Navajajo energetsko krizo in regulirane cene goriv: Petrol lani ob rekordnih prihodkih z 12 milijoni evrov izgube

Srečko Klapš Srečko Klapš
20.01.2023 10:02

Ob rekordnih 9,4 milijarde evrov prihodkov je regulacija cen pogonskih goriv Petrolu odnesla 180 milijonov evrov. Namesto načrtovanih 158 milijonov evrov dobička so lani poslovali z izgubo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob 9,4 milijarde evrov prihodkov je Petrol lani posloval z dobrimi 12 milijoni evrov izgube. 
Igor Napast

Uprava družbe Petrol, ki ji predseduje Nada Drobne Popovič, je nadzornemu svetu zaradi predvidenih odstopanj od zastavljenega poslovnega načrta za leto 2022, predstavila oceno poslovne uspešnosti: "Ocenjena odstopanja so posledica zaostrenih pogojev poslovanja ob nadaljevanju energetske krize in državnih ukrepov za blažitev njenih posledic," pojasnjuje uprava Petrola in dodaja, da je poslovanje skupine Petrol v letu 2022 potekalo v luči energetske krize na ravni EU in državnih intervencij za blažitev njenih posledic.

Visoke cene energentov in naraščajoča inflacija so bili povod za vladno regulacijo cen goriv, električne energije in zemeljskega plina na trgih, kjer skupina posluje (samo v Sloveniji je bilo v ta namen v letu 2022 sprejetih kar 37 regulativnih predpisov), kar je precej vplivalo na poslovanje: "Pomemben negativni vpliv je na oceno poslovne uspešnosti skupine Petrol imelo tudi poslovanje družbe Geoplin, ki je bila zaradi vojne v Ukrajini izpostavljena nedobavam ruskega zemeljskega plina in visoki volatilnosti cen zemeljskega plina."

Za leto 2022 je skupina Petrol načrtovala prihodke od prodaje v višini 5,9 milijarde evrov, ocenjeni skupni prihodki od prodaje pa so dosegli rekordnih 9,4 milijarde evrov, kar je kar 59 odstotkov več od načrta. Na rast prihodkov je vplivala tudi priključitev družbe Crodux derivati dva. Za leto 2022 je skupina Petrol planirala EBITDA v višini 297,8 milijona evrov. Po zdajšnji oceni bo EBITDA dosegel 95,9 milijona EUR oziroma 32 odstotkov načrtovanega. Največji negativni vpliv na to ima regulacija pogonskih goriv na vseh trgih, ki znaša 180,1 milijona evrov. Na nižji EBITDA skupine vplivajo tudi negativni poslovni izid v družbi Geoplin in regulacije energentov na trgih Slovenije in Hrvaške.

Za leto 2022 je skupina Petrol sicer načrtovala 158,3 milijona evrov čistega dobička, a se je ta po zadnji oceni spremenil v 12,1 milijona evrov izgube. Rdečim številkam je Petrol prilagodil tudi investicijska vlaganja, od predvidenih 100 milijonov evrov so lani realizirali le 60 milijonov, od tega več kot polovico za projekte energetske tranzicije. "Ocenjeni podatki ne vključujejo morebitne zahtevane povrnitve škode, ki je v letu 2022 nastala zaradi regulacije cen goriv v Sloveniji," še v Petrolu pojasnjujejo oceno poslovanja v preteklem letu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta