Nova kolektivna pogodba: Gorenje zvišuje plače, božičnica v višini 850 evrov

Srečko Klapš Srečko Klapš
15.12.2022 15:45

S prenovo plačnega sistema bodo povečali osnovne plače na 994 evrov bruto. Spremembe so tudi pri dodatku za delovno dobo, napredovanjih in lestvicah letnega dopusta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Nihče od zaposlenih s 7 ali več leti delovne dobe v Hisense Europe ne bo imel več osnovne plače pod 1151,77 evra bruto, zatrjujejo v Skupini Gorenje. 
Hisense Europe Electronic

Od julija so se predstavniki delodajalca in sindikata pogajali o prenovi obstoječe podjetniške kolektivne pogodbe Gorenja. Rezultat dogovora je, da bodo v uresničevanje dogovora vložili skoraj 13 milijonov evrov na letni ravni (glede na leto 2022). V sklopu pogajanj so se dogovorili še za letošnjo božičnico, in sicer v vrednosti 850 evrov bruto, ki jo bodo izplačali v torek 20. decembra.   

V okviru sprememb obstoječe kolektivne pogodbe so se tako dogovorili za prenovo plačnega sistema. Za najnižji tarifni razred za začetnike na najenostavnejših delih v proizvodnji bodo povečali osnovne plače na 994 evrov bruto. Na zgornjem delu plačne lestvice dodajajo nove, višje plačne razrede, s čimer bodo omogočili napredovanje in zaposlovanje najboljših strokovnjakov in vodij. "Nihče od zaposlenih s 7 ali več leti delovne dobe v Hisense Europe ne bo imel več osnovne plače pod 1151,77 evra bruto. Nova plačna lestvica bo veljala od 1. januarja 2023," pojasnjujejo v Gorenju in dodajajo, da so bolj natančno opredelili podlago za izračun uskladitve plač, kjer opredelitev Skupine Gorenje, ki ni bila več aktualna, nadomeščajo z družbami skupine Hisense Europe, podpisnicami podjetniške kolektivne pogodbe.

Spremembe so tudi pri pravicah, ki temeljijo na delovni dobi (jubilejne nagrade, odpravnine), kjer bodo upoštevali delovno dobo v podjetju (vključno s podjetji znotraj skupine oziroma pravnimi predniki). Dodatek za delovno dobo za bodoče zaposlene, ki se bodo v podjetjih Hisense Europe zaposlili po 1. januarju 2023, pa bodo obračunavali po stopnji 0,7 odstotka letno za vsako leto delovne dobe v Hisense Europe (prej 0,5 odstotka letno), ne pa več za skupno delovno dobo pri vseh delodajalcih (prej 0,5 odstotka letno), medtem ko višina dodatka in način obračunavanja za obstoječe zaposlene ostajata enaka, še pojasnjujejo v Gorenju in dodajajo, da so opredelili tudi napredovanja, ki so vezana na letno ocenjevanje delovne uspešnosti. 

Predlog kriterijev za napredovanje pa bodo pred implementacijo uskladili in potrdili še s svetom delavcev. Nekoliko so spremenili tudi lestvico za izračun dodatnih dni letnega dopusta glede na zahtevnost delovnega mesta, delovno dobo in starost.

"Uspeh pogajanj med delodajalcem in sindikatom dokazuje, da smo oboji pripravljeni in sposobni obrniti nov list in se osredotočiti na prihodnost: na zagotavljanje trajnostne rasti in razvoja podjetja v korist vseh njegovih deležnikov. Verjamem, da smo s tem tudi postavili trdne temelje za konstruktivno nadaljevanje socialnega dialoga," je izpostavila vodja delodajalske pogajalske skupine, podpredsednica Hisense Europe in Hisense International Stanka Pejanović.         

"Skozi pogajanja o prenovi podjetniške kolektivne pogodbe s poudarkom na plačnem sistemu smo imeli tako predstavniki sindikata, kot tudi predstavniki delodajalca skupni cilj, in sicer dolgoročno stabilno in močno podjetje ter zadovoljne zaposlene," pa je dejala predsednica SKEI Gorenje GA Jasminka Nedić, vodja sindikalne pogajalske skupine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta