Navodilo ministrstva za zdravje zdravstvenim zavodom in koncesionarjem: "Ne odpovedujte pregledov!"

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
10.08.2023 13:29

Čeprav bo 14. avgust dela prost dan, ministrstvo za zdravje v imenu solidarnosti in skrajševanja čakalnih vrst poziva k delu. Zaposlenim bo pripadal dodatek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V ponedeljek bo za zaposlene v zdravstvu običajen delovni dan.
Andrej Petelinšek

Čeprav so še zjutraj iz Splošne bolnišnice Celje in Splošne bolnišnice Ptuj sporočili, da 14. avgusta, ki ga je vlada razglasila in državni zbor potrdil za dela prost dan, dan solidarnosti, ne bodo obravnavale naročenih bolnikov, je prišlo do preobrata. Sredi dneva so zdravstveni zavodi, vključno s koncesionarji, dobili navodilo ministrstva za zdravje. V njem so zapisali, da "bo z vidika zdravstva dan solidarnosti najbolje izkoriščen v opravljanju zdravstvenih storitev, saj tako sodržavljanom pomagamo izpolniti njihove zdravstvene potrebe in preprečimo dodatno podaljševanje čakalnih dob." Zato so pozvali  javne zdravstvene zavode in koncesionarji v javni zdravstveni mreži naj naročenih pacientov ne odjavljajo.

"Delo organizirajte tako, da bo za ponedeljek naročene programe možno izvesti, pri čemer upoštevajte delovno pravno zakonodajo v zvezi z odreditvijo nadur in plačilom dodatkov na dan, ki je z zakonom določen kot dela prost dan."

Hkrati so na ministrstvu za zdravje predlagali, da se zdravstvenim delavcem, ki so bili neposredno prizadeti v poplavah, vseeno omogoči prost dan. 

Tako so iz SB Ptuj po prejemu navodila sporočili, da bodo v ponedeljek delali po ustaljenem urniku. Enako velja za ZD Adolfa Drolca Maribor. 

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKC) in UKC Maribor, z Onkološkega inštituta Ljubljana ter iz Splošne bolnišnice Novo mesto so tudi sporočili, da bodo na dan solidarnosti, 14. avgusta, delali kot običajno in zagotovili vse zdravstvene storitve, ki so bile prvotno predvidene.

Zdravstvene storitve bodo v ponedeljek izvajali tudi v splošnih bolnišnicah Slovenj Gradec, Izola in Murska Sobota in na Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik. "Dejavnosti bodo potekale nemoteno tako, kot je bilo načrtovano že pred poplavami," so sporočili z Golnika.

V slovenjgraški bolnišnici se bo operativni program izvajal za vse tiste, ki so hospitalizirani in predvideni za posege ter seveda za vse nujne potrebe. "Odpovedovanja bolnikov tisti dan si ne želimo," so sporočili.

Iz splošne bolnišnice Murska Sobota sporočajo, da bodo v ponedeljek opravili večino storitev, "preostalih pa ne odjavljamo, ampak smo jim dodelili nov termin takoj po 15. avgustu".

Tudi celjska bolnišnica bo delovala solidarnostno ter zagotavljala določene zdravstvene storitve glede na razpoložljivost kadra. Je pa v tej bolnišnici več kot 400 zaposlenih z najbolj v poplavi ogroženih območij, od Zgornje Savinjske doline, Nazarij, Mozirja, Braslovč, Polzele, Petrovč do Laškega in tudi Črne na Koroškem. Imajo zaposlene, ki bivajo v Lučah, Solčavi in Ljubnem. Zato bodo ta dan izkoristili tudi za pomoč njim, so sporočili iz bolnišnice.

O morebitnih odpovedih zdravstvenih storitev bodo bolniki obveščeni, nadomestni termini pa določeni že za prihodnji teden od srede do petka. Bolnike s poplavljenih območij pa prosijo, da jih čim hitreje obvestijo o nemožnosti udeležbe na zdravstvenem pregledu, da prejmejo nov termin obravnave.

Zdravstveni dom Ljubljana bo v ponedeljek zagotavljal zdravstvene storitve, kot so bile za ta dan predvidene.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta