Nadzorniki Tomažu Kokotu zaupali petletni mandat za vodenje Pošte Slovenije

Srečko Klapš Srečko Klapš
01.02.2022 19:25
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Skupina Pošta Slovenije skupaj s koprsko Intereuropo zaposluje več kot 8000 ljudi in sodi med največje slovenske gospodarske družbe. 

Sašo Bizjak

Po večkratnih poizkusih imenovanja 34-letnega Tomaža Kokota za generalnega direktorja Pošte Slovenije so danes nadzorniki, ki jim predseduje Ervin Renko (SDS), Kokota le imenovali za novi polni petletni mandat, začel je veljati takoj. Ob tem ostajata člana poslovodstva Sebastijan Gostenčnik, ki je mandat nastopil 16. septembra 2021, in Karmen Lebe Grajf, ki je mandat nastopila 18. oktobra 2021.

Kompetence ugotavljali tudi s psihološkim testiranjem

Renko je po seji nadzornikov, dejal, da ga veseli, da so zaključili postopek izbire generalnega direktorja, s čimer da bo Pošta Slovenije dobila kompetentno upravo, ki bo vodila družbo v vodilno poštno logistično skupino. "Nadzorni svet je odločitev sprejel na osnovi priloženih programov kandidatov, predstavitev in poročila strokovne kadrovske agencije, ki je poleg izpolnjevanja formalnih pogojev ugotavljala kompetence kandidatov na podlagi psihološkega testiranja in razgovorov," je pojasnil Renko in dodal, da so od kandidatov pričakovali visoko stopnjo odgovornosti, strateško naravnanost, zavezanost razvoju, drznost in visoko stopnjo empatije. Po Renkovem mnenju Kokot izpolnjuje vse pogoje za vodenje Skupine Pošta Slovenije z okoli 8000 zaposlenimi, saj ima primerljive izkušnje za vodenje velike gospodarske družbe, poleg tega pa je nadzornike prepričal s svojim dosedanjim delom in poslovnimi rezultati v letu 2021.

Tomaž Kokot, začasni generalni direktor Pošte Slovenije
Pošta Slovenije

Dva protikandidata "za vzorec"

 

Strokovna kadrovska agencija, ki jo omenja Renko, je družba Competo, ki je vodila kadrovski izbor že v prvem, kasneje neuspešnem razpisu. Ob tem naj bi se tokrat zavarovala s pripisom, da ne prevzema odgovornosti za odločitve oziroma izbiro nadzornega sveta. Druga dva kandidata sta bila po pisanju Dela uslužbenca Pošte brez ustreznih izkušenj vodenja velikih družb, Gregor Korene in Uroš Resnik. Ob tem je po naših informacijah slednjega v Pošto pripeljal prav Kokot in ga imenoval za direktorja ene od procesnih služb, četudi naj bi bila protikandidatka boljša strokovna izbira za to delovno mesto. Zanimivo je tudi, da naj bi kot primerljive izkušnje za vodenje velike gospodarske družbe s pravnimi mnenji utemeljevali tudi Kokotovo predsedovanje dvema svetoma zavodov domov upokojencev v Šmarju pri Jelšah in v Poljčanah. Spomnimo tudi, da je Kokota na eni od prejšnjih sej pred sumi nadzornikov o domnevni Kokotovi kazenski odgovornosti v zvezi z domnevnimi nepravilnostmi pri odpuščanju nekaterih višjih uslužbencev Pošte reševal tudi odvetnik Franci Matoz. Ker so nekateri nadzorniki še naprej postavljali neugodna vprašanja SDS-ovi liniji, ki je želela ustoličiti Kokota, so nanje pritisnili tudi od zunaj, kar je nadzornik Matjaž Fortič naznanil tudi Slovenskemu državnemu holdingu, ki ga sicer vodi Janez Žlak, prav tako član SDS.

Kokot bo gradil stimulativno delovno okolje

Novi generalni direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot se je ob imenovanju zahvalil članom nadzornega sveta za zaupanje: "To funkcijo jemljem s polno odgovornostjo ter zavezo nadzornemu svetu za udejanjenje vizije Skupine Pošta Slovenije. Verjamem, da sem v zadnjem letu kot začasni generalni direktor dokazal, da se znam spoprijeti z aktualnimi izzivi in s ključnim ciljem - zagotavljati uspešen razvoj celotne Skupine Pošta Slovenije. Zavedam se, da brez zavzetih zaposlenih to ne bi bilo možno. Cenim njihova prizadevanja in bom še naprej gradil stimulativno delovno okolje. Da je tako, potrjujejo tudi nova kolektivna pogodba in dvig rasti plač ter izplačilo uspešnosti v lanskem letu."

Skupina Pošta Slovenije je v prvih enajstih mesecih lanskega leta dosegla 423 milijonov evrov prihodkov, kar je za desetino več kot v enakem obdobju leta 2020 ter za sedem odstotkov več, kot je bilo načrtovano. Čisti poslovni izid v omenjenem obdobju presega načrtovane rezultate ter dosega merila za merjenje uspešnosti poslovanja sprejeta s strani SDH. Tudi letos bodo ključni za doseganje rasti prihodki od paketnih in logističnih storitev, pomembne pa ostajajo pisemske in IT-storitve, še pojasnjujejo v Pošti Slovenije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta