(NAPOVED) Franc Trček je zdajšnjo vlado opisal kot fevd: "Ve se, kdo je capo fevdalist, kdo so mali fevdalisti ..."

Bojan Tomažič
22.07.2021 12:00
Politika je zahtevna profesija, zahteva učna leta zorenja do olike in omike ter razbitja lastnega egotripa, pravi Franc Trček, profesor, mariborski vstajnik in poslanec državnega zbora.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Mariborsko vstajo je spremljal od njenih začetkov, a ne kot spremljevalec, ampak kot eden njenih bistvenih agensov, je o Francu Trčku, doktorju sociologije, profesorju in mariborskem vstajniku, ob izidu njegove knjige Vstajniški dnevnik, leta 2014, napisala Vesna V. Godina. "Spremljal jo je s pozicije, ki je njegova. Značilna: brez sprenevedanja, z leve pozicije, v kateri današnja slovenska menda levica nima kaj iskati. S pozicije, ki v imenu kritične sociološke imaginacije - in Trček je bil vedno zavezan natančno tej drži - preizpraša vse: tisto, česar ne mara. In mora še bolj tisto, kar mara."

Kot poslanec državnega zbora je, več in večjim mlinom navzlic, ki tam meljejo, v osnovi ostal enak. Je delaven, zavzet, analitičen in duhovit, zna torej nastopati, četudi človek ne bi dal roke v ogenj, da vsi izbranci ljudstva sploh vedo, o čem govori. O poslancih, "ki so vsi isti in vsi samo kradejo", zdaj pa očitno glasovalni avtomati strankarskih in lastnih interesov, opomni, da se niso izvolili sami. Ko je govoril o napovedanem ukinjanju zakonov, je rekel, da po njihovih posegih motokultivatorja ne bodo mogli niti za kavni mlinček uporabljati.

Zdajšnjo vlado je opisal kot fevd. "Ve se, kdo je capo fevdalist, kdo so mali fevdalisti, 'udri na veselje, zdaj smo mi pri koritu'." Če imamo neko vlado, katere predsednik je skregan sam s sabo še, ko spi, če si mu drugi niti ne upate nič reči, če on bevska po vsem, z jezo ne moreš v nekih nekriznih situacijah furati države, kaj šele v nekih takšnih situacijah, ki jih imamo, je tudi rekel. "Ja, jaz sem za dialog, jaz se strinjam s Toninom, sem za dialog, ampak dialog moramo najprej začeti. Osnova dialoga v teh kriznih časih mora biti, da s položajev umaknemo ljudi, ki zaradi takih ali drugačnih razlogov ne obvladujejo tega, kar bi morali na položajih, na katerih so. Vključno s predsednikom vlade, ki bi moral iti na zdravljenje odvajanja od twitterja."

Celoten intervju si lahko preberete v jutrišnji izdaji Večera v nedeljo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta