Neomejeno kopanje, fitnes center, pitje termalne vode ... ​Posamezne terme nudijo počitniške pakete, a pravijo, da ne gre za zavajanje

Asja Lednik Štrukelj
03.02.2021 09:00
Neomejen dostop do bazenov, vstop v fitnes center, program animacije, sprostitve in rekreacije, pitje termalne vode … Tako si sledijo aktivnosti, ki jih v svojih paketih za zimski, spomladanski in poletni čas na svoji spletni strani v okviru posameznih paketov ponujajo v Thermani Laško. Podobno je tudi v Termah Banovci, kjer gostom v okviru paketov nudijo bogato otroško animacijo, neomejeno kopanje, izposojo družabnih iger, deugustacijo lokalnih vin … Nobene od omenjenih term na jasno vidnem mestu ne obveščajo, da oddih, ki spominja na neke druge, stare čase, zaradi epidemije ni mogoč. V termah odgovarjajo, da obvestilo na strani je, a priti do njega je precej težje, kar pomeni, da ni jasno vidno takoj, ko odpremo njihovo stran. Gre za zavajanje in vabljenje gostov, četudi je jasno, da so vsakršne tovrstne aktivnosti trenutno prepovedane?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Edi Einspieler

Iz Thermane Laško so sporočili, da nikakor ne gre za zavajanje. "Od naših namestitvenih kapacitet trenutno deluje hotel Zdravilišče Laško, in sicer za goste stacionarnega zdraviliškega zdravljenja, kompleks Thermana Park je zaprt. Navkljub temu, da turistični gostje trenutno k nam ne morejo, pa ne želimo, da v tem času ne bi mogli raziskovati možnosti za oddih pri nas. Želimo si, da ostanemo z njimi v stiku, čemur sledi vsebina na več naših kanalih."

Ljudje brskajo po spletu, raziskujejo, spremljajo, povprašujejo

V kolikor gost pošlje povpraševanje za datum, za katerega so prepričani, da realizacija oddiha ne bo možna, to gostu sporočijo, pravijo. "Glede vašega vprašanja, da v naših paketih bivanja ponujamo storitve, ki so trenutno prepovedane, pa naj dodamo, da tudi pakete bivanja trenutno gost ne more realizirati. Ob ponovnem odprtju se bo skladno s takrat veljavnimi omejitvami in navodili preverila vsebina paketov in prilagodila na mestih, kjer bo to potrebno. Varnost gostov je na prvem mestu, zato bomo poskrbeli zanjo, obenem pa se potrudili, da bo oddih brezskrben in sproščujoč."

A četudi trenutna situacija ne omogoča oddihov v termah, prihodnost pa je precej negotova, v Thermani Laško povedo, da interes med gosti kljub temu je. Ljudi zanimajo predvsem počitniški paketi, vezani na poletni čas. "Imamo rezervacije za poletje, tudi iz tujine. Ljudje brskajo po spletu, raziskujejo, spremljajo, povprašujejo. Potrebno pa je vnovič dodati, da ob povpraševanju za časovne termine, za katere smo prepričani, da počitnice takrat še ne bo možno realizirati, kontaktiramo gosta, ga prijazno opomnimo, da storitev trenutno še ni na voljo in da naj nas spremlja, da bo seznanjen z vsemi spremembami. Ljudje, četudi so doma oziroma je življenje večine nas obrnjeno na glavo, še vedno načrtujejo, kam bodo odšli po nova doživetja, po zaslužen oddih."

Sicer pa v Thermani Laško povedo, da trenutne razmere močno vplivajo na poslovanje družbe, v kateri je zaposlenih 470 ljudi. Prihodki družbe so v zadnjem trimesečju leta 2020 nižji za okoli 50 odstotkov glede na leto prej, v letu 2020 pa bodo skupno nižji za približno 30 odstotkov. Ocenjujejo, da bo družba zaradi posledic zaprtja ob prvem in drugem valu leto 2020 zaključila z izgubo. Oceno bodo namreč lahko podali po zaključenem obračunu poslovnih rezultatov za december in ko bodo imeli točnejše podatke o prejeti državni pomoči za lansko leto. "Turistični del Thermane je zaprt od oktobra dalje, gostimo lahko le vrhunske športnike, ki imajo v našem hotelu 'mehurček' v sklopu tekmovalnih priprav, v hotelu Zdravilišče Laško delamo z nekje 60 do 70-odstotnimi zmogljivostmi, saj sprejemamo le tiste, ki k nam prihajajo preko odločbe ZZZS. Zdravstvenih storitev individualnim gostom pa za zdaj v skladu z veljavnimi odloki še ni možno ponujati, prav tako so v celoti zaprte naše gostinske, kongresne in wellness dejavnosti."

Težko se je soočati in prilagajati vsem spremembam in sprejetim ukrepom

Kako pa situacijo pojasnjujejo v Termah Banovci? "Stanje okužb je še v novembru bilo zelo nepredvidljivo, upali smo, da se bo situacija umirila vsaj do začetka januarja. Sedaj, ko se je začelo cepljenje, ponovno na situacijo gledamo pozitivno in si želimo, da bi se do junija 2021 prebivalci precepili. Z gosti, ki so že imeli rezervirane termine pri nas, smo v kontaktu, ponudili smo jim prestavitev termina na poznejše obdobje ali vračilo akontacije."

Tudi tam pravijo, da zanimanje za ponudbo, ki jo predstavljajo na spletu, je. Gostje kličejo in se zanimajo za rezervacijo v prihodnje. "Trenutno seveda ne izvajamo in ne nudimo nobenih storitev ter sledimo vsem navodilom NIJZ. Ko se bodo ukrepi sprostili do te mere, da bomo ponovno lahko izvajali naše storitve, pa verjamemo, da bo podobno kot v lanskem letu, ko nam je uspelo izvesti vse vsebine paketa, seveda s prilagajanjem. Kot primer vam lahko navedem izvedbo vinskih degustacij in učenje peke prleške gibanice, saj smo oboje izvajali v skladu z vsemi navodili, na primernih razdaljah, ampak zunaj na letni terasi. Naši gostje so zelo veseli, da jim približujemo našo tradicijo, predstavljamo običaje in lokalno ponudbo, čeprav prilagojeno in nekoliko drugače kot v prejšnjih letih."

Pravijo, da se je težko soočati in prilagajati vsem spremembam in sprejetim ukrepom, saj se ti spreminjano iz dneva v dan. "Uspešno smo izpeljali poletno sezono in planirane aktivnosti, ki smo jih časom primerno morali prilagoditi. Tako planiramo tudi ob ponovnem odprtju, za katerega smo optimistični, da bo kmalu." Trenutno se soočajo z zelo težko situacijo, saj so zaposleni že več mesecev na čakanju. Pravijo, da je to za zaposlene in za podjetje velika preizkušnja. "Prestajamo velike preizkušnje, kot podjetje brez prihodkov, ki je primorano kriti neizogibne fiksne stroške. Zelo smo veseli, da nam je uspelo obdržati zaposlene, hkrati pa ta čas izkoriščamo za vpeljavo raznih novosti, reorganizacijo, vzdrževanje in nekaj investicij."

Kaj pravijo na ZPS?

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) pojasnjujejo, da konkretno o tem, ali gre pri Thermani Laško in Termah Banovci za zavajanje, ne morejo odgovoriti, ker primerov ne poznajo, niti niso prejeli s strani potrošnikov, članov ZPS, pritožb v zvezi s ponudbami za obisk term. V splošnem pa velja tako, kot so sporočili iz svetovalne pisarne ZPS: "Vsak ponudnik mora spoštovati določbe zakona o varstvu potrošnikov, ki določa obvezne informacije, ki jih mora zagotoviti potrošniku pred sklenitvijo pogodbe. Prav tako mora upoštevati določbe zakona o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami, ki prepoveduje tako zavajajoča dejanja (na primer navedba neresničnih informacij) kot zavajajoče opustitve (na primer izpustitev bistvenih informacij). Pri ugotavljanju, ali gre za nepošteno poslovno prakso, je treba upoštevati vse bistvene okoliščine konkretnega primera, za nadzor obeh zakonov pa je pristojen tržni inšpektorat. Na ZPS potrošnikom svetujemo, naj se pred rezervacijo vedno prepričajo o pogojih uporabe storitev in naj se v primeru nejasnosti še pred sklenitvijo pogodbe obrnejo na ponudnika. V izogib kasnejšim sporom predlagamo, da naj komunikacija s ponudniki poteka v pisni obliki.''

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta