Na Vešeniku v Slovenskih Konjicah zaključili gradnjo kanalizacije

N.S., STA
25.11.2023 09:05

V Slovenskih Konjicah so zaključili gradnjo kanalizacijskega sistema na območju aglomeracije Vešenik, ki je potekala v sklopu projekta odvajanja in čiščenja odpadne vode v porečju Dravinje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Kot so sporočili z občine, so zgradili 11 kilometrov kanalizacije za odvajanje odpadne vode in tri črpališča na lokacijah Škalce in Gabrovnik. Vrednost projekta, ki so ga zagnali aprila 2021, je 2,3 milijonov evrov, pri čemer so tri četrtine denarja načrpali iz evropskih in državnih virov. Z njim so omogočili dodatno priključitev na kanalizacijski sistem 712 gospodinjstvom z območja Vešenika.

Obsežen projekt je v štirih sklopih po različnih naseljih občine izvedlo na razpisu izbrano podjetje Nivig iz Šoštanja z domačim podizvajalcem Gradnje Marguč.

Kot je še pojasnila direktorica konjiške občinske uprave Breda Obrez Preskar, bo pokritost kanalizacijskega sistema po izvedeni gradnji 98-odstotna. V občini je sicer po njenih besedah potrebno komunalno opremiti še nekatere aglomeracije, in sicer na območju Draže vasi, Žič in Loč, za katere trenutno pripravljajo projektno dokumentacijo.

V konjiški občini pa trenutno poteka še en projekt, in sicer skoraj 3,5 milijona evrov vredna sanacija in obnova Osnovne šole Pod goro. Zahtevna dela na spomeniško zaščitenem objektu potekajo približno leto dni, zaradi česar je del učencev ves ta čas preseljen v druge občinske objekte, na občini pa zagotavljajo, da se izvajalec drži zastavljene časovnice.

Med drugim so doslej že namestili nova okna na celotnem objektu, izvajajo dela na fasadi, do konca novembra naj bi zaključili namestitev ostrešne konstrukcije in pokritje objekta. V notranjosti pa polagajo talno ogrevanje in izvajajo suho montažna dela, hkrati bo v sklopu prenove vzpostavljen sistem energetsko varčnega ogrevanja.

Objekt tako že pridobiva svojo prvotno oblikovno zasnovo notranjosti in zunanjosti, pri čemer na občini poudarjajo, da vsa obnovitvena dela potekajo v skladu zahtevami in pod pogoji Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Do konca leta načrtujejo izvedbo razpisa za dobavo in montažo opreme.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta