnili, so s ponedeljkovo stavko opozorili na škodljive programske in kadrovske odločitve vodstva Radiotelevizije Slovenija (RTVS), ki resno ogrožajo novinarsko avtonomijo, profesionalno novinarstvo in uresničevanje poslanstva javnega medijskega servisa.

Stavkovni odbor, ki šteje 180 članov, poleg avtonomije zahteva tudi umik škodljivih sklepov programskega sveta, dogovor o kadrovski politiki in pogajanja o dvigu najnižjih plač na RTVS ter socialni dialog.

Če do 30. maja ne bo sklenjen sporazum o razreševanju stavkovnih zahtev, pa bodo zahtevali odstop generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha, odgovorne urednice informativnega programa Televizije Slovenija Jadranke Rebernik in v. d. urednika uredništva za nove medije Igorja Pirkoviča ter odstop predsednika programskega sveta RTVS Petra Gregorčiča.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta