Ne le vodo iz pipe, ljubljanski lokal je začel zaračunavati led. ZPS: To je absurd

A.L.
30.08.2024 10:08

V Kofi placu so za Dnevnik potrdili, da zaračunavajo kocke ledu, kot pojasnilo pa navedli, da je "vse lepo in jasno zapisano na ceniku". ​

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Zadnje tedne se v javnosti odvijajo razprave o upravičenosti zaračunavanja kozarca vode iz pipe. Te se še niti dobro niso polegle, ko se je eden od ljubljanskih lokalov odločil za novo nenavadno potezo. Po poročanju časnika Dnevnik so v lokalu Kofi plac v ljubljanskem nakupovalnem središču BTC strankam začeli zaračunavati led. Bralki, ki sta se obrnili na omenjeni medij, sta posredovali tudi fotografijo računa, ki kaže, da so za kocke ledu zaračunali 50 centov.

Poziv za brezplačni dostop do vode v restavracijah, kako se je odzvala pravnica Barbara Rajgelj?

V Kofi placu so za Dnevnik potrdili, da zaračunavajo kocke ledu, kot pojasnilo pa navedli, da je "vse lepo in jasno zapisano na ceniku". Zveza potrošnikov Slovenije je novo prakso gostinskega lokala označila za absurd.

Kaj v resnici plačate, ko vam v lokalu zaračunajo vodo iz pipe?

Leta 2021, ko zaračunavanje vode iz pipe v lokalih in restavracijah pri nas še ni bilo zelo razširjeno, smo v Večeru poročali, da v resnici plačate nekaj povsem drugega.

V Sloveniji imamo neverjetno srečo, da je voda iz javnega omrežja splošno dostopna ter skoraj vedno in povsod pitna, marsikje pa izjemno kakovostna, boljša od večine ustekleničenih. In kot smo še pisali v Večeru: "Ni sicer povsem brezplačna, saj mora imetnik priključka plačati omrežnino (pa če vodo toči ali ne), dejansko porabo - cena kubičnega metra (to je tisoč litrov) je nekje med 30 centi in enim evrom in ni v nobenem sorazmerju s kakovostjo, ampak bolj s politiko (med)občinskih komunalnih podjetij - in z njo povezano kanalščino (ta utegne biti precej višja od same vodarine). A liter z vsemi doplačili v vsakem primeru stane manj kot en cent. S tega vidika je torej zgražanje nad gostinci, ki - pa čeprav le simbolično - zaračunajo gostom posebej naročeni kozarec navadne vode (pri kavi in žganih pijačah je ta že vštet v komplet, vse pogosteje - kar je pohvalno - pa tudi ob hrani), sicer razumljivo, a ne povsem upravičeno. Cena tiste vode je res komaj kaj več kot nič, ni pa povsem zastonj z njo povezana storitev. Nekdo mora vodo namreč natočiti, postreči gostu (ki zaseda prostor v lokalu), odnesti izpraznjeni kozarec in ga oprati."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta